Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újabb száz embertől válik meg az Opel, pedig Szijjártó új munkahelyeket ígért

Ez a cikk több mint 6 éves.

Újabb 100 embertől válik meg a szentgotthárdi Opel-üzem. Másfél héten belül ez a második leépítési hullám, október 20-án már elküldtek 100 másik dolgozót. A leépítés mindkét esetben a kölcsönzött munkaerőt érinti.

Az üzem vezetősége október 31-én jelentette be, hogy az újabb megrendeléscsökkenés miatt az év végéig az össze kölcsönzött munkaerőtől megválik a cég. A magyar leányvállalat jövőjéről egyébként november végén születik majd döntés, akkor határoz az új francia tulajdonos, a PSA arról, hogy az elkövetkezendő években kap-e új megrendeléseket a szentgotthárdi telephely.

A Napi.hu-nak egy munkás elmesélte, hogy az elbocsátások nem túl kíméletesen történtek. Az érintett munkavállalók beálltak reggel munkába, majd dél körül megállították a gyártósort és csoportosan kísérték a a dolgozókat felmondásra. Tehát az emberek reggel még úgy mentek be, hogy nem tudták, délután megválnak tőlük.

A Magyar Nemzet azt is megemlíti, tavasszal Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter üzembővítések lehetőségéről beszélt a PSA-val lefolytatott tárgyalás után. A tárcavezető akkor azt is elmondta, a kormány „minden segítséget és támogatást megad” ahhoz, hogy az Opel továbbra is versenyképes körülmények között tevékenykedhessen magyar területen.

A segítség és támogatás dolgában tényleg nem lehet kifogásuk a nagyvállalatoknak, hiszen az Orbán-kormány mindent megtett, hogy a kedvükben járjon: stratégiai partnerség, adócsökkentés, állami támogatások. De amint azt már korábban mi is megírtuk, ezek a lépések sok esetben nem teremtettek új munkahelyeket, sőt a megtámogatott cégek sokszor leépítéseket is végrehajtottak.

Mi is az a munkaerő-kölcsönzés?

Egy olyan atipikus foglalkoztatási forma, amelynek keretén belül a munkavállaló nem egy munkahellyel, hanem egy kölcsönző céggel áll szerződéses viszonyban, ez utóbbi közvetít a munkaadó és a munkavállaló között. A kölcsönzött munkaerő egy kiszolgáltatottabb munkás, hiszen rövidebb felmondási idővel kirúgható, és a munkaviszony első fél évében a munkáltatónak nem kötelező ugyanakkora bért fizetnie a kölcsönzött munkásnak, mint egy teljes státusszal rendelkező, de ugyanazt a munkát végző embernek.

(Closer.hu / Napi.hu / Magyar Nemzet)