Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Napok óta hallgat az MTI Marton László ügyéről

Ez a cikk több mint 6 éves.

Sárosdi Lilla több mint egy hete állt a nyilvánosság elé, hogy elmesélje, 20 évvel ezelőtt egy neves rendező zaklatta. Azóta azt is elárulta, hogy Marton Lászlóról, a Vígszínház főrendezőjéről, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanáráról van szó. Marton tagadta a vádakat, de felfüggesztette tevékenységét a színházban és az egyetemen is. Eközben Sárosdihoz egyre többen csatlakoznak, immár összesen heten vádolják zaklatással Marton Lászlót. A Magyar Távirati Iroda (MTI) pedig mindeddig egyetlen egy hírt sem közölt az ügyről.

Sárosdi Lillát az ügy kipattanása óta egyetlen egy hírben sem említi meg az MTI. Marton László nevére keresve pedig ugyan van találat, csakhogy egészen más kontextusban. Egyrészt azzal kapcsolatban, hogy az A Pál utcai fiúk lett az év legjobb zenés/szórakoztató előadása a színházi kritikusok szerint, amit ő rendezett, másrészt pedig két hírt (egy rövidet és egy hosszabbat) is kiadtak arról, hogy Marton is megemlékezett Fábri Zoltán rendező születésének 100. évfordulójáról. És ennyi.

Azon túl, hogy egy, amúgy az egész országot foglalkoztató ügyről van szó, amiben naponta jönnek ki újabbnál újabb infók, és ebből következően amivel mondjuk a távirati irodának, mint állami pénzből fenntartott hírügynökségnek, minimum illene foglalkoznia, mindez azért is érdekes, mert a világszerte óriási felháborodást kiváltó, és egyben nők ezreit (köztük Sárosdi Lillát is) saját történetük elmesélésére ösztönző Weinstein-üggyel viszont igencsak alaposan foglalkoznak.

Például e témában már ma is jelent meg hír Weinstein-ügy – Sok embert érinthet szexuális zaklatás a terapeuta szerint címmel, az elmúlt egy hétben pedig összesen 13-szor foglalkoztak vele direkt vagy közvetett formában.

Megjegyzendő, hogy az MTI Országos Sajtószolgálatának (OS) juttatta el Marton László azt a két és fél mondatos közleményét, amiben tagadja a vádakat, illetve a Vígszínház is az OS-nél publikálta közleményét arról, hogy elfogadták Marton lemondását. Csakhogy az Országos Sajtószolgálathoz bárki bármilyen közleményt bejuttathat, névjegyében is ez áll:

„Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.”

Az pedig, hogy maga az MTI, aminek feladata az, hogy ellássa a sajtót friss hírekkel, hallgat az ügyről, minimum beszédes.