Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbánék hazudnak, de ettől még ők képzik a politikai valóságot

Ez a cikk több mint 7 éves.

Orbán Viktor tusnádfürdői beszédéből a Kossuth Rádió azt a mondatot emelte ki, hogy az USA küldi a menekülteket. Szijjártó Péter szerint az iszlám terrorizmustól független müncheni lövöldöző ámokfutása a terror elleni háború mérföldköve, mert magyar áldozat is volt. A kormány plakátjai azt sugallják, aki menekült az terrorista. Orbán szerint Magyarország a biztonság, a béke szigete, és a legjobb hely ma Európában. Hosszan sorolhatnánk még a mondatokat.

20160723tusnadfurdo-2016-julius-23orban-viktor2.jpg

Fotó: Adrián Zoltán / Origo

Mindegyikről tudjuk, hogy hazugság. Ők is tudják, hogy hazugság, mi is tudjuk, hogy hazugság. Mégis ők nyernek.

Ennek az oka az, hogy az igazság ismerete nem segít akkor, amikor a mesterségesen felépített valóság nem tart igényt az igazság szolgálataira.

Orbánék nem azért hazudnak rendületlenül, mert az igazságot akarják birtokolni, hanem azért, mert a valóságot akarják kontrollálni. Nem azt akarják, hogy okosak legyenek, és igazuk legyen, hanem azt, hogy hassanak az emberekre, és irányíthassák őket.

Egy olyan világ képét rajzolja le jelenleg a kormány, amelyben a bűn, a terror tobzódik mindenhol, a nyugati demokrácia pedig haldoklik, és azért ül benne tort a terror, mert demokratikus, liberális, a szabad gondolkodást támogató, befogadó volta miatt támadják a terroristák. A Káosz eluralkodik, miközben Magyarországon egy erős kezű vezető tart rendet Orbán személyében, aki megakadályozza, hogy betörjön ide a terror, és Európa bástyáját hozza létre Kelet-Európában.

Mint Törökországban, vagy Ororszországban.

Persze ebből minden hazugság. De a kormánypárt és a média által keltett háborús hangulatban (Orbán tanácsadója minap cikkben rimánkodott, fogja fel már végre mindenki, hogy háború van), a félelem légkörében, és az egyébként még nem katasztrofálisan, de némiképp mégiscsak megbicsaklott Európai Unióban sokkal jobb dolog elhinni azt, hogy biztonságban vagyunk.

Amikor az ember naponta olvas terrortámadásokról, az átalakuló világról, új és eddig szokatlan történések és kihívások feltűnéséről,  akkor nem érdekli mi az igazság, mivel lehet ezt megállítani. Hogy pontosan az ellenkezőjével, mint amit Orbán állít? Hát ki nem szarja le addig, ameddig Magyarországon biztonság van. Hogy hazudnak? Nem érdekel az igazság, ameddig létezik egy olyan valóság, amelyben nem kell átélnem a rettenetet.

Orbánék egyszerre két hamis képet festenek, az egyik szerint a terrorizmus a menekültekhez, a bevándorláshoz, az ismeretlenhez, a máshoz köthető, amely azért tud itt lenni, mert Orbán politikai ellenfeleinek ideológiája ezt engedi. Másrészt pedig a Nyugat „gyengeségeit” és veszteségeit hasonlítják össze az általuk kitalált magyar sikertörténetekkel. Ebből a kettőből képződik az a biztonságos valóság, amelyben a Nyugat haldoklik, Magyarország pedig virágzik és elkerüli a terror, és nem azért, mert nem vagyunk célpont, vagy mert képesek lennénk megállítani azt. Orbánék szerint azért, mert erőskezű vezetőnk megakadályozza azt.

És bombázhatjuk mi bármennyi statisztikával azt az érzelmi falat, amely fél, és biztonságra vágyik; ameddig a biztonságérzetét ettől az Orbánék által felépített valóságtól megkapja, addig maximum részsikereket érhetünk el.

Más valóság pedig nincsen, amely  ha nem a fizikai, akkor a létbiztonság elvesztésétől fakadó félelemből kiutat, jövőképet mutatna. Amely felfestené annak a biztonságos, jólétben élő Magyarországnak a képét, amely valóban képes a mindennapokban az állampolgárok mind többjének létbiztonságot, jogbiztonságot, közbiztonságot teremteni.

Ilyen nincs, és ennek hiányában, no meg a Fidesz órási média-, hatalmi- és pénzfölényében, Orbánék nyernek is.

Ameddig pedig nem kínál valaki más kiutat, nem is lesz más kiút, csak süllyedünk tovább a félelmekre és sokszor irracionális érzelmekre játszó hatalmi politika mocsarában, amely napi biztonságot ad, de az országot nem vezeti ki az állandó szorongásból.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.