Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A közvagyon visszaszerzéséért kezdett ülősztrájkba a Közös Ország Mozgalom

Ez a cikk több mint 6 éves.

Első figyelemfelhívó akcióját kezdte meg e percekben a Közös Ország Mozgalom. Az aktivisták a Pest-Buda Bisztró egy részét foglalták el, ezzel tiltakoztak az ingatlannyerészkedés ellen.

A Pest Buda Bisztró fél kettőkor úgy döntött, bezárja a helyet, a KOM és az A Város Mindenki aktivistái viszont maradni akartak. A fizetővendégek elmentek, így már csak a KOM aktivistái vannak a helyen. Nem sokkal ezelőtt a helyszínre érkezett a rendőrség is, az utcán lévő aktivistákat igazoltatták, de mivel a bent tartózkodók nem követnek el jogszabálysértést, ezért nem intézkednek ellenük, maradhatnak az étteremben. Itt közvetítjük az eseményeket:

Délután 3-ra az étterem ajtaját kulcsra zárták, az aktivisták továbbra is bent ülnek, és felolvasnak a Rokokonból.

Az aktivisták első körben a korrupció elharapódzására és a lakhatási válság visszásságaira hívják fel a figyelmet, és a közvagyon visszaszerzéséért kezdtek ülősztrájkba. Ezért első helyszínként Zsidai Roy érdekeltségeit választották: az I. kerületben a vállalkozó több ingatlant is bérel, méghozzá önkormányzati ingatlanokat, az aktivisták egy étterembe ültek be. Gulyás Márton kezdésként például felolvasott egy részletet Móricz Zsigmond Rokonok című művéből.

Még a nyáron derült ki, hogy Zsidai áron alul (elég enyhe kifejezés) bérel az önkormányzattól ingatlanokat, amelyekben ún. butikhoteleket alakított ki. Egy éjszaka egy ilyenben 88 ezer forintba kerül, a Zsidai-csoport viszont összesen havi 126 ezer forintért bérli az ingatlanokat az önkormányzattól. Vagyis egy hétvége alatt, egy lakosztály kiadásával a teljes havi bérleti díjat össze lehet hozni.

Mindeközben önkormányzati lakások százai állnak üresen, rettenetes állapotban, nem csak az I. kerületben, de Budapest-szerte, emellett kevés a szociális bérlakás, amelyet a rászorulók vehetnek igénybe (és ezek egy jó része is meglehetősen rossz állapotban van), ám az egyre súlyosabb lakhatási válság ellenére a kormány továbbra is a tehetősebbeket támogatja a szegények helyett kormány – erről itt írtunk bővebben.

Elég volt!
A Közös Ország Mozgalom által meghirdetett követelések alapján, a jelen akciónkkal is ki akarjuk hangsúlyozni, hogy követeljük:

– A lakhatás alapvető emberi jog: A lakhatáshoz való jogot nevesíteni kell az alkotmányban,
továbbá Magyarországnak el kell fogadnia a Módosított Európai Szociális Karta lakhatáshoz
való jogról szóló 31. cikkelyét!
– Szociális bérlakásokat!
– Országos lakásfenntartási és adósságcsökkentési támogatást!
– Biztonságos, megfizethető, magánbérleti szektort!
– A gyermekes családok lakhatáshoz való jogának az intézményesítését!
Kriminalizáció helyett célzott lakhatási támogatást a hajléktalan embereknek!

(A Közös Ország Mozgalom sajtóközleményének részlete)

A mozgalom tegnapi választási nagygyűléséről itt írtunk, a tervek szerint a jövőben több, a mostanihoz hasonló akciót is tartanak majd.

Mivel az étterem nem engedi be a sajtó munkatársait, ezért üvegen keresztül, telefonon, illetve a Slejm show anyagát felhasználva  közvetítünk.

A Közös Ország Mozgalom akciójának kezdetét itt nézhetik meg: