Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az utolsó nap: 266151 aláírást adott le a Momentum – percről-percre az olimpiáról szóló népszavazás aláírásgyűjtésének hajrájából

Ez a cikk több mint 7 éves.

Ma kiderül, hány aláírást sikerült összegyűjtenie a Momentum Mozgalomnak, tehát az, hogy van-e esély az olimpiai népszavazás kiírásának. A Momentum Mozgalomnak pénteken 16 óráig kell az aláírási íveket leadnia,ezért pénteken már csak délelőtt 11-ig gyűjtenek 5 fővárosi helyszínen.

A Kettős Mérce tegnapelőtt reggel óta percről-percre közvetíti az eseményeket, előző két napi közvetítésünk itt és itt olvasható. Közöljük az aláírásgyűjtés részeredményeit, válaszolunk a legfontosabb kérdésekre, összefoglaljuk, mi történt a kampányban, mi a népszavazás tétje, és elmondjuk azt is, hogyan tovább, ha összegyűltek az aláírások. Együtt izgulunk az olvasókkal a kampány végén.

vegso_szam.jpg

Az utolsó nap menetrendje: 8 órától 11-ig gyűlnek az aláírások, de már csak négy helyen Budapesten!

  • 11:30: AZ LMP a Deákon átadja a maradék 8000 aláírását
  • 12:00 óra után, a Momentum elindul az aláírásokkal
  • 12:20 körül a Momentum megérkezik az aláírásokkal a Fővárosi Választási bizottság épületéhez
  • 13:30 Sajtótájékoztató: ekkor tudjuk meg a számokat hivatalosan
  • 18 óra után a Momentum belső aktivista partija
  • 20:30 körül Fekete-Győr András beszéde

Ezekről a helyszínekről be is számolunk, a Facebook-oldalunkon élő adásban közvetítjük őket!

15.40 – Többször jelentkezünk még ma élőben

A nap folyamán minden további fontos eseményt élőben fogunk közvetíteni, érdemes lesz követni percről percre közvetítésünket. Most viszont mi is levonjuk a tanulságokat, úgyhogy kicsit megszakítjuk adásunkat.

15.16 – Róna Dániel, elemző gyors összegzése

Budapesten van kb. 1 millió 380 ezer választásra jogosult állampolgár. Abból kb. 100 ezer külföldön tartózkodik, további kb. 150 ezer sajnos nincs olyan egészségi állapotban, hogy bármit is aláírjon, vagy csak egyszerűen nem mozdul ki otthonról. Marad kb. 1.1 – 1.2 millió. A felmérések szerint kb. 30% ellenzi a népszavazást (főleg kormánypártiak), és akkor még vannak olyanok, akik – félelemből, elvből, ki tudja miért – nem írnak alá semmit. Marad tehát kb. 800 ezer ember, aki potenciálisan aláírhatja. Ebből aláírta 266 ezer, tehát MINDEN HARMADIK olyan fővárosinak sikerült begyűjteni az aláírását, aki egyáltalán elérhető volt. Közben sikerült megfordítani a közvéleményt, és rengeteg korábbi olimpiapárti választópolgárt meggyőzni az ellenkezőjéről. (Vagy az ő aláírásukat is begyűjteni, annak ellenére, hogy nem értenek egyet a Momentum álláspontjával.)

Görgess lejjebb még több tartalomért!

Kattints és kövesd a Kettős Mércét, hogy ne maradj le egyetlen hírről sem!

14.25 – A miheztartás végett

Tarlós Istvánt 290 ezer szavazattal választották 2014-ben főpolgármesternek.

14.57 – Orbán össze-vissza beszélt és előre hárított

A hvg.hu cikke szerint Orbán Viktor a Fidesz kihelyezett frakcióülésén arról beszélt zárt ajtók mögött, hogy nem a Fidesz, hanem Budapest akarta az olimpiát. A miniszterelnök azt is fejtegette, hogy a momentumosok csak Párizs és Los Angeles, másik két aspiráns város ügynökei lehetnek.

Jól látszik, hogy a Fidesz erőből, az emberek meghallgatása nélkül akarta áttolni a budapesti olimpiát, most viszont kaptak egy hatalmas pofont és zavarodottan hátrálnak, minden felelősséget eltolva. Valahonnan pedig volt több milliárd forint eddig is olimpiai propagandára és fideszesek olimpiát támogató megszólalásait sem lesz nehéz előkeresni.

14.47 – Győzött az egész ország!

 

14.33 – Mit is jelent a 266 ezres szám?

