Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ellenzéki képviselők követelik a nők elleni erőszak megfékezéséről szóló egyezmény ratifikálását

Ez a cikk több mint 6 éves.

Közös sajtótájékoztató keretében szorgalmazták a nők elleni, valamint a családon belüli erőszakról szóló Isztambuli Egyezmény ratifikálását az MSZP, az LMP és a Párbeszéd országgyűlési képviselői kedden – írja az MTI.

Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) arra mutatott rá: hetente egy nő és havonta egy gyermek hal meg bántalmazásban Magyarországon, és minden ötödik nő van kitéve szexuális zaklatásnak.

Szólt a média felelősségéről is, felháborítónak ítélve, hogy a Marton László rendezővel kapcsolatos zaklatási ügyről a közmédia nem adott tájékoztatást.

Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezető-helyettese is azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt hetek hazai és nemzetközi szexuális zaklatási botrányai mellett nem lehet szó nélkül elmenni. A kormány három éve írta alá az Isztambuli Egyezményt, amelynek ratifikálása mindössze 8 milliárd forintot igényelne – mutatott rá, emlékeztetve arra, hogy a kabinet egyik tagja tavasszal az őszi parlamenti szezonra ígérte azt.

Szabó Tímea, a Párbeszéd politikusa szerint a nők elleni erőszak nem a fizikai bántalmazással kezdődik, hanem azzal, ha egy társadalom megengedi a lányokat nyíltan prostitúcióra buzdító puncs.hu internetes oldal hirdetéseinek közzé tételét.

Ezeket a reklámokat uniós forrásból finanszírozták – folytatta, és kijelentette: ha ilyen magas szinten fonódik össze a közpénz és a prostitúcióra buzdítás, az „felülről üzeni azt”, hogy a nőket tárgyiasítani lehet.

Az Európa Tanács Egyezményét a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról – közismertebb nevén: az Isztambuli Egyezményt – Magyarország 2014 márciusában írta alá, de parlament általi életbe léptetése azóta is várat magára.

2015-ben több tucat ellenzéki képviselő nyújtott be az egyezmény ratifikálását előmozdítani akaró indítványt, de a kormánypárti többség lesöpörte azt az asztalról. Azóta többször próbálkozott még az ellenzék, legutóbb 2017 elején, de minden alkalommal falakba ütköztek.

A ratifikálás előtt több akadály is áll, de a legnagyobb az, hogy Magyarország még nem teljesítette az egyezményben foglalt elvárásokat. Nincs kiépített intézményrendszerünk, amely segítséget nyújtana a családon belüli erőszak áldozatainak, és a rendőrség, illetve ügyészség sincs felkészülve az erőszak eseteinek megfelelő kezelésére. A feltételek nem teljesítését használja egyébként a kormánytöbbség annak indoklására, miért is nem ratifikálják a szerződést.

A kormány vonakodását az is magyarázza, hogy a nők elleni, valamint családon belüli erőszak átfogó leküzdését elősegítő egyezmény ellen konzervatív szervezetek is tiltakoznak. A CitizenGo nevű konzervatív nemzetközi hálózat, mely főként az abortusz és a melegházasság ellen küzd világszerte, leginkább amerikai neoprotestáns szervezetek által finanszírozva, idén februárban indított online petíciót az egyezmény ellen. Ebben úgy fogalmaznak, az egyezmény „a gender ideológia trójai falovát jelentheti.”

Az Isztambuli Egyezmény szövege itt olvasható el magyarul.