Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

88 éve került először padlóra a kapitalizmus

Ez a cikk több mint 6 éves.

1929 október 25-én tört ki a New York-i tőzsdén a fekete péntek, amely megrázta az egész világot, és közvetetten nagy szerepet játszott a második világháború kitörésében is.

Munkanélküliek állnak sorba Chicagoban, 1931-ben. Fotó: Wikimedia Commons/National Archives and Records Administration, College Park, USA

Az 1920-as évek második felében túltermelés mutatkozott a világ számos országában, ez az optimizmus egy pénzügyi buborékot eredményezett. Kisbefektetők árasztották el a részvénypiacokat, olyan magasba emelve az árfolyamokat, amely köszönőviszonyban sem volt a cégek valódi értékével. Ennek a lufinak ki is kellett pukkannia a közgazdaságtan logikája szerint. Ez 1929. október 24-én, a fekete csütörtökön következett be. Aznap a new yorki-i tőzsdén olyan mértékű árfolyamzuhanást éltek meg az értékpapír piacok, hogy az másnap a pénzügyi börze összeomlását okozta.

Az eseményeket megélő szereplők is megszólalnak a köztelevízió régi dokumentumfilmjében:

Az amerikai pénzügyi piacról kiinduló válságot hitelválság követte. Mivel az amerikai bankok akkor már központi szerepet játszottak az egész világon, ezért a külföldi piacok bezárultak, jelentős exportvisszaesés következett be, amit munkanélküliség követett. A kontinentális munkamegosztás teljesen átalakult. Társadalmi katasztrófahelyzet alakult ki a világ számos pontján. A Németországba is begyűrűző válság az Adolf Hitler vezette NSDAP-t repítette a hatalom csúcsára, amely politikai fordulatnak a tragikus következményeit mindannyian ismerjük.

1929 október 25-én élte át első világválságát a szabadpiaci kapitalizmus. Ez döbbentette rá a politikai döntéshozókat, hogy milyen lényeges az állami szabályozás, és az állam aktív részvétele a gazdaság felpörgetésében. John Maynard Keynes a válság hatására ki a dolgozta New Deal programot, mely szerint a válságot csak állami beavatkozással lehetett megoldani.

Ironikus módon a késő-kapitalizmusban a fekete péntek a túlfogyasztás ünnepe lett, miközben az 1929-es fekete péntekhez pont a túlfogyasztás vezetett el. A szintén az USA-ból kiinduló „fekete péntek” hagyomány a Hálaadás utáni pénteki napot jelzi, amely a karácsonyi vásárlási szezon kezdete. Több áruház ekkor indítja az akcióit, sokan szabadnapot vesznek ki. A nagyvárosokban megszokott látvány a leértékeléssel nyitó üzletek előtt várakozó emberek hosszú sora. Sok esetben, amikor a vásárlók bejutnak, azonnal le is rohanják a boltot. Mindez időnként sérüléseket, olykor halált is okoz: 2008-ban a fekete pénteken egy bolti alkalmazottat halálra tapostak az egyik New York-i Walmart üvegajtaját a nyitás előtt percekkel beszakító vásárlók.