Az Index összesítése egy szempontból csalóka: az olimpiai aláírásgyűjtés csak Budapesten zajlott, a többi az egész országban. A fővárosban ennyi aláírást népszavazás kezdeményezésére még senki nem gyűjtött.

alairasok_1.jpg

14.18 – Alternatív valóság

Miközben az egész magyar nyilvánosság a Momentum aláírás leadásával van tele, a kézivezérelt kormánypárti sajtó ingerküszöbét nem ütötte meg a hír.

A 444 gyűjtése egyszerre végtelenül szomorú és baromi vicces.

13.36 – A végső szám: 266151!

Majdnem kétszer annyi aláírás gyűlt össze, mint kellene a népszavazás kiírásához.

Még egyszer: 266151 aláírást gyűjtött a Momentum az LMP, a PM, az Együtt, az MSZP és a Kétfarkú Kutyapárt támogatásával.

13.29 A Momentum sajtótájékoztatója élőben

13.28 – Bedobozolt aláírások 

alairasok.jpg

Hamarosan elindulnak az aláírások a választási irodába, hamarosan kiderül, mennyi az annyi

13.01 – Csúszás

Annyi aláírás jött be a végén is, hogy a momentumosok még mindig nem tudtak elindulni az ívekkel a Fővárosi Választási Bizottsághoz, mert a tervezettnél legalább egy órával tovább tart a számolás. 

12.27 – Kovács Zoltán: Nem változnak a szabályok

Az ATV vendége volt reggel Kovács Zoltán kormányszóvivő, aki határozottan kijelentette, hogy nem fog senki utólag változtatni a szabályokon, elég lesz a 138 ezer aláírás. Hozzátette, hogy ez fel sem merül, nem is érti a felvetést, hiszen jogállamban élünk. Bennünk korábban felmerült. Ahol kopasz verőemberek a jogállam kapcsolt részei, ott talán nem furcsa ilyeneken elgondolkozni.

Az aláírásgyűjtés Kovács szerint nem is a budapesti olimpiáról szól, hanem a Momentum politikai haszonszerzéséről. Nagy megfejtő ez a mi Kovács Zoltánunk, hogy ilyenekre rájön egy pártkezdeményről gondolkozva. Azt a logikai ugrást már nem lépte meg, hogy a kettő együtt is működik, pedig a kvótanépszavazási kampány alatt alaposan megtanulhatta volna. 

12.04 – Tarlós elgondolkozik az olimpiai pályázat visszavonásán

Szokásos pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta Tarlós István főpolgármester, hogy komolyan elgondolkozik az olimpiai pályázat visszavonásán, ha megfelelő számú aláírást ad le a Momentum. Megszólalásában elvetette, hogy a főváros húzná a népszavazás elrendelését, pedig mint reggel megírtuk, erre széles eszköztár állna rendelkezésre.

Tarlós bejelentése a dörzsölt kremlinológusoknak is jó muníció, mert a legfelső fideszes körökből kieső, odatartozókkal párharcokat is felvállaló főpolgármester lehetséges újraindítása a posztért nemrég volt hír. 

12.25 – Megnyomták a végét: 3 óra alatt 309 aláírás gyűlt össze a Móriczon

moricz.jpg

11.50 – Videó az utolsó aláíróról

A Nyugatinál Hajnal Miklós, a Momentum vezetőségi tagja írta alá utolsóként az ívet.

11.30 Az LMP átad újabb 10 ezer aláírást (ÉLŐ)

10.52 – Utolsó percek

A Nyugatinál sokan hozzák még az utolsó percekben is a nem pultoknál gyűjtött aláírásokat. Helyben. a munkaidő ellenére 100-150 aláírás gyűlt össze az utolsó délelőtt, otthonról jóval többet hoztak az emberek. Nagyon régen nem aktivizálódtak ennyien egy politikai ügy miatt!

nyugati.jpg

10.40 – Néhány híres aláíró

Az elmúlt egy hónapban sok mindennel vádolták a népszavazási kezdeményezés aláíróit: voltak hazaárulók, balliberálisok, a haladás kerékkötői, szabotőrök, stb.

Az alábbi névsor alapján el lehet gondolkozni a fentiek igazságtartalmán, ők ugyanis aláírtak:

  • Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész
  • Béres László, olimpikon
  • Parti Nagy Lajos, író még gyűjtött is 
  • Jeszenszky Géza, a Fidesz-kormány volt nagykövete, az Antall-kormány külügyminisztere
  • Hajós András, zenész
  • Závada Pál, író
  • Réz András, filmesztéta
  • Mérő László, matematikus
  • Sólyom László, volt köztársasági elnök
  • Lázár Domokos, zenész
  • Mucsi Zoltán, színész
  • Szabó Andrea, szociológus
  • Pásztory Dóra, kétszeres paralimpiai bajnok úszó
  • Chikán Attila, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere

10.00 – Mindeközben a Fideszben

ulti.jpg

Forrás: Maga is ezt mondja mindig, ugye, Mrs Lipton?

