Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kevesebb mint 64 óra van hátra – percről-percre az olimpiáról szóló népszavazási aláírásgyűjtés hajrája!

Ez a cikk több mint 7 éves.

Péntek délután 16 óráig adhatja le a kezdeményező Momentum Mozgalom a 2024-es budapesti olimpiai pályázat visszavonásáról szóló népszavazási kezdeményezéshez szükséges aláírásokat. A Kettős Mérce az utolsó 64 órában percről-percre közvetíti az eseményeket. Közöljük az aláírásgyűjtés részeredményeit a Momentum Mozgalom és a pártok adatai alapján, válaszolunk a legfontosabb kérdésekre, összefoglaljuk, mi történt a kampányban, mi a népszavazás tétje, és elmondjuk azt is, hogyan tovább, ha összegyűltek az aláírások. Együtt izgulunk az olvasókkal a kampány végén.

noliimpiaii.png

Ma is alá lehet írni a népszavazási íveket. A momentum standjai itt találhatóak: link

Ha valaki még jelentkezne aktivistának a legvégén, itt teheti meg:
https://nolimpia.com/nepszavazas-2024-budapest-olimpia-csatlakozz-aktivista/

Ha kérdésed van a népszavazással, a gyűjtéssel kapcsolatban, tedd fel, és mi a cikkben válaszolunk. Kommentelj a cikk alá, vagy írj akár névtelenül is nekünk a Facebookon, vagy az [email protected] címre.

23.42 Ennyi minden történt ma

Holnap minden bizonnyal még sűrűbb napunk lesz, így most elbúcsúzunk. Reggel 8-kor új percrő-percérvel jelentkezünk

22.00: A Momentum mai napja, számokban

8324 aláírás

197,5 pultóra

42,15 aláírás/óra/pult

Ez viszont a tegnapi teljesítménytől kissé elmaradt, rá kell kapcsolni a utolsó teljes napra, ha eredményes gyűjtést akarnak. A többi párttól beérkező összesített számokat még nem tudjuk

21.45: Elég jó napot zártak az aláírásgyűjtők

Nem csupán a kora délutáni 450 aláírást és az MSZP-sek által behozott kb. ugyanennyit plusz támogatást ünnepelhették a Nyugati aluljáróban, de még a gazdasági menekült Vader Nagyúr is meglátogatta őket.

A Nyugatihoz hasonló volt a napi helyzet a Hollán Ernő utcánál is, ahol 2 óra alatt jött össze 70 aláírás a Párbeszéd pultjánál

20.42 Az Origo olvasói egy évvel ezelőtt még nem akartak Olimpiát Budapesten

A kormánypártokkal, 2014-es erőszakos átalakítása óta szívélyes viszonyt ápoló Origo saját 2016-os netes felmérése szerint még az ő olvasóik sem akartak tavaly olimpiát. Egészen pontosan 3000 válaszadójuk 84%-a mondta ezt felmérésükre.

20.00 Botka László a Momentumról: „kedves, aranyos és tiszteletreméltó fiatalok”

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje, Botka László interjút adott a Kettős Mércének. Ebben a szegedi polgármester elismerően nyilatkozott a Momentum Mozgalom olimpiai népszavazási kezdeményezéséről. Botka azonban problémásnak látja az ellenzéki térfél további forgácsolódását, szerinte ez azt az üzenetet küldi a választók felé, hogy a demokratikus ellenzék nem akar és nem tud győzni, nem képes leváltani az Orbán-rendszert.

A teljes interjút itt olvashatjátok:

Exkluzív Botka László interjú a Kettős Mércen: „Nagyon határozottan egyértelművé szeretném tenni, hogy számomra csak…

Posted by Kettős Mérce on Wednesday, February 15, 2017

19.30 Az olimpia veszteséges sportág

Az Oxfordi Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint az 1960 és 2016 között megrendezett olimpiák rendezési költsége átlagosan több mint két és félszerese volt az eredetileg tervezett költségeknek. Az 1960 és 2016 között rendezett 30 olimpia közül 19 esetében állnak rendelkezésre adatok az tervezett és a végleges költségekről: ez alapján azt látszik, hogy az olimpiák 47 százaléka több mint 100 százalékkal átlépte a tervezett költségeket.

