Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán Putyinnak hízelgett a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján

Ez a cikk több mint 7 éves.

„A kommunizmus, akár csak a nemzetiszocializmus, a Nyugat szellemi termékeként látta meg a napvilágot. Nem Moszkvában, nem Kambodzsában és nem is Havannában találtak ki” – fejtegette Orbán Viktor a  Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján elmondott beszédében. A kiragadott mondat nem hülyeség, a gondolatmenet viszont, amelybe illeszkedett, a legkevésbé sem az áldozatok emlékének adózott.

16990826_10155392404914311_1155318744_o.png

 

Orbán és Putyin: drága barátság (Kép forrása: 24.hu)

Orbán ugyanis arra használta emléknapi beszédét, hogy újdonsült orosz barátaihoz törleszkedjen. Igazán elegáns gesztus pont ezen az emléknapon: azt a középszerű beszédet, amit Orbán úgy mondott el a rákoskeresztúri Új köztemető látogatóközpontjában, mint egy fáradt igazgató egy iskolai megemlékezésen, akár Alekszander Dugin, Putyin fő ideológusa is írhatta volna.

„A Nyugatnak a kommunizmus megmaradt színtiszta elméletnek, kéretlen világboldogítók bizsergető szellemi izgalmának” – mondta Orbán, majd azzal folytatta, hogy Közép- és Kelet-Európa viszont megtapasztalta a gyakorlatot a Vasfüggöny mögött.

Marx és Engels valóban Nyugat-Európában működött a XIX. században. Valóban több nyugati értelmiségi bele is zúgott később a Szovjetunióba, amit ugyanúgy el lehet ítélni, mint Heidegger náciságát. De álljunk már meg egy pillanatra, mielőtt teljesen elmegy a józan eszünk.

Kattints és kövesd a Kettős Mércét, hogy ne maradj le egyetlen hírről sem!

A Tuol Sleng börtönben embereket kínzó vörös khmerek a Tőkétől változtak szörnyeteggé? A GULAG-ra párizsi értelmiségiek balfaszsága miatt hurcoltak milliókat meghalni? A kommunizmus áldozatainak mi szolgálja jobban az emlékét: ha az emberiség ellenes bűncselekményeket ítéljük el, vagy az, ha a kommunizmus nyugati gyökereit boncolgatjuk?

Egyszerű a válasz: az előbbi. Az utóbbi azt szolgálja, hogy a Sztálin kultuszt újraélesztgető putyini Oroszországnak nyaljunk be, de csontig. Még egyszer: a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján.

Ugyanebben a beszédben Orbán ‘56-os hősök emléke előtt tiszteleg, „összedrótozott, kátránypapírba csavart, jeltelen sírokban elhantolt halottakról” beszélt. Vajon őket az orosz megszállók és magyar csatlósaik juttatták a földbe? Vagy nem is ez a lényeg, hanem hogy azért, mert megfertőzte őket a kommunizmus nyugati eszméje?

Szégyelld magad Orbán Viktor!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.