Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nagy para van a Földdel, de nincs minden veszve

Ez a cikk több mint 6 éves.

A BioScience című tudományos lapban súlyos állításokat tartalmazó  közleményt  fogalmazott meg tizenötezer tudós a világ szinte minden országából. Mivel a munkájuk során tudományos méréseket végeznek, és adatokat elemeznek, ezért ők azok akik testközelből látják a bolygónkon lezajló folyamatokat. Szerintük az emberiség nem sokat tett azért az elmúlt huszonöt évben, hogy az előrejelzett problémákat megoldja.

Azért nyomják a vészcsengőt, mert a dolgok még rosszabbul állnak, mint valaha.

Visszafordíthatatlan folyamatok indulnak meg, és véget érhet a legújabb földtörténeti kor, az antropocén. A problémák között első helyen szerepel a globális klímaváltozás, mivel 25 év alatt 0,5 Celsius-fokkal nőtt az átlaghőmérséklet a bolygón, valamint a széndioxid-kibocsátás megfékezésére tett kísérletek is kudarcot vallottak, mert, 62 százalékkal nőtt az üvegház-hatású gázok kibocsátása. Vége láthatatlan a Földünk betegségének a tüneteinek a listája. Nehezebb friss vízhez hozzáférni, az erdő felület radikálisan csökkent, kevesebb a hal a tengerekben, az emberiség lélekszáma pedig harmadával nőtt huszonöt év alatt.

A kiáltvány szerzői létrehozták az Alliance of World Scientist nevű új szervezetet annak érdekében, hogy közösen tudjanak fellépni, és hogy összegyűjtsék a Föld és az emberiség jóllétével kapcsolatos információkat. Általános javaslataik arról szólnak, hogy több természeti rezervátum jöjjön létre, a szemétbe jutó élelmiszer mennyisége csökkenjen, és minden olyan kezdeményezést támogatni kell, ami a fogyasztás csökkentésére irányul.

Nincs minden veszve

Christina Figueres, az ENSZ volt klímapolitikai igazgatója, reményteli folyamatokat is lát. Azt mondja, hogy az élelmezési problémája megoldható, mert a műhús készítés laboratóriumi kísérletei kecsegtetőek. A megújuló energiatermelés is rohamosan terjed, a szénenergia viszont visszaszorulóban van. Az olcsó e-autó is hamarosan berobban a piacokra. A régi elemekről és akkukról való átállás is gyorsan megy. Az energia hatékonyság terén is öles léptekkel haladunk előre. Faültetési programok is indultak, igaz nem kellően nagy területen.

Michael Liebreich, a Bloomberg New Energy Finance alapítója szerint fontosak az eredmények, de nem szabad elbíznunk magunkat:

„A jó hír, hogy sokkal jobban csináljuk, mint gondoltuk volna. Nem fogunk ezen fájdalommentesen átjutni, de el tudjuk kerülni a legrosszabbat. Optimista vagyok, de még nagy munka áll előttünk.”

A kormányok akkor fogják komolyan venni a környezetpusztítás megfékezését, ha állampolgárként ezt fontosnak gondoljuk, és ennek hangot is adunk. Hiába van állítólag zöld köztársasági elnökünk, ameddig hazánkban a környezetvédelemmel kapcsolatban semmilyen előrelépés nem történik. Ha a választók ezt a kérdést, gyermekiek jövőjét fontosnak gondolják, akkor a kormány is fog lépni.

(Index, Washington Post, Guardian)