A nyári olimpiák történetének legnagyobb költségtúllépését az 1976-os montreali olimpia hozta össze, ami 720 százalékkal volt drágább a tervezett költségeknél, tehát több mint nyolcszor drágább volt a terveknél. Montrealt Barcelona követi 266 százalékos költségtúllépéssel. A téli olimpiák közül a New York állambeli Lake Placid a rekorder költségtúllépésben: 324 százalékkal került többe ez az olimpia, mint amennyit eredetileg akartak rá költeni, viszont minden idők legkorruptabb ötkarikás játéka, a 2014-es szocsi olimpia sem marad el nagyon ettől a teljesítménytől 289 százalékkal.
Bővebben: http://index.hu/gazdasag/2017/01/26/katasztrofalis_uzlet_az_olimpiarendezes/

19.05: A politikai elemző szerint a Kúria értelmezésén múlik, lesz-e népszavazás

László Róbert, a Political Capital elemzője a Klubrádiónak nyilatkozva azt mondta, amiatt alakulhat ki jogértelmezési vita, hogy a fővárosban csak tartózkodási hellyel rendelkezők aláírása számít-e vagy nem. László ugyan figyelmeztet arra, hogy a kormányoldalról ezen a vonalon megtámadhatják a referendum kiírását, mégis arra számít, hogy az eredeti értelmezéshez lesz közelebb a Kúria álláspontja is.

18.08 Élőben az aláírásgyűjtésről

 

Harminchat óra van még hátra az olimpiai aláírásgyűjtésből! Hogyan tervezi a Momentum az utolsó napok hajráját? Soproni Tamás alelnökkel beszélgetünk, kommentben ti is feltehetitek a kérdéseiteket!

Görgess lejjebb még több tartalomért!

Kattints és kövesd a Kettős Mércét, hogy ne maradj le egyetlen hírről sem!

18.55: Alföldi Róbert Szöulból írt alá

A színész-rendező szignója a Nolimpia aktivistái szerint a Margit hídhoz futott be egy órája

18.25: Egyedül az LMP brüsszeli szervezete 154 aláírást adott le ma

Ez olyan Brüsszelben élőktől származik akiknek az állandó lakcíme Budapesten van. Soproni Tamás Momentum alelnök szerint a szerdai szám a keddihez hasonló lesz, ehhez jönnek még a később összeszámolandó postai aláírások is. Soproni a Fidesz nemzeti konzultációs terveire reagálva a Mércének elmondta, a kormánypártok „papírfecnijét” nem tartják valódi konzultációnak, a népszavazást azonban igen.

17.59: Az Együtt eddig ma 400 aláírást adott le összesen

Az mai összesített adatokat holnap közöljük itt

17:35 – 10 000 felett kedden!

Tegnap legalább 10 ezer aláírást gyűjtöttek a különböző szervezetek és állampolgárok az olimpiáról szóló népszavazás kiírásához. A Momentum Mozgalom tájékoztatása szerint kedden 8874 aláírás gyűjtöttek az aktivistáik, 167,5 „pultóra” alatt, ez 52,98 aláírás/óra/pult. Az LMP 7 helyen gyűjtött és legalább 1218 aláírást szedett össze kedden.

17.20: A budapesti kampányról ír a Le Monde is

A francia lapban Blaise Gauquelin riportja megszólaltatja Fekete-Győr Andrást aki szerint a kezdeményezés ráirányíthatja a figyelmet Magyarország valódi, és súlyos problémáira is. Los Angeles mellett a játékok rendezésének másik nagy esélyese a francia főváros, Párizs amely már el is kezdte nemzetközi kampányát.

(Fotó: Kisbenedek Attila, AFP)

17.00: Az Együtt a Fidesz visegrádi frakcióülésénél gyűjt aláírásokat

A párt elnökségi tagja, Hajdú Nóra számolt be erről nemrég

 

A visegrádi frakcióülés előtt Kósa Lajos egyébként az ATV- kérdésére közölte, nem terveznek olimpiaellenes nemzetközi konzultációt, sőt a frakcióülésen sem a népszavazásról, sem az olimpiaellenes kampányról nem lesz szó szerinte.

16.45: Nagyon megdobta a Momentum Mozgalmat a több hetes aláírásgyűjtés

A mozgalom arról számolt be nekünk, hogy a kampány során összesen 1800 aktivistájuk regisztrált, és az utolsó hétre azt is elérték, hogy már egyáltalán nem jelent problémát az összes gyűjtőpult feltöltése.

16.20: Rióból is érkezett aláíróív a Momentumhoz

Egy hete a brazíliai nagyvárosból is küldtek aláírásokat a budapesti olimpiai népszavazáshoz, az ív postán érkezett a Momentum központjába.

 

16.05: Index: Magyarország a legkorruptabb pályázó

A hírportál által közölt adatok szerint Magyarországon a legnagyobb az esélye annak, hogy a világverseny rendezését szétlopják. Ahogyan cikkükben írják:

ha az elmúlt pár év trendjeit nézzük meg, a Transparency International (TI) korrupciós világranglistája alapján Magyarország általánosságban is korruptabb, mint az USA vagy Franciaország, ráadásul Magyarországon romlott a legtöbbet a korrupciós helyzet az elmúlt 5 évben.

nevtelen.png
Ilyenkor sajnálhatja igazán Orbán Viktor, hogy Róma elitellenes polgármestere, Virginia Raggi tavaly már visszavonta a város olimpiai pályázatát, ha még ott lennének, legalább lenne méltó ellenfelünk.

15.40: Micsoda fordulat: az olimpia szervezői már leülnének vitatkozni a Momentummal

Persze csak az aláírásgyűjtés után. Korábban a gyűjtés alatt az RTL Klubos Baló György felkérésére, hogy TV-ben vitassák meg az olimpiarendezés melletti és elleni érveket a Momentumos Orosz Annával, még nem reagáltak. Ahogy a 444 felfedezte, Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Olimpiai mozgalom részéről és Mizsér Attila pályázati sportigazgató jövő szerdán már elmenne egy vitára.

Az MSZP eközben ma már 4-500 aláírást is leadott, ők a Margit hídnál gyűjtöttek.

15.30: A Riói olimpia helyszíne tavaly és most

Nem csak Athénban rohadnak folyamatosan a sokmilliárdos olimpiai beruházások, már Rio de Janeiróban sem használja őket senki

15.05: 3,5 milliót kapott a Századvég olimpiás propagandára

A tízezer példányos olimpiai különszámért a Századvég 3,5 millió forint nyomdaköltséget kapott az olimpiát szervező cégtől, derítette ki az Együtt. A Vastagbőr szép képeket is mutat a közel 200 oldalas füzetből, amelyben prominens fideszesek, kormánytagok, sportolók és cégvezérek, de még egyházi személyiségek is a rendezés mellett állnak ki. Gerendai Károly Sziget-szervező szerint például nem érdemes a nagy eseményt csak a költségek szempontjából nézni…

14.15: Bencsik András buta és arrogáns hazaárulózása az egyik legjobb indok volt az aláírás mellett

13.50: A Fidesz terelné  figyelmet

A Heti Válasz úgy értesült, újabb nemzeti konzultációt indít hamarosan a Fidesz. A semmilyen súllyal és közjogi következménnyel nem bíró kérdőívben véletlenül sem kérdeznek majd a budapesti olimpiáról, még a jól megszokott manipulatív módon sem. Ehelyett Brüsszelről és Soros Györgyről értekezhetünk Orbánékkal.