9.40 – Kemény kampány várható, ha jön a népszavazás

A Republikon Intézet friss felmérése szerint a teljes népesség 44%-a ellenzi, míg a válaszadóknak csak egynegyede támogatja a budapesti olimpiarendezést. A felmérés szerint azonban Budapesten kiegyenlítettebb a helyzet, itt a lakosság egyharmada van ellene, egyharmada ellene, viszont ha csak a határozott véleménnyel rendelkező válaszadókat nézzük, akkor 53 százalék elutasítja az olimpiarendezést.

A pártpreferencia szerinti bontásból kiderül, mennyire befolyásolja az olimpiarendezés kérdésében az emberek véleményét a pártokról alkotott véleményük. Míg a fideszeseknek csak 22 százaléka ellenzi a budapesti olimpiarendezést, addig a baloldali-liberális szavazók 82 százaléka.

7-olimpia-tamogatottsag-republikon.png

9.20 – Forrnak az indulatok

Tegnap több erőszakos esemény is történt: a Blahán szétverték az aláírópultot és eltéptek egy gyűjtőívet, az LMP aktivistáját borosüveggel vágták fejbe, a Kétfarkúak pedig a kabalaállatukat veszítették el, mert egy ultra szétrúgta a papírmasé kutyájukat.

Az olimpia mellett kiálló Fidesz politikusai viszont még mindig nem álltak ki, hogy elítéljék az erőszakot, pedig a kampányban végig voltak ilyen elítélendő akciók.

Cikkünk a témáról: http://kettosmerce.blog.hu/2017/02/16/kerlek_titeket_fidesz-politikusok_alljatok_ki_es_iteljetek_el_az_eroszakot

8.50 – Mindjárt vége 

Mára négy aláírópult maradt a városban, 11-ig írhat alá, aki még nem tette meg. Aki most eszmél, gyorsan szaladjon a Nyugati térre, a Blaha Lujza térre, a Móricz Zsigmond körtérre, vagy a Széll Kálmán térre.

gera22.jpg

8.30 – Mikor is szavazhatunk? Július? Vagy akár decemberben?

Ha elég érvényes aláírást gyűjtött össze a Momentum, akkor hosszú folyamat veszi kezdetét, amely lassan vezet a népszavazáshoz. Azonban kanyargós az út a tényleges szavazásig, rengeteg lehetősége van a taktikázásra az olimpiát nagyon akaró Fidesznek. 

Részletesen írtunk ma reggeli cikkünkben minden eshetőségről:

http://kettosmerce.blog.hu/2017/02/17/a_juliusi_meleggel_nyirhatja_ki_a_fidesz_a_nepszavazast

8.00 – Egy kis matek:

Tegnap este összegeztük utoljára, hogy állhat a gyűjtés. Joggal merül fel a kérdés újra, 8 órával a leadási határidő előtt, és 14 órával a bejelentett leadási dátum előtt.

Amit tudunk, hogy a Momentum két hete vasárnap, a gyűjtés felénél azt állította, hogy 110 ezer aláírása van. Tudjuk még, hogy a PM és az Együtt 10-10 ezer aláírást gyűjtött, az LMP 23 ezret már leadott, és becslésük szerint összesen 31 ezret gyűjtöttek össze, illetve azt, hogy a Kétfarkú Kutyapárt 4500 aláírást dobott be a közösbe. Ez eddig 165500 aláírás. Ehhez hozzájön a keddi 8800, és a szerdai 8300 aláírás, amit a Momentum gyűjtött. Tehát, ha senki nem lódított nagyot, akkor biztosan tudjuk, hogy 182600 aláírás már dobozban van. És emellett azt is tudjuk, hogy a 110 ezer aláírás bejelentése utáni hétről egyáltalán nincs adatunk, illetve nincs adatunk egyelőre ennek a hétnek a hétfőjéről, a mai napról, és a holnapi rövid gyűjtésről. Tehát 182600 aláírásról tudunk biztosan a pártok bejelentései alapján, illetve nem tudjuk ezenfelül még 9 nap és 3 órányi gyűjtés számait. Ha az ismeretlen napokon minden nap csupán 3000 aláírás bejött (ennél valószínűleg több jött be), akkor is már 200 000 felett járunk. De hogy mik a valós számok? Az pénteken, a leadásnál fog csak kiderülni.

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.