Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sorra bukja el közbeszerzéseit az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, természetesen a betegek szívják meg

Ez a cikk több mint 6 éves.

A túlzott központosítás hatásai az egészségügyben mostanra elég jól kirajzolódtak.

A hvg.hu szedte össze az elmúlt időszak botrányos közbeszerzési-sorozatát, amit az intézményfenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÉEEK) tudhat maga mögött.

Történt ugyanis még a nyáron, hogy az ÁEEK kiírt egy pályázatot intenzív terápiás eszközökre, 1,7 milliárd forint értékben. A pályázat tartalmát a General Electric (GE) támadta meg, kifogásolva, hogy a feltételek úgy lettek megadva, hogy az egyetlen pályázóra illett csak rá, mindenki mást kizárva a versenyből – például olyan kitételekkel, hogy a lélegeztetőgépek monitorai nem lehetnek 2 kilogrammnál nehezebbek, méretük pedig nem haladhatja meg az 5 colt.

A Közbeszerzési Döntőbizottság pedig döntött, ráadásul szokatlan szigorúsággal meszelte el az ÁEKK-t: 50 millió forintos bírságot szabtak ki, pedig a lélegeztetőgépen összességében csak 90 milliós tételt jelentettek a közbeszerzési pályázatban.

De itt nem ért véget a történet, és az ÁEKK sem vonta le a megfelelő következtetéseket: az altatógép-beszerzés következett, ahol az intézményfenntartó kizárta a GE-t a versenyből, mert úgy találták, hogy pályázatuk nem ütötte meg az elvárt szakmai színvonalat. Jött megint csak a döntőbizottság, és megint az amerikai multinak adtak igazat, az újabb büntetés „csak” 5 milliót kóstált.

Viszont innen már nem volt megállás, a kórházi laborautomata-beszerzés vesztesei is panaszra mentek a döntőbizottsághoz, újra csak amiatt, hogy az 5 milliárdos pályázat kiírásakor megint egy cég irányába lejtett a pálya. Ennek az esetnek is egy, az ÁEEK-t elmeszelő, 30 milliós büntetés lett a vége.

Szóval ilyen, és ehhez hasonló, kisebb-nagyobb ügyekből az ÁEEK néhány hónap alatt összehozott mintegy 100 millió forintnyi büntetést. És akkor még az uniós, ultrahangkészülékek szállítására kiírt pályázatról nem is beszéltünk…

És bár persze egyrészt örömteli, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság komolyan veszi a feladatát, és büntet, ha szabálytalanságot észlel, valahogy úgy tűnik, hogy az intézményfenntartót ez egyáltalán nem zavarja, újra és újra problémás pályázatokat ír ki.

Ami viszont végső soron természetesen a betegeken csattan: nem nehéz kitalálni, hogy minden egyes ilyen, elmeszelt pályázat azt is eredményezi, hogy azok az eszközök, melyeknek beszerzése tervbe volt véve, csak később érkeznek meg az intézményekbe. Ráadásul ezek az ügyek sem zárulnak le csak úgy, a büntetés kirovásával, ám amíg az ÁEEK minden vesztes ügyében bírósági jogorvoslatot szerez, addig a kórházak és a betegek csak várhatják, hogy vajon mikor érkeznek már meg végre az új berendezések.

(hvg.hu)