Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Így ejti foglyul az országot félelemmel és gyűlölettel a Fidesz

Ez a cikk több mint 7 éves.

Múlt héten Bayer Zsolt Echo Tv-n futó, Mélymagyar című műsorban G. Fodor Gábor azt találta mondani, hogy indokolt a választópolgárok félelme, és indokolt a gyűlőlet is. A Fidesz 5. számú tagkönyvével rendelkező, lovagkereszttel kitüntetett birtokosa, valamint a miniszterelnök tanácsadójának és a 888.hu nevű fidesz-lap főszerkesztőjének egyetértésénél semmi nem mondja el jobban, mi a magyar politika, és szűkebben a népszavazás tétje.

760x0.jpg

fotó: MTI

Arról ugyanis lehet vitatkozni, hogy a terrorizmus, vagy a menekültek érkezése által kiváltott félelem indokolt-e, bizonyos szempontból az, az összes menekültre vetítve azonban szerintem indokolatlan. Érthető a félelem, hiszen valóban növekedett a terrortámadások, és az ebben elhunytak száma, az elmúlt években, még ha szerencsére nem is érte el a 70-es, 80-as évek Nyugat-Európai terrorhullámának szintjét. És érthető a menekültektől való félelem, hiszen alapvető emberi reakció az idegentől és a váratlantól való félelem. Csakhogy az hogy félünk tőlük, nem nyújt megoldást a problémákra. 

Annak viszont biztosan nem lenne szabad akár vitatémának se lennie, hogy a menekültek gyűlölete vajon indokolt-e. Egyszerűen nem az. Nem az, mert a gyűlőlet elvakítja a racionalitást, és ellehetetleníti probléma megoldását, hamis irányba visszi az érzelmeinket. Ha gyűlölet alapján hozunk döntést, biztosan rossz megoldást választunk, ennek következtében pedig biztosan zsákutcába jutunk.

Az Index által egy nógrádi településen készített videó tökéletesen mutatja meg, miért nem indokolt, és mégis miért érthető a magyar társadalomban terjedő nagyfokú félelem. Bár lényegében elenyésző, talán a lottó 5-öshöz hasonlítható a valószínűsége, hogy ezek az emberek valóban találkoznak egy menekülttel, és valami kárt szenvednek tőlük, mégis érthető, hogy miért félnek ettől az eshetőségtől.

Ezek a települések és emberek az elmúlt évtizedekben magukra voltak hagyatva, a Budapestről kormányzott Magyarország egyre kevésbé ért el ide. Értelmes fejlesztések csak egészen ritka esetekben jutottak el ezekre a helyekre, gyárbezárások, infrastruktúrális leépítések és a jólét felszámolása annál inkább. Csak a rossz jött kivülről.

Mindeközben pedig a globális problémákat, az erőszakot óriásira felnagyítva mindennap úgy viszi el az ő otthonukba is a tévé, mintha „a kölni erőszak Európáját”  ők élnék át, vagy a szomszédban történne. A bezárkózó, apatikus nyugalom kerül szembe a befurakodni akaró menekültekkel, akik egyik napról a másikra felforgatnák az életet.

Így válik azokon a területeken, azoknál a társadalmi csoportoknál, amikről lemondott a magyar állam és a politika, ahol nincsenek még látszatfejlesztések se, nincsenek új munkahelyek, nincs korház, iskola, vagy 20 éve nincsen fejújítva a helyi rendelő, első rendű közösségi kérdéssé a menekültkérdés. A kérdés elsősorban így van feltéve: velünk miért nem foglalkozik senki, a mi jólétünkért miért nem tesz semmit a kormány?

Ugyanis a valósággá vált, az otthonokba elhozott menekültválságra megoldást kínáló kormány ebben a teremtett valóságban végre tesz is értük, foglalkozik a mindennapi életüket meghatározó problémával (persze miután a problémát a mindennapi életük részévé tették). Sokan talán 25 éve először érezhetik úgy, hogy dönthetnek a saját és közösségük sorsáról.

A gyűlölet pedig erre a gerjesztett félelemre épül. Ebből a hamis konstrukcióból következik G. Fodor Gábor, a Fidesz tanácsadójának állítása, hogy indokolt a gyűlőlet. Ugyanis a gyűlölet az, amivel a félelmet és a rettegést aktív cselekvéssé lehet változtatni.  Elengedik a választók kezét, és indokolttá teszik a gyülőletet, a saját maguk által kreált félelemre alapozva.

A Fidesznek pedig erre van szüksége. Így mobilizálja maga mellett a választópolgárokat a népszavazási kampányban: a menekültválságbóll és az emberek félelméből a gyülőletet gyúrva, hogy pontosan azokról a politikai kérdésekről ne kelljen beszélnie, aminek a helyére ez a téma megérkezik a mindenapokba: az egészségügyről, az oktatásról, a bérekről, az elmaradó fejlesztésekről. De a menekültkérdés kapcsán sem arról beszélünk, hogyan szűrjük ki a terroristákat, nem csak a menekültek közül, hanem úgy egyáltalán. Nem az a kérdés, hogyan tudnak a bevándorlók a közösség hasznos tagjává válni, és hogyan okozhatnak kárt. Pedig ezek a kérdések azok, amelyek igazán fontosak ebben a témában. Így válunk saját félelmünk foglyává a Fidesz médiája, hatalma által.

Támogasd a Kettős Mércét, hogy ne csak a kormányzati gyűlöletpropaganda jusson el az emberekhez, hogy a Mérce cikkei még több emberhez eljuthassanak a népszavazás kapcsán. Támogass minket 1000, 2000 vagy 5000 forinttal (ezekből az összegekből plusz 1000, 2500, vagy 7000 emberhez juthatunk el), és írd be a közlemény rovatba, hogy népszavazás; az így beérkező pénzeket a Népszavazással kapcsolatos cikkeinek, posztjaink Facebook-hirdetésére fogjuk fordítani.


támogatás bankkártyával

 Ha Paypalen vagy banki utalással támogatnál minket, ide kattints.

A félelem talán indokolt, és olykor elkerülhetetlen, de a gyűlölet sosem indokolt. A gyűlölet nem lehet válasz, mert nem visz előre. A történelemben még soha nem építettek sikeres, nem csupán egy elit, hanem a minden állampolgár számára sikeres országot gyűlöletre, és félelemre.

Ugyanis félelemből és gyűlöletből nem tudjuk a jó megoldásokat választani, félelemben és gyűlöletben képtelenség a valóban fontos témákról beszélni.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.