Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem bocsánatkérésekre, hanem valódi lépésekre van szükség az erőszak ellen!

Ez a cikk több mint 7 éves.

Bizarr gesztussal próbálja menteni a nem menthetőt Kiss László és az Úszószövetség a Kisst, Lantos Lászlót és Várszegi Lajost érintő nemi erőszak ügyekben az RTL Klub közvetítésével, miközben Lantos és felesége a TV2 Tényekben próbálták hitelteleníteni Takáts Zsuzsannát, az egyik áldozatot. Itt nem csak arról van szó, hogy láthatóan a volt sportolók, edzők és vezetőik még mindig nem fogják fel, hogy itt nem egy apró ballépésről van szó, hanem egy nagyon súlyos bűncselekményről, hanem arról, hogy nem is akarják érteni. Soha nem is akarták. Nekik nem ez számít, hanem az, hogy összehangolt médiaszereplésekkel elhitessék az emberekkel, hogy tessék, itt egy csokor virág, de most már aztán nincs itt semmi látnivaló.

kiss-takats.jpg

Fotó: RTL.hu

Csakhogy azok, akik nemhogy a 60-as években, amikor az erőszak megtörtént, hanem még néhány hete is tagadták, hogy szexuális erőszak történt volna, majd közölték, hogy az áldozat egyébként is halott, nem fognak senkit három csokor virággal és egy bocsánatkéréssel megtéveszteni. Azok, akik bántalmazott nőkkel dolgoznak, pontosan tudják, mit jelent az erőszakos emberektől a bocsánatkérés. Egy hazug gesztus, ami csakis a bántalmazóról szól, arról, hogy fenntartsa azt a látszatot, hogy ő milyen remek ember. Persze csak kamerák előtt az, és akkor, ha véletlenül kiderül, hogy a halottnak hitt áldozata egy erős nő, aki nem hagyja, hogy meghazudtolja őt Kiss azzal, hogy letagadja, ami történt. A bocsánatkérést sem négyszemközt teszi meg, hanem kamerák előtt, hogy jól lássa mindenki, mert anélkül ugye mi értelme is lenne.

Ebben az RTL Klubnak is nagy a felelőssége. Egy médiumtól az ember elvárná, hogy ne csak díszletként szolgáljon az erőszaktevők propagandájához, hanem kérdőjelezze is meg a szándékaikat. Például amikor Kiss azt mondja, a büntetés után más ember lett, hogyan lehet, hogy nem kérdezi meg tőle senki, hogy akkor mégis miért egyezett bele, hogy 20 hónap után a kapcsolatai segítségével kijöjjön a börtönből, miért hazudtolta meg az áldozatait néhány hete, és miért nem kér bocsánatot a többi áldozattól? Gyárfáséktól hogyhogy nem kérdezték meg, hogy ugyan mit keresnek még az Úszószövetség élén? Hogy lehet, hogy az egész riportban az elkövető van a középpontban, az áldozat meg mellékszereplő? A TV2-ről nem is beszélve, ahol úgy tűnik, a kormánypropagandának az is része, hogy erőszaktevő volt úszókat mosnak tisztára a feleségük felhasználásával – ami sokat elárul a kormány pozíciójáról is.

Kissék gesztusával nem csak az a gond, hogy teljesen bizarr egy csokor virággal „köszönteni” valakit, akit pár hete még hazugsággal vádolt Kiss (komolyan, ki szeretne a lakásában egy csokor virágot tartani attól, aki megerőszakolta?), hanem az is, hogy egy csokor virág és egy szó semmiféle következménnyel nem jár a szexuális erőszak elkövetőjére nézve, és azokra nézve sem, akik őt tettekkel vagy szavakkal felmentették, akik nem szóltak, amikor erőszak történt, akik nem tettek semmit azért, hogy az úszónőket és az uszodába járó nőket megvédjék. Nem egy csokor virágot kellett volna átadni, hanem lemondani egytől egyig minden vezetőnek, aki Kisst próbálta igazolni. Az edzőknek pedig, akik nyílt levélben álltak ki Kiss mellett, ugyanilyen nyílt levélben kellene bocsánatot kérniük, és követelniük, hogy azok, akik Kiss-ügyben eddig a nyilvánosság előtt hazudtak, mondjanak le pozícióikról az Úszószövetségben. A valódi bocsánatkérés, a tévedés beismerése ugyanis ott kezdődik, hogy felismerem, rosszul végeztem a munkám és visszaéltem a közösség – és mivel állami intézményről van szó, az egész ország – bizalmával, ezért innentől kezdve semmi keresnivalóm nincsen egy Úszószövetség vezetésében.

