Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Nyugtalan” az egészségügyi államtitkár a szabálytalan közbeszerzések miatt

Ez a cikk több mint 6 éves.

Nemrég derült ki, hogy az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) elég rossz sorozatot tudhat maga mögött: a kiírt közbeszerzési pályázataik egy részét a Közbeszerzési Döntőbizottság szabálytalannak ítélte meg, ezért pedig több ízben, immár nagyjából százmilliós nagyságrendben szabott ki bírságokat az intézményfenntartóra.

Végső soron mindez természetesen a betegeket csattan, ugyanis minden elmeszelt közbeszerzési pályázat (akár több hónapos) csúszást eredményez, eszközök, műszerek nem érkeznek meg a kórházakba amíg a nagy versenyeztetés folyik.

Ónodi-Szűcs Zoltán nyugtalan (Kép forrása: kormany.hu)

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár most a HírTV-nek azt nyilatkozta, őt is nyugtalanítják ezek az ügyek.

„Nem tudom, hogy hányról van pontosan szó. Azt tudom, hogy az elmúlt évben még 75 milliárd forintnyi fejlesztés, beruházás ment le hiba nélkül. Ebben az évben valamilyen oknál fogva – amit én sem értek, és nem tudok – felakadtak a rendszeren ügyek. A hatóság végzi a dolgát, ezt vitatja az állami fenntartó. Meg kell várni, hogy mi a végeredménye, a dolog engem is nyugtalanít egyébként, hiszen korábban erre eddig nem volt példa, meg kell várni, hogy mi történik a bíróságon” – nyilatkozta az államtitkár.

Most abba ne is menjünk bele, hogy az egészségügyi államtitkárnak kéne-e tudni vagy sem, hogy az Állami Egészségügyi Ellátó Központra mennyi bírságot szabtak ki… Az viszont az eddig kiszabott bírságokból jól látszik, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság problémája például az volt, hogy az ÁEEK olyan pályázatokat írt ki, amelyeknek feltételei lényegében egy beszállítót „hoztak helyzetbe”, vagyis olyan kritériumokat adtak meg, amelyeket más cégek nem igazán tudtak teljesíteni.

Lehet persze úgy tenni, mintha ezek papíron nem létező problémák lennének (bár azért százmilliós bírságolási tételek mellett nehéz szemet hunyni felettük), csak az a kérdés: meddig? Mert végső soron akárhogy csodálkozik az egészségügyi államtitkár a megszaporodott bírságok ügyén, a lényeg ettől még megmarad – a betegeknek továbbra is minden egyes ilyen esetben várniuk kell azokra az eszközökre, amelyek létfontosságúak lennének az egészségük megőrzése, visszaszerzése érdekében. Ha az intézményfenntartó ezzel felelőtlenül bánik, amikor pályázataival trükközni próbál, akkor a betegek életével játszik. Az egészségügyi államtitkárnak pedig leginkább emiatt kéne nyugtalankodnia.

(HírTV)