Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hiába próbálják szépíteni a fideszesek, ezt nagyon elkúrták!

Ez a cikk több mint 7 éves.

A népszavazás utáni órákban és napokban csúcsra fog pörögni az elmúlt napokban már beindult fideszes kommunikációs panel, amely szerint a népszavazás érvényessége nem számít, csak az, több-e a nem szavazat, mint az igen. A kormánypárt ezzel a hazugsággal próbálja saját vereségét palástolni. Mert hiába szavaz majd valószínűleg körülbelül 3 millió honfitársunk (a pontos részvételtől, illetve az érvénytelen és igen szavazatok számától függően) a nemre, a népszavazás nem lesz érvényes, és bár a közel 3 milliós szám maga valóban a menekültek elutasítását jelenti, a Fidesz számára ez a választás egyértelmű vereség.

viktor-orban.jpg

Fotó: consilium.europa.eu.

Hiába tesz úgy a kormánypárt, mintha sosem beszéltek volna az érvényességről, mintha nem ők tűzték volna ki a kampány céljául az 50 százalékot, fenyegették volna meg a saját polgármestereiket és képviselőiket, hogy csak az indulhat újra 2018-ban és 2019-ben, aki saját körzetében hozza az 50 százalékot, nem lett meg az érvényesség. Maga Orbán beszélt arról, ő csak a minél nagyobb (100 százalékos) részvétellel elégedett, ez nem jött össze, ugyanis ez a népszavazás nem lesz érvényes. 

Hiába erőszakolja majd meg Orbán a népszavazás intézményét azzal, hogy az érvénytelenség mellé is pontosan ugyanazt a közjogi következményt szánja, ettől még egy népszavazás akkor érvényes és eredményes, ha a résztvevők száma eléri az 50 százalékot. Ez ma nem történt meg.

De maguk a szavazói számok is a Fidesz kudarcát jelzik. A közel 3 millió szavazó azt jelenti, hogy a 2014-es Fidesz-szavazók mellett alig sikerült független szavazókat elvinni az urnákhoz, és a Jobbik több mint egymillió szavazója se rohant mind a Fidesz népszavazásán szavazni abban a témában, amelyben egyetért a kormánypárttal.

Pedig ebben a kampányban a Fidesz mindent bevetett, hogy mozgósítsa az országot, és ez az a téma, amiben a legjobban tudja maga mellett mozgósítani az embereket. Ha még itt is csak ennyit sikerült, mi lenne egy olyan szavazáson, ahol a kormánypárt döntései ítéltetnének meg?

Nem véletlen, hogy a kormánypárt megfúrta a vasárnapi boltzár népszavazást az utolsó pillanatban a boltzár eltörlésével, és nem engedik az olimpiáról vagy Paksról szóló népszavazást az emberek elé. Valószínűleg egyiket se tudná megnyerni a kormánypárt.

A menekülttéma az egyetlen, amelyben a kormánypárt véleménye mellett áll ki a társadalom többsége, de a szavazóurnákhoz a Fidesz melletti szavazatra nem sikerült, csak a szavazópolgárok kicsivel több, mint harmadát elvinni.

Mindezt pedig úgy, hogy körülbelül 15 milliárdot költött a kormány és a Fidesz a kampányra, két és félszeresét, mint amennyit az összes párt költött a 2014-es országgyűlési kampányra. A szavazást megelőzően tiltott önkormányzati kampányt használtak, állami alkalmazottakat, közmunkásokat utasítottak törvénytelenül a kampányra, és olyan gyűlölet- és hazugságkampányt folytattak, amely még az MSZP szégyenteljes 23 milliós románozásához képest is brutálisan undorító volt.

Tehát a magyar politikatörténet legdrágább, legerőszakosabb, a mindennapjainkba leginkább betolakodó népszavazási kampánya után, amelynek célja az érvényes népszavazás volt azt mondani, lényegtelen az érvényesség, egyszerűen nettó hazugság.

Valójában a helyzet az, hogy a Fidesz saját maga rohant bele a pofonba. 2016 október 2-án ugyanis miközben a magyar állampolgárok nagy tömege mondott nemet a menekültekre, egy nagyjából ugyanekkora tömeg mondott nemet a Fideszre is.

Ezt a vereséget akarják most figyelmen kívül hagyni. Mint a bolsevik párt, amely kisebbségben volt, de kommunikációjában azt hazudta, ők a többség, és így foglalta el Oroszországot. Egyszerűen, amikor ezt a népszavazási eredményt győzelemnek kommunikálják, akkor a kisebbség terrorját teremtik meg, ahol a 3 millió a többség a 8 millióból, és folytatják azt a kampányt, amely szerint Magyarország többsége hazaáruló.

Az értelmezésért nagy harc fog folyni, és ennek a harcnak az a tétje, hazaáruló lesz-e az ország többsége, vagy elfogadja a kormány, hogy vesztett.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.