Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szégyen, de Andorra legalább szénné zúzta a magyar futball hamis álmait!

Ez a cikk több mint 6 éves.

Az andorrai tészta, a magaslati levegő, a szokatlan műfű, esetleg a labda. Nem tudjuk, mire fogják majd fogni az andorrai égést, de valamire kell, mert azt nem lehet ma Magyarországon kimondani, hogy ez a magyar foci valósága, 8-10 hiányzóval ma Andorra is nehéz ellenfél. Még ha a győzelem így is kötelező lenne.

andorra-magyarorszag-1024x577.jpg

kép: Fotó: PASCAL PAVANI/AFP

A legvalószínűbb, hogy majd Bernd Storckra fogják és kirúgják, mert hát nyilván ez bolygatna meg a legkevésbé bármit. És így kell a legkevésbé szembesülni a realitással, mert ami ehhez a vereséghez vezetett, nem ma kezdődött. 

Pedig erről a mai szégyenről nem csupán Storck, nem csupán a játékosok tehetnek, hanem a magyar foci állapota, és az ezzel szembenézni képtelen focinemzet-legenda, a nevetséges és irreális vágyálmok kergetése, ami elhitette velünk, hogy csak ki kell menni a pályára, és nyertünk.

Amikor a vágyálmok kergetéséről beszélek, arról beszélek, hogy az EB után a magyar fociközvélemény nagy része elhitte, hogy ez a realitás, és nem az, hogy Andorra ellen is vért kell hugyozni egy győzelemért. Pedig vért kell hugyozni. Lehetne sorolni a sztárcsapatokat, akik az elmúlt 10 évben vért hugyoztak. Az a hamis realitás, ami két évtizede minden Eb és VB selejtező előtt kimondja, „Puskás népének” csak a továbbjutás lehet reális. Pedig ez már rég nem reális. És igen, valószínűleg Storck hibája, hogy nem tudta ezt a túláradó rajongást kezelni, de azoké is, akik ezeket a hamis álmokat gerjesztik.

Amikor a Nemzeti Sportban, aminek az élére tavaly év végi megvásárlása után Orbán házi sportújságírója, Szöllősi György került, kiadják, hogy kettővel magasabb osztályzatot kell adni a játékosok értékelésének az NB 1-ben, amikor azt határozzák meg célként, hogy leverjük Portugáliát és Svájcot, és lehurrogják azokat, akik kimondják, hogy ez nem reális, egy olyan hamis illúzió épül, amiben egyszerűen baromi könnyű elveszni.

Kattints, és kövesd a Kettős Mércét, hogy ne maradj le egyetlen hírről sem!

És igen, a magyar kormány politikájának erre a hamis illúzióra szüksége van, hogy igazolva legyenek a politikai döntései. Stadionokra, TAO-ra, klubfocira, a miniszterelnök szülőfalujára elköltött százmilliárdokat lehet így igazolni. Ezért a politikának nem a magyar foci rendberakása a célja, hanem a hamis illúzió fenntartása.

Ha pedig most Strorckra kenjük ezt az egészet, akkor marad a hamis illúzió. Miközben 20-30 éve egyre lejjebb süllyed a magyar foci.

Én szeretnék még olyanokat átélni, mint tavaly nyáron, de erre így egyre kevesebb az esély. Az én generációm soha nem fogja elfelejteni azt, ami egy éve történt, Kleinheisler és Szalai dupla kényszerítőjét, Gera gólját a portugálok ellen, Dzsudzsák szabadrúgásait, a körúti fiesztát. De ez csak egy álom volt, ami szerencsére valósággá vált 3 hétre. Másfél éven keresztül Dárdainak, majd Storcknak majdnem minden összejött, az EB-n pedig még több.

Aztán jöttek a magyar klubcsapatok, és szénné égtek, majd jött a válogatott döntetlenje Feröeren, és végül Andorra egy borzasztóan égető pofonnal felébresztett minket.

Ideje szembenézni a valósággal.

A magyar foci valóságát nem a franciaországi EB, hanem az egyre mélyebbre süllyedő klubfoci mutatja. Ott tartunk, hogy az első körben kell beszállni a BL és az EL selejtezőibe. Állami milliárdok mennek a Fradiba, a Videotonba, a Felcsútba, az MTK-ba, a Kisvárdába, mindenhova, ahol fideszes a klubvezető. Mégis a Honvéd és a Vasas sikereiről szólt idén a hazai bajnokság. Az a Honvéd lett a bajnok, ami harmadannyiból gazdálkodik, mint az NB 2-ből idén feljutó Puskás Akadémia, Orbán falujának csapata. Az a csapat, ami az NB 2-be igazolta télen az NB 1 5. helyezettjének edzőjét, NB 1-es csapatok fiatal tehetségeit tudták megvenni a mérhetetlen pénzből, hogy aztán ne játszassák őket, ahogy nem játszatják saját akadémiájuk tehetségeit sem, csak akkor, ha ki kell velük tölteni az NB 2 fiatal kvótáját.

És persze hogy a bajnok Honvéd az egyetlen csapat, akinek nincs beígérve stadion. Pedig stadiont már tényleg mindenki kap, még az NB 3 csapatai is. 

A magyar fociba ma százmilliárdok érkeznek közpénzből, a semmire. Olyan TAO pénzek, amik teljesen random módon az MLSZ által nem kontrollálva, legtöbbször sem a valódi focit, de semmikép sem az utánpótlást erősítésére jutnak fideszes csapatokhoz. 2016-ban a legtöbb TAO pénzt a Felcsút, a másodikat Seszták Miklós fejlesztési államtitkár csapata, a szintén NB 2-es Kisvárda kapta.

A magyar focit ma fideszes oligarchák, a korrupció, és egy végtelenül drága önámítás uralja, ami a nemzet nagyságának visszaadásáról, a Puskás-korszak visszaadásáról, a magyar foci nagyságának visszaadásáról szól.

És ez a hamis illúzió a túltolt elvárásokkal, az átverés igazolásával, az egyre gyengébb utánpótlással kihat a válogatottra is. Ha úgy futnak ki a srácok, mint most Andorra vagy háromnegyed éve Feröer ellen, hogy ez menni fog koncentráció nélkül is, mert focinemzet, akkor csak bukó lehet a vége.

Át kéne gondolni az egészet, és az olyan hülyeségek helyett, minthogy majd Svájc és Portugália mellől kijutunk a VB-re, végre az alapjaiból újra kellene tervezni a magyar focit. Leginkább pedig a tömegsportra kéne végre koncentrálni, az utánpótlásra, a nyugati módszerek figyelésére, ahelyett, hogy a korrupt magyar fociszakmába öntjük a pénzt, hogy a miniszterelnök kegyenceit támogassuk. le kell számolni az uram-bátyám rendszerrel, a „Józsi bá 440 éve itt dolgozik, akkor biztos ért hozzá” mentalitással, a minek ide idegen edző hozzáállással

Rendszerváltás kell a magyar fociban, mert ez így csak egyre rosszabb lesz.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.