Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gratulálunk, Fidesz! Január elsejétől ugyanazért az üdítőért akár három különböző áfát is fizethetünk!

Ez a cikk több mint 7 éves.

Kicsit megkavarták az adóváltozások a vendéglátás áfakulcsait, így a NAV kiadott egy értelmezést arra nézve, hogy a különböző termékeket a különböző fogyasztási típusok esetében milyen áfakulcs terheli.

6lsskgkjolmufubcs.jpeg

Január elsejétől ugyanis 4 új pontban egészül ki a 18 százalékos áfakulcs alá tartozó szolgáltatások köre. Az egyik ezek közül a jó nevű „Étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom”. Csakhogy ez akkor szolgáltatás a NAV értelmezése szerint, ha helyben fogyasztasz. Ha nem helyben fogyasztod, akkor termékértékesítésnek számít. Sőt ha nem megfelelően felszerelt a hely, ahol veszed, mondjuk csak egy bódé, a NAV szerint már akkor se szolgáltatásnak minősül, hanem termékértékesítésnek.

nem szolgáltatásnyújtás, hanem termékértékesítés valósul meg például a következő esetekben:

– az étel, helyben készített alkoholmentes ital elvitelre történő értékesítésekor,

– az étel, helyben készített alkoholmentes ital olyan értékesítésekor, amely a házhoz szállítást is magában foglalja,

– az étel, helyben készített alkoholmentes ital olyan körülmények között történő értékesítésekor, amikor a helyben fogyasztáshoz legfeljebb pult vagy „körbefutó deszka” biztosított (jellemzően ide tartoznak pl. lángossütők, pecsenyesütők piaci, illetve büfé kocsiból történő értékesítései). Ez esetben ugyanis nem tekinthető úgy, hogy az azonnali fogyasztást lehetővé tevő megfelelő kiegészítő szolgáltatások vannak túlsúlyban az ügyletben.

Ez pedig azt jelenti, hogy az új adóváltozások miatt, ha helyben vásárolsz és fogyasztasz az szolgáltatás, tehát 18 százalékos az áfa, ha elviszed vagy kicsi a bódé, akkor termékértékesítés, tehát rendes 27 százalékos áfát kell fizetned utána. Egyszerű nem? Jó lesz figyelni, mekkora a deszka a lángososnál, mert ettől függ, hogy 18 vagy 27 százalékos áfát fizetsz-e.

De a helyzet valódi bonyolultsága még csak most jön. Ugyanis ha egy irodaházban dolgozol, és a céged befizetett téged ebédre, és tejet vagy üdítőt veszel a kaja mellé, akkor hiába fogyasztod el helyben, ugyanúgy 27 százalékos áfát kell fizetned, mert ez munkahelyi étkeztetésnek minősül, az pedig nem kapott 18 százalékos, kedvezményes adóbesorolást.

És hogy még egyet csavarjunk a dolgon. Ha friss termelői tejet vásárolsz, mondjuk, mert az irodaház aljában lévő bár tejivó is egyszerre, és elviszed azt, akkor csupán 5 százalékot fizetsz majd, mert bár ez termékértékesítés, de a friss tej áfáját levitték 5 százalékra. Ha helyben megiszod, akkor 18 százalék az áfa, mert ez egy szolgáltatás, ha pedig munkahelyi étkeztetésben vásárolod, akkor 27 százalékos lesz az áfa.

Ez elsőre perce abszurdnak és viccesnek tűnik, de van két szempont, ami miatt nem az. Az egyik nyilvánvaló. Január elsejétől tényleg figyelnünk kell arra, hogy elvitelre kérünk, mit kérünk, hol és hogyan, hogy ne drágábban kelljen vásárolnunk üdítőt például. És akkor a vendéglátói szempontról még nem is beszéltünk, hogy nekik mennyire kusza lesz ez az egész változás. Az adóadminisztráció egyszerűsítése, ahogy azt a kancelláriaminiszter mondaná.

A másik szempont pedig az, hogy sikerült megint egy olyan változást végigvinnie a kormánynak, amely a felső-középosztálynak kedvez. Ugyanis míg a vendéglátásnak levitte az áfakulcsát, addig a közétkeztetésnek és a munkahelyi étkeztetésnek (ugye, ide tartoznak az iskolák vagy a munkahelyek vendéglátó egységekkel kötött megállapodásai és kedvezményei), marad a magasabb áfakulcs. És ugyanígy: míg egy belvárosi flancos étterem szolgáltatásnak minősül és 18 százalékos áfa alá kerül, a sarki kolbászos vagy lángosos (vagy épp egy talponálló hentes) már termékértékesítésnek számít, és 27 százalékos áfa vonatkozik rá. Azt pedig nem kell magyarázni, ki jár flancos étterembe, és ki a sarki lángososhoz.

De egy biztos: ha kerestek volna a jogalkotók bonyolultabb megoldást, akkor sem sikerült volna találni. Gratulálunk innen is!

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.