Ez azonban még mindig nem lenne elég. Ahhoz, hogy a nőket ne érje szexuális erőszak, garanciák kellenek. Garancia arra, hogy az áldozatoknak legyen kihez fordulniuk, és ha segítséget kérnek, ne őket hurcolják meg, és az elkövetőt védjék (vagy azért, mert jó úszó, jó edző, mert a haverjuk, vagy egyszerűen mert az a könnyebb út). Ehhez az kell, hogy az Úszószövetségben induljanak vizsgálatok, amelyben felmérik az edzők és a vezetők felelősségét a szexuális erőszak ügyekben, és olyan intézménybeli átalakításokat hajtsanak végre, amelyek lehetetlenné teszik bármelyik edző vagy vezető számára, hogy a szexuális erőszak áldozatait elhallgattassák. Szepesi Nikolett úszó tapasztalatai alapján, aki szerint még mindig bevett gyakorlat a bántalmazások elhallgatása az Úszószövetségben, alapos okunk van feltételezni, hogy erre most ugyanolyan nagy szükség van, mint 55 évvel ezelőtt, amikor Takáts Zsuzsannát megerőszakolták.

Ez azonban túlmutat az Úszószövetségen is. A Kiss-ügy kapcsán és Takáts Zsuzsanna bátor nyilatkozata alapján egy ország érthette meg, min megy keresztül a szexuális erőszak áldozata. Minden szavát megkérdőjelezik, még akkor is, ha a bíróság neki ad igazat, „bevállalósnak” nevezik, olyannak, aki „szeretett kefélni”, megalázzák, meghazudtolják, ha pedig feljelentést kíván tenni, nem csak hosszas és fájdalmas rendőrségi és bírósági procedúrán megy keresztül, hanem még őt és a családját is megpróbálják megfélemlíteni, különösen, ha az erőszaktevők befolyásos emberek. Elsősorban a kormánynak van felelőssége abban, hogy az áldozatok minden körülmények között védve legyenek ettől. Ma Magyarországon a nemi erőszak áldozatait civil szervezetek segítik, olyan emberek, akik állami hozzájárulás nélkül, a szabadidejükben végzik a munkájukat súlyosan traumatizált nőkkel. Ha azt akarjuk, hogy az áldozatok megkapják a méltó támogatást, akkor az államnak kell megvédenie őket. Ehhez pedig az kell, hogy az állam ratifikálja az Isztambuli Egyezményt, amely számos olyan jogi és intézményi átalakítást tartalmaz, amely lehetővé tenné, hogy az áldozatok ki merjenek állni az erőszaktevővel szemben, és ebben az állam érdemben segítené őket.

Ezt az Országgyűlésben a Fidesz, a KDNP és a Jobbik képviselői nem voltak hajlandóak ratifikálni. Ez talán nem olyan meglepő, tekintve, hogy az említett pártok politikusai hogyan tekintenek a nőkre, például milyen lekezelő és megalázó módon beszélnek női képviselőtársaikkal. Kósa Lajos, a Fidesz képviselője például a Takáts Zsuzsanna-interjú után is csak annyit tudott az ügyről mondani, hogy a nemi erőszak olyan az élsportban mint a szabálytalanság a fociban. Gondolom, az eszébe sem jut, mit érezhet egy áldozat, ha ilyet hall. Egyszerűen elképesztő, hogy ilyen emberek vannak és maradhatnak hatalmi pozícióban, akik nem csak hogy szóban bagatellizálnak el egy súlyos bűncselekményt, de szavazataikkal megakadályozzák, hogy olyan törvények szülessenek, amelyek védik az áldozatokat. Ezzel Kósa és a többi, az Isztambuli Egyezményre nemmel szavazó képviselők is részei annak a közegnek, amely lehetővé teszi férfiak számára, hogy következmények nélkül vagy minimális szankcióval nőket erőszakoljanak meg.

Sokan azt gondolják, nincs rendben, hogy Takáts Zsuzsanna elfogadta a Kiss által kért találkozót, mert ez csak színjáték volt. Azt is látni kell azonban, hogy Takáts sok mindent elért: elérte a bocsánatkéréseket, és miközben ez nekünk, állampolgároknak nem elégtétel, neki ez fontos volt, és ezt el kell fogadnunk, és örülni, hogy elérte. Kiss a kamerák előtt beismerte, amit tett, és ezzel azt is, hogy hazudott. Kiss László ellen rengetegen felemelték a szavukat, a nevét leszedték a róla elnevezett uszodáról, és elég valószínű, hogy ha Kiss nem mond le díszpolgári címéről a százhalombattai képviselőtestületi ülés előtt, akkor attól is megfosztják. Neki köszönhető az is, hogy Kissék teljesen elveszítették a kontrollt a média felett, ami sokáig a kezükben volt: hiába a férje mellett kiálló feleség (azért mégis rendes ember, Takáts pedig hazudik), hiába a bocsánatkérés, a hitelességüket már nem tudják visszaszerezni. Hiába a három csokor virág, azon már nem tudnak változtatni, hogy ezt a csatát az áldozat nyerte meg. Vannak azonban olyan szexuális erőszak áldozatok, akiknek nincs lehetősége erősnek lenni, akiknek az egész életét  megkeseríti a trauma, akiknek esélyük sincs még csatát sem nyerni. Nekünk éppen ezért kötelességünk tovább küzdeni, hogy hasonló ügyek ne történjenek meg.

A Kettős Mérce csak akkor tud működni, ha te is támogatod!
A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha legalább 600-an támogattok minket. Jelenleg 232 állandó támogatónk van. Ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra, mint a Mérce, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.