Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gulyás Márton mozgalma megméri, hogy melyik körzetben ki a Fidesz legerősebb kihívója

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Gödörben tartott választási nagygyűlést a Közös Ország Mozgalom.  A rendezvényen különböző szakmák és ügyek képviselői, mint például Majtényi László, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet igazgatója, vagy Ács Sándorné a kishantosi biogazdaság vezetője mondták el, mi az a minimumprogram, amit elvárnak a pártoktól saját területükön. Ezután a 2018-as választásra készülő független jelöltek, Kész Zoltán és Mellár Tamás mutatkoztak be, majd az ellenzéki pártok vezetői mondták el véleményüket az addig elhangzottakról.

Mellár Tamás azt javasolta, legyen az ellenzéknek civil miniszterelnök-jelöltje, és állítson fel szakértőkből árnyékkormányt.

Gyurcsány Ferenc elmondta, heteken belül meg fog születni a megállapodás az MSZP, a DK és az Együtt-Párbeszéd között. A DK elnöke a független jelöltek egyéni koncepciójával szemben azt vetette fel, hogy azoknak a jelölteknek a töredékszavazatai, akik nem pártlistán indulnak, el fognak veszni. Szerinte a civilek javaslatai és az ellenzék pártok programjai is nagyon közel állnak egymáshoz.

Gőgös Zoltán, az MSZP alelnöke szerint az kell a pártok együttműködéséhez, hogy az egót legyőzze az IQ. Szerinte el kell kezdeni a kampányt, mert ha most nem kezdik el a pártok, akkor karácsony után csak februárban, az aláírásgyűjtés kezdetekor fognak találkozni a saját jelöltjeikkel, és az már késő lesz. Gőgös azt kérte, a civilek abban segítsenek, hogy legyen egy közös miniszterelnök-jelöltje az ellenzéknek, mert anélkül nem lehet majd nyerni.

Karácsony Gergely arról beszélt, hogy ha le akarjuk győzni a Fideszt, akkor a társadalmi javaslatokat, a programokat sokkal komolyabban kell venni. Nem elég az együttműködés, egy új víziót kell létrehoznia az ellenzéknek. Szerinte a Momentum és az LMP, aki nem vett részt a mai találkozón, „az érem másik oldalát képviseli”, mert újszerű víziót adnak. Ezek a pártok arra mutatnak rá, hogy az együttműködésben részt vevő pártoknak át kell gondolniuk a saját politikájukat is, azt, hogy miért nem tudják meggyőzni az embereket. Legyen 106 igaz ember, mert ha lesz, akkor Karácsony szerint győzni fognak. Szerinte az egyéni szavazat a kormányváltásra kell, a listás a szimpátia kifejezésére szolgál.

A rendezvény végén Gulyás Márton, a Közös Ország Mozgalom alapítója mondott beszédet. A Közös Ország Mozgalom elmondása szerint a következő feladatokat vállalná magára a következő időszakban.

  • Pénzgyűjtő kampányt indítanak, amelyből olyan közvélemény-kutatásokat rendelnének. A kutatások azt mérnék meg, hogy egy-egy egyéni körzetben ki a legesélyesebb ellenzéki jelölt. Ez körzetenként 2 millió forintba kerül majd, amire egy dedikált kampányszámlát nyit a Közös Ország Mozgalom.
  • Petíciót indítanak, amelyben az állampolgárok azt kérhetik a pártoktól, hogy egy egyéni választókörzetben csak egy ember induljon. A petíciót aláírók vállalják azt is, hogy utána segítik ezeknek a jelölteknek a kampányát.
  • Az ország több pontján olyan fórumokat fognak szervezni, ahol a civilek és a pártok képviselői tudják majd elképzeléseiket bemutatni a helyi lakosságnak.

A rendezvény ezen a videón hallgatható vissza: