Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Abortusztilalommal zsarolhatja a fejlesztési pénzekért cserébe a kormány a kórházakat?

Ez a cikk több mint 7 éves.

Lázár János a mai kormányinfón furcsa bejelentést tett: 8,7 milliárdot kap két budapesti kórház fejlesztésre, hogy új szülészeti-nőgyógyászati egysége jöjjön létre a Bethesda Gyermekkórháznak és a Budai Irgalmasrendi Kórháznak. Eddig okés a dolog, ahogy ismerjük a kórházak állapotát, erre szükség is van. Csakhogy Lázár szerint két feltétellel kapják ezt meg a kórházak: ne hajtsanak végre abortuszokat, és ne fogadjanak el hálapénzt. Innentől kezdve tudhatják a kórházvezetők minek a bemondása jelent nagyobb esélyt a fejlesztési pénzek megkapásánál.

d_mtz20160609023-1024x576.jpg

Fotó: 24.hu

Tehát Magyarország kormánya az emberek biztonságos egészségügyi ellátásának feltételeit politikai szempontokhoz köti. Mert az abortusz kérdése egy politikai vita. Méghozzá egy olyan vita, amelyet Magyarországon nem folytattunk le igazándiból. 

És most az ebben a vitában elfoglalt állásponthoz köti a kormány a pénzosztást. Csak ugye tudjuk, mi a következménye, ha egy kórházban nem jut pénz fejlesztésre? Hát nem a jobb műszerek, nem a biztonságos környezet, nem a jobb egészségügy.

Nehéz mást mondani erre a döntésre, mint hogy a kormány az abortusz tiltását csempészi be zsarolással. A kormány a saját politikai ideológiájához köti a kórházak fejlesztésének kérdését. 

Persze nem tudjuk mit jelent elsőre ez a tiltás, de Lázár nem mondott kitételeket a kormányinfón, hogy lenne olyan eset, amelyben az abortusz megengedhető. Ha pedig ez így van, akkor jól értjük, hogy egy veszélyeztetett terhes, vagy egy erőszak áldozatául eső, adott esetben kiskorú lány, hiába megy be ebbe a két kórházba, nem kap majd segítséget az egészségének megőrzéséhez?

Kattints és kövesd a Kettős Mércét, hogy ne maradj le egyetlen hírről sem!

Kérdés az is, vajon rendszeressé akarják tenni azt, hogy az adófizetők pénzének újraelosztását ideológiai kérdésekhez kötik? Más kórházakban is csak abortusztiltás után kaphatnak majd fejlesztési forrásokat? És mi lesz a következő téma, vajon aminél ideológiai kérdéshez kötik az ideológiailag velük egyet nem értő emberek ellátásának támogatását?

És oké, két egyházi üzemeltetésű kórházról van szó. De akkor vállalják ezt önként és ne a fejlesztési pénzekhez kössék a politikai verdiktjeiket, és ne kerüljön a fejlesztési pénzeknél előrébb a sorban egy intézmény, mert ők ugyanazt a politikát vallják, mint a kormány. Akinek a körzetében nem egyházi kórház van, az rosszabb körülmények között szüljön?

Az abortusz kérdése iszonyatosan megosztó kérdés. Ezt így ebben a formában, az összes állampolgár ellátásának akadályozásához kötni, provokáció. Nah meg provokáció mellett abortusztilalom is.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.