Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A fekete pénteken lett Jeff Bezos az évezred leggazdagabb embere

Ez a cikk több mint 6 éves.

Jeff Bezos vagyona ebben az évezredben először meghaladta a százmilliárd dollárt. Utoljára még a Microsoft-alapító Bill Gates volt százmilliárdos az előző évezredben, de ő elosztogatta a fél vagyonát.

Az Amazon akkorát szakított a tegnapi napon, hogy kilőttek a részvényárfolyamai. Az online kiskereskedelmi platformon zajlott, mindenki számára meglepő módon, a teljes amerikai online kereskedelmi forgalom durván fele a fekete pénteken. A multimillárdosoknak is megvannak a maguk problémái. Tök ciki lehet ekkora vagyonon ülni, és Bezos idén meg is kérdezte a Twitter-követőitől, hogy szerintük mi lenne a jó adományozási stratégiája, hogy a világ jobb hely legyen.

Az extrém módon gazdagok száma nőttön-nő a Forbes legújabb listája szerint. Csak a tavalyi évben 146-an csatlakoztak az immáron közel kétezer fősre bővülő elitklubhoz. Szinte csak ázsiaiak jönnek fel, de ők nagyon. Minden második nap egy újabb ázsiai lesz dollármilliárdos. Miközben a TOP 15-ben nincs egy Ázsiából származó sem.

A PriceWaterhouse Coopers (PwC) szintén elemezte a szupergazdagok helyzetét. A PwC szerint a dollármilliárdosok száma 10%-kal, az összvagyonuk 17%-kal nőtt tavaly. A tanulmány vezető szerzője, Josef Stadler arra figyelmeztet, hogy ez a nagy egyenlőtlenség visszaüthet. Stadler történelmi távlatokba helyezte a jelenlegi egyenlőtlenségi helyzetet, szerinte utoljára vadkapitalizmus végén, 1905-ben volt ennyire magas a vagyonkoncentráció.

A meg nem értett kapitalisták magyarországi klubjában őrült tapsikolás törhetett ki. A fogyasztás bálványozói bizonyára bontanak egy Don Perignont annak örömére, hogy egy embernek kétszer nagyobb vagyona van, mint az éves magyar GDP. Bizonyára sok örömet okoz ez a példátlan siker a magyar kapitalizmus rajongói klub mind a hetvenhét tagjának is.

(444)