Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Miért független a Mérce? – Segíts felépíteni Magyarország első kizárólag közösségi fínanszírozásból működő hírportálját!

Ez a cikk több mint 6 éves.

Az elmúlt hetekben a Kettős Mérce kampányba kezdett, hogy létrehozhassuk Magyarország első, 100%-ban olvasói támogatásból működő, független hírportálját, a merce.hu-t. A kampány során sokan kérdeztétek, mit jelent ez a függetlenség, ha egy elkötelezett baloldali lapról van szó – mármint a baloldali értékek, nem a pártok felé vagyunk elkötelezettek.

tamogasd-a-mercet-hogy-fuggetlen-cikkep.jpg

A Mércét csak az olvasók finanszírozzák, nincsenek oligarchák, pártok, politikai háttéremberek vagy gazdasági érdekek a Mérce mögött. Ezt jelenti a függetlenségünk. Azt, hogy nem fog belenyúlni senki a lapba, a témák kiválasztásába, a cikkekbe a szerkesztőségen kívül. Ha hibázunk, akkor mi hibázunk, ha hülyeséget írunk, akkor mi írunk hülyeséget, ha tévedünk, akkor mi tévedünk. Mert persze ilyen van is, az ember téved, hibázik, néha hülyeséget ír.

A kérdés, tud-e ebből tanulni, tud-e olyan rendszereket felépíteni, amelyek csökkentik a hiba lehetőségét, be tudja-e a kritikát fogadni, és pozitív energiát tud-e kovácsolni belőle. Mi erre törekszünk.

Persze ez egyszerre óriási felelősség. Felelősség, mert nincs tulajdonos (a Mérce tulajdonosa egy non-profit egyesület), akire tudunk mutogatni: minden döntés a saját döntésünk. És felelősség azért is, hogy amikor hibázunk, akkor ki kell tudnunk állni, és elmondani, mit rontottunk el. Ez egy nehéz folyamat, és nem is mindig megy, de törekszünk rá.

De persze jogos az a kérdés is, amit mindig megkapunk: Ha markáns véleményetek van, ha a baloldali értékek mentén határozzátok meg magatokat, ha a saját tematikátok, nem csupán a legfontosabb közügyek mentén írjátok a cikkeiteket, hogyan lehettek függetlenek?

Nyilván a politikai és gazdasági függetlenségen túl, egy lap, egy szerkesztőség egyéniségét mindig az adja, milyen szempontok szerint választja ki a hírek végtelen folyamából a számára említésre méltókat, és milyen szempontok szerint dolgozza fel őket. A sajtó  munkájának fontos eredménye, hogy egyes történeteket, tényeket üggyé tud emelni, és ezzel esetleg befolyásolja a közérdekű vitákat is.

Természetesen számunka is fontos a tájékoztatás, a tények objektív vizsgálata, és a merce.hu-n nagyobb felületet is szeretnénk adni a hírek klasszikus feldolgozásának. Ugyanakkor felvállaljuk, hogy az általunk feldolgozott témákban az érdeklődésünk és az értelmezés kulcsait meghatározzák azok a törekvések, amelyek egy igazságosabb, szolidárisabb társadalom felé mutatnak.

Persze nem gondoljuk, hogy csak a Mércénél törekednénk erre, ahogy azt sem, hogy más újságoknál ne léteznének ilyen kimondatlan elvek. De számunkra fontos, hogy ne áruljunk zsákbamacskát, mondjuk így: az lesz a szánkon, ami a szívünkben.

De a Kettős Mérce jelenleg főként vélemény lap, és a merce.hu is erős véleményeket fog közölni. Szerintünk a független vélemény nem azt jelenti, hogy valamiféle elvont, elképzelt középhez szólunk, vagy patikamérlegen mérjük ki az igazságot, hanem őszintén megmutatjuk a gondolataink hátterét és célját is, nincs titkunk az olvasók előtt..

És mivel a Mérce szerkesztői és legtöbb szerzője is baloldali, hiszünk az egyenlőségben, az igazságos társadalomban, és ezen értékeik mentén írjuk a véleménycikkeinket is.

A mi függetlenségünk tehát nem egy elvont fogalom, hanem egy kőkemény vállalás, ami arról szól, semmilyen hatalom érdekei által nem hagyjuk magunkat befolyásolni, csak és kizárólag a saját egyéni és közös gondolkodásunk által.

A jó hír pedig az, hogy erre van is kereslet. Két év alatt a ti támogatásotokból eljutottunk odáig, hogy pár apró lépésre vagyunk egy 100%-ban olvasói támogatásból működő hírportál felépítésétől.

Még ennél is jobb hír, hogy a portállá változásunkat is sokan segítitek.  Nem csupán több tízezren olvasnak minket, és nemcsak a Kettős Mércét támogattátok több ezren, de már több mint 1000 ember magát a merce.hu-t is!

Ez a legitimáció pedig nagyon fontos a magyar közbeszéd mostani állapotában. Persze tudjuk, a támogatóink közül sem ért mindenki egyet mindennel, amit leírunk, sőt. De a támogatóink mind egyetértenek abban, hogy ilyen sajtótermékre is szükség van. És ez óriási szó, legyen a támogatónk baloldali, liberális, konzervativ, jobboldali, zöld vagy bármilyen politikai gondolkodású ember. Csak annyit tudunk mondani, köszönjük!

De persze az út még nem ért véget. Azt a pár apró, de fontos lépést, ami a merce.hu elindításáig hátra van, le kell lépni. Az egyik ilyen lépés pedig az, hogy a célként kitűzött 5 millió forintot össze kell gyűjtenünk! Eddig kicsivel több mint 3 millió forint gyűlt össze, tehát kicsivel kevesebb mint 2 millió forint hátra van!

Így azt kérjük, ha teheted, támogass minket, hogy összegyűjtsük a majd 2 millió forint hátralévő összeget: utalj akár 1000 vagy 2000 forintot, 5000-et vagy 10000-et, vagy támogass minket havi rendszeres utalással, hogy hosszú távon is fenn tarthassuk a Mércét! Vagy ha ez nem megy, járulj hozzá a kampányunkhoz ennek a cikknek a megosztásával!

Támogatom a merce.hu felépítését!

Egyszeri támogatás bankkártyával, biztonságosan az adhat.hu-n keresztül.

Banki utaláshoz

Számlatulajdonos: Kettős Mérce Egyesület
Bankszámlaszám: 16200216-17076018

Külföldről utaláshoz ezek az adatok fognak kelleni:
IBAN: HU68162002161707601800000000
BIC: HBWEHUHB

Ha nem tudtok pénzzel támogatni minket, akkor is hozzá tudtok rakni az építkezéshez néhány téglát, például azzal ha megosztjátok meg ezt a cikket,

Ha kérdésetek van, kommenteljetek itt a cikk alatt, és válaszolunk, vagy küldjetek emailt az [email protected]-ra!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.