Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

5 eshetőség, ami miatt a Fidesz puccsot, zavargásokat, forradalmat vizionál őszre

Ez a cikk több mint 6 éves.

Vezető fideszes politikusok egymásra licitálva nyilatkoznak az elmúlt hetekben kormányellenes kiképző táborokról, Soros György által tervezett puccskísérletről, az alkotmányos rend jövendő megdöntésére szőtt tervekről. Nem kétséges, hogy a kormánypártiak egy központilag tervezett kommunikációs kampány végrehajtói.

letoltes_2.jpg

Forrás: Napi.hu

A Fidesznek profi hatalomtechnikusok dolgoznak: abban biztosak lehetünk, hogy véletlen elszólások ilyen sűrűséggel nem jelenhetnek meg a médiában, főleg nem alig tíz hónappal az országgyűlési választások előtt. Ezek a kommunikációs panelek nem szolgálnak mást, mint a Fidesz korán elindított választási kampányát. Összegyűjtöttük a témában forgó elméleteket, és megnéztük, mik a valószínű és kevésbé valószínű verziók, mi állhat a kommunikációs kampány mögött.

1. Fidesz, a stabilitás biztosítéka

Ha arról kérdezünk egy Fidesz-szavazót,  miért szavaz Orbánékra,  jó eséllyel kérdez vissza: ki másra kellene? A Fidesz magát az egyetlen kormányzásra képes pártként mutatja be, a többi pártot a káosz letéteményeseinek láttatja. Az előre beharangozott puccskísérletet ecsetelő, polgárháborús retorika lehet egyszerűen ennek a kommunikációnak a folytatása, amely szerint a Fidesz egyenlő a stabilitással, míg az ellenzéki pártok az anarchia hírnökei. A stabilitás pedig biztonságot jelent, ami az egyik legfontosabb választói szempont. Ha a Fidesz képes lesz 2018-ig fenntartani ezt a szembeállítást, és elhitetni a pártról, hogy a biztonság egyedüli őrei, akkor hatalmas lépéselőnyből indulnak a választáson.

szazalek-banner-anim2.gif

Iratkozz fel hírlevelünkre:

Kövess minket Facebookon:

2. Új gyülekezési törvény

Újra és újra felröppen a pletyka, hogy a kormánypárt átírná a gyülekezési törvényt, aztán ebből mégsem lesz semmi. Pedig 2016 nyarán az Alkotmánybíróság is kötelezte a törvényhozást, hogy módosítson év végéig a törvényen, ez ennek ellenére sem történt meg. Lehetséges, hogy most mégis ez következik és a várható ellenállás letörésén dolgozik jó előre a fideszes kommunikációs gépezet? Nem lenne ésszerűtlen, ugyanis működőképes érv lehet, hogy egy puccs és az azt követő káosz megakadályozása miatt jön a  szigorúbb szabályozás. Lehetséges, hogy a kormánypárt ősszel előveszi a témát, és a tüntetések kereteinek jogi újraszabályozása mellett akár a polgári engedetlenség kérdéséhez is hozzányúl.

3. Reakció Gulyás Mártonra és mozgalmára

Amikor Rogán Antal ellenzéki kiképzőtáborokról hallucinál, akkor valószínűleg a Gulyás Márton-féle Közös Ország mozgalom elvonulásaira gondol. Gulyásék ugyanis valóban hétvégi kiruccanásokon készülnek az őszre beígért tüntetéssorozatra, amivel a választási- és a választójogi törvény megváltoztatását akarják kicsikarni. Sokan gondolják, hogy a puccs és forradalom narratívával Gulyás mozgalmának lejáratását készíti elő a Fidesz.

Ezt azért nem tartom valószínűnek, mert a Fideszben alaptétel, hogy nekik kell uralniuk a politikai napirendet, erről beszél G. Fodor Gábor is, amikor a pillanat uralását emlegeti. Ebbe a világképbe nem fér bele egy olyan akciósorozat engedése, amely kitartóan tematizálhatja a nyilvánosságot  Sokkal életszerűbb, hogy a kormánypárti kommunikációs agytröszt bedob valami nagyobbat, ezzel kiszorítja Gulyásékat a hírekből és egyszerűen lemossa őket a színről.

