Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A jó érvénytelen szavazólapot sokkal nehezebb hamisítani, mint a bojkottálók által át sem vett üreset

Ez a cikk több mint 7 éves.

Aki nem akar hozzájárulni a Fidesz sikeréhez, vagyis az érvényes népszavazáshoz, az két dolgot tehet: nem megy el szavazni, vagy érvénytelenül szavaz. Sokan azt mondják, hogy azért nem fognak érvénytelen szavazatot leadni, mert azt meg lehet hamisítani, míg ha nem mennek el szavazni, akkor nincs mit hamisítani. Ezért a bojkottot jobbnak tartják a választási csalás elleni küzdelemben. A látszólag nyilvánvaló álláspont téves. Aki a választáson szervezett csalástól tart, annak ésszerűbb érvénytelen szavazatot leadni, mint bojkottálni. Három perc olvasás után kiderül, miért.

Vegyük az első esetet, az érvénytelen szavazatot. Én úgy fogok érvénytelenül szavazni, hogy a kétfarkú kutya párt „Nemigen” feliratú matricáját ragasztom a szavazólapra, az „X”-ek helyét tartalmazó részt pedig letépem (a sima két „X” is tökéletesen megteszi szerintem, de ezzel most szívesen elbajlódok így). Az én szavazólapom így fog tehát kinézni:

14441141_10154569292059452_1554009587305459444_n.jpg

Nos, ezt hogyan lehet hamisítani? Csak egy módon: ha kidobják és helyette betesznek egy másik szavazólapot, amit kitöltenek helyettem. Ilyenkor viszont mi történik? Hát az, hogy nem jön ki a matek. A szavazatszámláló bizottságnak el kell számolnia az átvett szavazólapokkal. Ha kidob ezek közül egyet is, akkor a felhasznált szavazólapok száma több lesz, mint a szavazáson megjelentek száma. Persze gondolhatjuk, hogy majd stikában több szavazólapot kapnak, mint amit hivatalosan átvesznek, így titkolják el a csalást. Csakhogy ez sem megoldás: akkor meg a település nem tudna elszámolni az átadott szavazólapokkal, sőt, nem is lenne elég szavazólapja ahhoz, hogy a csalást elősegítse. Csak akkor van elég titokban átvett „hamisítani való” szavazólap a rendszerben, ha a Nemzeti Választási Irodáig terjedően mindenki benne van a csalásban.

A rendszer ugyanis úgy néz ki, hogy a Nemzeti Választási Iroda küldi meg a hivatalos szavazólapokat (amelyek papírja sajátos, ellenőrzés során felismerhető) a helyi választási irodáknak, amiből van 3177 darab, vezetőjük a jegyző, összesen tehát sok ezer ember dolgozik bennük. A helyi választási irodák osztják szét a szavazólapokat a szavazókörök között, amelyekből van 10.331. Minden szavazókörben van szavazatszámláló bizottság, minimum 3 taggal, ahol van pártdelegált, ott többel. Itt tehát több tízezer emberről beszélünk. Ha azt gondoljuk, hogy 5 százaléknyi hamis szavazatot akarnak létrehozni, akkor ehhez legalább 200.000 szavazatot kell meghamisítani a leadott érvénytelen szavazatok megsemmisítése és helyettük érvényesek bedobása útján. Ez feltételezi a Nemzeti Választási Iroda, nagyságrendileg 200 jegyző (a helyi választási irodák vezetői) és pár ezer szavazatszámláló bizottság tag együttes, szervezett csalását. 

szavazas.jpg

Csak akkor nem derül ki, hogy szervezett csalás folyik a választásokon, ha a fenti folyamat összes szereplője koordináltan csal.

És mi van a bojkott esetén?

Nem megyek el szavazni, a szavazólapom ott marad üresen. Hogyan lesz abból a Fidesznek kedvező, érvényes „Nem” szavazat? Hát úgy, hogy az általam át nem vett lapot kitöltik helyettem, és a megjelenteket rögzítő ívre odaírják a nevemet. A megjelentek száma és a felhasznált szavazólapok száma egyezni fog. Az orosz választásokon így csinálhatták a nyilvánosságra került felvételek alapján. Kinek kell ebben a csalásban részt vennie? Kizárólag a szavazatszámláló bizottság tagjainak. Vagyis a fenti folyamatábra első két szintjének nem. Nem kell hozzá a Nemzeti Választási Iroda és nem kellenek hozzá a helyi választási irodák sem. Több ezer emberrel kevesebb is elég tehát a bojkottálók szavazatának elcsalásához.

És a népszerű elképzeléssel szemben utólag sem lehet megnézni, hogy az én aláírásom szerepel-e az aláírt névjegyzéken. Azon ugyanis sok más választó aláírása is ott lesz, azt pedig nem vagyok jogosult megismerni, hogy ők elmentek-e népszavazni, mert ezzel a választások titkossága sérülne. Legfeljebb tájékoztatást kérhetek arról, hogy szerepel-e az aláírásom a névjegyzéken, amit azok adnak, akiknek a csalásától egyébként tartok.

Mi következik mindebből? Az, hogy biztonságosabb jó érvénytelen szavazatot leadni, mint bojkottálni.

Én nem annyira a választási csalástól félek, szerintem a Fidesznek szüksége sincs rá, és nem éri meg neki, mert szinte lehetetlen, hogy ne derüljön ki. De én is kinézek bármit ebből a hatalomból, már csak ezért is érvénytelenül szavaznék. De még egy okom van erre: ezzel üzenek a bátortalan, megúszós ellenzéki pártoknak is, akik a bojkottal szerintem a megmérettetést is meg szeretnék úszni. A Kétfarkú Kutya Párt viszont vállalja a mérhető bukás kockázatát. És ez tetszik. Szerintem politikailag éppen ez a népszavazás az, amelyen egyetlen percig sem bölcs dolog félrebeszélni vagy megúszni a kudarcot.

Felemelt fejjel bukjon el a tisztesség, ha el kell buknia.

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.