13:15 Működik az óra, gyűlnek az aláírások a Moszkván!

Délelőtt 300 aláírást gyűjtöttek a Moszkván a Momentum aktivistái, ez lényegében a tegnapi számoknak megfelelő, amikor is több mint tízezer aláírás jött be Budapesti szinten. Ez azért is jó hír, mert Soproni Tamás a Momentum alelnöke, és az aláírásgyűjtés koordinátora szerint a szerda és a vasárnap szokott lenni a gyűjtés szempontjából a két legrosszabb nap.

12:53 Antal Péter megbánta, hogy nyoma maradt a fenyegetésének

Még a kampány elején robbant ki az ügy, amely szerint az állami pénzekből működő Antal József tudásközpont vezetője Antall Péter körlevélben utasította a dolgozókat ne lájkolják a nolimpia facebook oldalát. Antal most az ATV.hu-nak adott interjút, amelyben egy elég furcsa megbánást tanúsított.
Most is megírná ezt a bizonyos kör-emailt? Holnap is?
Nem, biztos, hogy nem.
Megbánta, hogy megírta?
Nem kellett volna leírnom, inkább szóban kellett volna kérnem a munkatársakat, hogy azért ne menjetek szembe azzal, hogy a Tudásközpont aktuálpolitikától mentes… Lehet, hogy ezt az első indulatomban elrontottam

12:18 Nem először akarunk pályázni

Az eddigi 30 nyári olimpia közül 9 esetében vetődött fel a magyar főváros házigazdaságának lehetősége (Forrás: Nso.hu)

1896: A rendezést Athén kapta meg, az előkészületek azonban nagyon vontatottan haladtak, ezért az „ötletgazda”, Coubertin báró és a NOB magyar alapító tagja, Kemény Ferenc levélváltása során felvetődött Budapest esetleges szerepvállalása. Egy Averoff nevű, dúsgazdag görög kereskedő azonban a görögök segítségére sietett, és az ókori játékok hazájában rendezték meg az első újkori olimpiát.

1916: A NOB 14. ülését 1911-ben Budapesten tartották. Ekkor vetődött fel olimpiai helyszínként a magyar főváros. Hat pályázó közül később Berlinnek ítélték oda a rendezés jogát, de az olimpia az I. világháború miatt végül is elmaradt.

1920: A rendezésre Budapest is pályázott, a világháborút megelőző előzetes szavazáson még az élen is végzett, a háború után azonban már nem volt esélye. Sőt mint vesztes hatalom – az I. világháború többi vesztes nemzetével együtt – Magyarország nem is vehetett részt az olimpián.

1936: Tizenhárom város, köztük négy német, valamint Budapest jelentkezett olimpiarendezésre. A magyar főváros szavazatot sem kapott. Már az első körben eldőlt a küzdelem Berlin (43) javára Barcelona (16) ellenében.

1940: Budapest is a pályázók között volt, de a szavazás Tokiónak kedvezett (36) Helsinkivel (27) szemben. A japán főváros később visszalépett, Helsinki 1938-ban elvállalta a vendéglátást, de a II. világháború kitörése miatt az olimpia elmaradt.

1944: Budapest újra a pályázók közé került, de a szavazást London nyerte meg (20) Róma (11), Detroit (2) és Lausanne (1) előtt. Végül erre az olimpiára sem került sor.

1960: Hét város, köztük Budapest pályázatáról 1955 tavaszán Párizsban döntöttek. Róma a harmadik körben kapta meg a rendezés jogát (15, 26, 35) Lausanne előtt (14, 21, 24). Budapest az első körben 8, a másodikban 1 szavazatot kapott, a harmadikban már egyet sem.

A legutóbbi két alkalommal csak elvi szinten merült fel a házigazdaság, a konkrét pályázat beadásáig nem jutott el a város.

2001: Orbán Viktor miniszterelnök lausanne-i látogatása során bejelentette Juan Antonio Samaranch NOB-elnöknek a 2012-es játékokra vonatkozó kandidálási szándékot. Két év múlva, 2003. április 30-án a Medgyessy-kormány úgy döntött, hogy nem tud pénzügyi garanciát adni a 2012-es olimpia megvalósításához Budapest számára, mert nem állnak rendelkezésre a szükséges források.

2005: Budapesten 15 magyar nagyvállalat kezdeményezésére megalakult a Budapesti Olimpiai Mozgalom (BOM) egyesület, amelynek célja, hogy Magyarország rendezzen nyári olimpiát 2016-ban vagy 2020-ban. Az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottsága 2009 decemberében úgy döntött, benyújtja a 2020-as olimpiarendezési pályázatot előkészítő törvénytervezetet a Parlamentnek, ám a törvényjavaslat tárgyalása nem kezdődött el. Februárban a Nemzeti Sporttanács, majd a Nemzeti Sportszövetség (NSSZ) is jelezte, nem támogatja a törvényjavaslatot.

11:55 Columbo és kutyája is gyűjti

 

11:27 Több mint sapka, sál, kesztyű!

A gyűjtés nem csak azért nehéz, mert órákat kell egy pult környékén állni, és folyamatosan adminisztrálni illetve leszólítani az embereket, hanem, mert hideg is van. Az aktivisták pedig változatos megoldásokkal védekeznek ez ellen. 

hideg.jpg

10:59 Legkevesebb 10389 aláírás gyűlt össze a keddi napon

Az LMP végül 1515 aláírást gyűjtött kedden, így a Momentum és az LMP aláírásainak száma kedden 10389 volt. Az LMP egyébként ma is kint van Újpest-Központnál, az Astoriánál, Kőbánya-Kispesten, a Móriczon, az Örsön, és a Deákon, illetve a mexikói úton 16 és 18 óra között.

10.30: Az athéni helyszínek csendes rohadása

athen.jpeg

A Momentum egy aktivistája, Müller Dániel körbefotózta az athéni olimpia elhagyatott helyszíneit. Az összkép lesújtó: kihasználatlan, felesleges, omladozó épületek. Elszórt euró milliárdok szomorú mementói.

A képek itt nézegethetőek.

10:00 Az Együtt több helyen is gyűjt ma

Újpalotai Piac előtt, 1156 Budapest Nyírpalota utca 52., Csepel, Karácsony Sándor u., Vörösvári úti rendelőintézet Vörösvári út 88-96. Városház tér, Hollán E. u és Budai Nagy A.u. – Pozsonyi út sarka
illetve a XVI. kerületben a Jókai utcában a szakrendelő előtt. Onnan kaptuk ezt a fotót, amin látszik teát vittek az aláírásgyűjtőknek. Egyébként ez általános jelenség a gyűjtések kapcsán, aki aláírással nem tud segíteni, teát, csokit vagy ásványvízet vesz a gyűjtőknek.

teatelifagyi.jpg

9:25: Melyik párt gyűjt és melyik nem? 

Értelemszerűen a Fidesz és a KDNP nem akarnak népszavazást. A Jobbik szerint elkésett a kezdeményezés, és mivel a NOB úgyis csinál közvélemény-kutatást, amivel leméri a projekt támogatottságát, felesleges is.

Az LMP és az Együtt is az első pillanattól kezdve gyűjti az aláírásokat. Kicsit később eszmélt a Párbeszéd, de ők is szinte végig gyűjtenek. Az MSZP sokáig nem gyűjtött, de az utolsó napokban bekapcsolódtak a párt aktivistái Kunhalmi Ágnes vezérletével.

A DK egyáltalán nem gyűjtött, kivéve a párt XIII. kerületi szervezetét. Sőt, a DK és az MSZP holdudvarra neki is feszült a Momentumnak. Erről itt írtunk:
http://kettosmerce.blog.hu/2017/02/13/a_momentum_fikazasa_helyett_neki_lehet_allni_gyujteni

9:00: Hány aláírás is fog kelleni? 138 ezer vagy 150 ezer?

Múlt héten vetette fel a kormány kapcsolt szervezetének, a CÖF-nek a jogásza, hogy lehet nem is 138 ezer érvényes aláírásra, hanem 150 ezerre van szükség, mivel szerinte a tartózkodási hellyel rendelkezőket is számításba kell venni az érvényességi küszöb megállapításánál. Hogy ez így van-e, és milyen döntés várható az ügyben, arról itt írtunk:
http://kettosmerce.blog.hu/2017/02/14/utolag_modositana_150_ezerre_az_olimpiarol_szolo_nepszavazasi_alairasgyujtes_celszamat_a_fidesz

8.50: A budapesti olimpia tervezett költsége körülbelül 3000 milliárd forint.

A rendezés tényleges költsége azonban nagyban függ a korrupciós kockázatoktól. Ez a tervezett összeg, óvatosabb becslések szerint is felemésztheti az éves magyar GDP 10%-át, de reális esélye van annak is, hogy a költségek akár meghaladhatják a GDP 30%-át. Ez hatalmas megterhelést jelent az országnak, amit jól mutat, hogy a rendezés költségei általában egy-egy ország éves GDP-jének 0,2-4 százalékát érik el.

8.35

Bár a Fidesz az aláírásgyűjtés kezdetétől fogva azt próbálja elhitetni, hogy baliberális támadás zajlik az ország ellen, ez messze nincs így. A kezdeményezést több neves jobboldali is aláírta, például Sólyom László volt köztársasági elnök és Jeszenszky Géza, az Antall-kormány volt külügyminisztere is

8:20 – GYIK: Miért csak budapestiek írhatják alá az íveket?

A Momentum fővárosi népszavazást kezdeményezett a kérdésben, ezért csak budapestiek támogathatják aláírásukkal a népszavazás megrendezését. A mozgalom ezt azzal indokolta, hogy korábban, az országos olimpiaellenes népszavazási kezdeményezéseket, ahol a vidékiek is aláírhattak, illetve később szavazhattak volna, nem engedte át a Kúria arra hivatkozva, hogy a rendezésre városok jelentkezhetnek, így helyi népszavazáson kell dönteni a budapesti pályázatról. De azért is fővárosi népszavazást kezdeményezett a Momentum, mert tavaly októberben több sikertelen, a Kúria által elutasított próbálkozás után Erdélyi Katalin, az Átlátszó munkatársa ugyanezt a kérdést adta be, mely kérdést akkor a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) jóváhagyta, és Kúria sem kaszálta el, ezért várható volt, hogy erre a kérdésre elkezdhető majd a gyűjtés. Erre a lehetőségre csapott le a Momentum, és indította el a kampányát.

8:00

Az LMP múlt héten már leadott 25 ezer aláírást, de még továbbra is gyűjtenek napi több mint 1000-et, tehát itt is jöhet egy nagy csomag még a végén. Az Együtt kevesebb helyen gyűjt, de információnk szerint holnap ők is több mint 10 ezer aláírást fognak leadni. A Momentumtól utoljára két hete vasárnap hallottunk adatot, akkor azt mondták, 110 ezernél járnak. Azóta 9 nap telt el. Mi nem merünk számolni, tegye meg az olvasó.

7:30 – 10 000 felett kedden!

Tegnap legalább 10 ezer aláírást gyűjtöttek a különböző szervezetek és állampolgárok az olimpiáról szóló népszavazás kiírásához. A Momentum Mozgalom tájékoztatása szerint kedden 8874 aláírás gyűjtöttek az aktivistáik, 167,5 „pultóra” alatt, ez 52,98 aláírás/óra/pult. Az LMP 7 helyen gyűjtött és legalább 1218 aláírást szedett össze kedden.

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.