4. Önpuccs

Egyre többször beszélnek arról nyilvánosan is ellenzéki körökben, hogy a kormány önpuccsra készül.  Az elmélet szerint  azért beszélnek kormányzati megmondóemberek puccsról, mert Erdoganhoz hasonlóan egy kamu puccsal akarja a kormány megszilárdítani a hatalmát. Párhuzamként tálalják, hogy a Soros elleni kampány nagyon hasonlít Erdogan Gülen ellen folytatott kampányához, ami a „puccs” előjátéka volt Törökországban.

Valójában ezek nem igazi érvek. Egyrészt Törökország kapcsán bizonyosan még ma se jelenthetjük ki, hogy Erdogan önpuccsáról volt szó, és nem egy elrontott valódi puccsról. Másrészt Gülennek inkább Simicska Lajos lenne megfeleltethető.

Az önpuccs verzió alváltozata, hogy a kormány egy rendkívüli helyzetről szóló törvényt akar kikényszeríteni, vagy adott esetben a választások elhalasztására is játszhatnak, ha a Fidesz nem állna megfelelően. Míg előbbi verzió nem életszerű, hiszen ezt kétharmados törvénnyel lehetne meglépni, utóbbi azért tűnik valószínűtlennek, mert a Fidesz nem áll rosszul, majdnem biztos, hogy ők maradnak a legerősebb párt a parlamentben, még ha a kétharmadjukat nem is tudják visszaszerezni.

5. Durva lépésre számítanak

Az utolsó opció szerint a Fidesz a választásokig előre rendelkezik egy tervvel, amellyel meg akarja határozni, hogy miről szóljon a kampány.  Egy olyan durva lépéssel, mint például a CEU elleni támadás, akár hónapokra is kontrollálni tudják, miről szóljanak a hírek, illetve közvetve, hogy miről ne. Ne legyen szó az ellenzéki pártok programjairól, se az egészségügy vagy az oktatás helyzetéről, mert ezek a témák komoly, támogatottságuk mértékében is mérhető károkat okozhatnak a Fidesznek. De az elmúlt fél év után látják azt is, hogy egy ilyen durva lépés komoly ellenreakciókat szül, így  a saját tábornak már előre „beárazzák” az ellenreakciókat. Egy esetleges durva lépés után utcára menő embereket úgy állítanák be, mint egy előre eltervezett, kormányellenes megmozdulás résztvevőit, hazaárulók, puccsot szervezők, Soros támogatói, a nemzet ellenségei.

Mint látható, a különböző verziók között bőven vannak hasonlóságok és átfedések. Bármelyik verzió is válik be, az biztos, ezek az elszólások már a 2018-as kampány részei, és már most a kampány témáinak befolyásolása zajlik a kormánypárt részéről. Azt is bátran kijelenthetjük, hogy ezek a mondatok a saját tábor hergeléséről szólnak, és egy olyan politikai valóság kialakításáról, amelyben a politikai ellenfelek, a Fidesszel egyet nem értők mind Soros katonái, a haza ellenségei. A kérdés az, hogy ez párosul-e valamilyen konkrét lépéssel, mi lesz az, mennyire lesz rossz az országnak, és mit tudnak majd kezdeni Orbán ellenfelei ezzel a helyzettel?

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk a Ti támogatásotok nélkül nem készült volna el.

A Kettős Mércét nem segítik oligarchák, pártok, nincs reklámbevétele nagy cégektől, a ti támogatásotoknak köszönhetően működik! Ez biztosítja a Mérce függetlenségét.

Kattints és támogasd havi 2000, 5000 vagy 10 000 forinttal a Mércét, és támogatásoddal erősítsd meg a független médiát Magyarországon!

Támogass minket egyszerűen bankkártyával:

Támogatom!

Más támogatási lehetőségekért és több infóért kattints ide.

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.