Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Meghátrálnak a nyugati politikusok a TTIP-kiszivárogtatás után?

Ez a cikk több mint 7 éves.

TTIP – egy unalmas betűszó, amely senkit sem érdekel, holott ha megvalósul, akkor az Európai Unió összes állampolgárának egészségét, környezetét és egész életét befolyásolja. Ez az a szabadkereskedelmi egyezmény, amelyről a világ két legdemokratikusabbnak mondott közössége – az EU és az Egyesült Államok – három éve titokban tárgyal, és amelyről eddig csak baljós sejtelmeink lehettek. Amelyek most beigazolódni látszanak, hála a hollandiai Greenpeace kiszivárogtatásainak.

ttip.jpg

A szervezet hétfőn nyilvánosságra hozott egy rakás titkos dokumentumot, belső iratot, köztük az egyezmény most áprilisi fordulójában érvényben lévő szövegének kb. kétharmadát. Az ezekből kirajzolódó kép igen ijesztő, hiszen az USA rengeteg ponton olyan követeléseket támaszt az Unió felé, amelyek csökkentenék az itt érvényes környezetvédelmi, élelmiszer-biztonsági, közegészségügyi és fogyasztóvédelmi szabályokat. Bizonyos pontokon az Unió nevében tárgyaló Európai Bizottság nem tett engedményeket, ilyen például a kozmetikai állatkísérletek tiltása.

Viszont kevésbé megnyugtató, hogy a génmódosított alapanyagokat tartalmazó élelmiszerek szabályozásának enyhítésébe belemenne az EU. Az Egyesült Államok követelései között szerepel az üzleti szféra és a nagyvállalatok politikai döntésekre gyakorolt befolyásának növekedése is. Miközben a TTIP-ről szóló tárgyalásokba civil beleszólásra nem nagyon volt lehetőség, addig a nagyvállalatok képviselői az egyezmény gyakorlatba ültetése során szinte mindenbe beleszólhatnának, még akár abba is, milyen szabályokat fogad el az Unió saját területén.

Jorgo Riss a Greenpeace EU-s igazgatója a Guardiannek elmondta: „a kiszivárogtatott dokumentumok példa nélküli betekintést engednek az USA követeléseibe, amelyek az EU környezetvédelmi és közegészségügyi sztenderdjeinek csökkentésére irányulnak. Az EU álláspontja a tárgyalások során nagyon rossz, az Egyesült Államoké pedig egyenesen borzasztó, így a TTIP ötlete ebben az értéktartományban szintén borzalmas. Előkészítik annak lehetőségét, hogy elinduljon egy lefelé tartó verseny a környezetvédelmi, fogyasztóvédelmi és közegészségügyi szabályozások terén”.

A dokumentumok kiszivárogtatása után mindössze egy nappal vezető európai politikusok már azt helyezik kilátásba, hogy nem fog létrejönni az Amerikai Egyesület Államok és az Európai Unió között a TTIP-megállapodás. A megállapodástervezet ugyanis magáért beszél, ellenébe megy a demokratikus alapelveknek, a környezetvédelemnek és a fogyasztók érdekeinek.

Matthias Flekl, a francia kereskedelmi miniszter úgy nyilatkozott, a legvalószínűbbnek azt tartja, hogy abbamaradnak a TTIP-tárgyalások.

Bernd Lange, az Európai Parlament Kereskedelmi Bizottságának elnöke a Deutschlandradio Kulturnak adott interjúban azt mondta május 2-án, hogy amennyiben az Amerikai Egyesület Államok számottevően nem változtat az álláspontján – amire nem lát nagy esélyt -, nem fog megszületni a TTIP-megállapodás.

A német CSU (Merkel CDU-jának a testvérpártja) vezetője, Horst Seehofer azt nyilatkozta a ZDF-nek, hogy nem fog rábólintani a TTIP-megállapodásra, amíg nem lesz nyilvános a megállapodás szövege.

A legbefolyásosabb megszólaló a témában,  Francois Hollande francia államfő szintén úgy látja, hogy az Európai Bizottság nem az európai országoktól kapott mandátumának megfelelően jár el a TTIP támogatásával. A megállapodás ugyanis azt mutatja, hogy a Bizottság nem száll síkra az európai környezetvédelmi és az egészségügyi normák védelméért, és az éghajlatváltozás megakadályozásáért, tekintettel arra, hogy a TTIP veszélyezteti a párizsi éghajlatvédelmi megállapodás sikerességét is.

Most, hogy a TTIP-fejezetek nyilvánosságra kerültek, egyre több olyan politikus, aki korábban teljes mellszélességgel kiállt a TTIP-megállapodás mellett, kezd kritikákat megfogalmazni a megállapodással kapcsolatban.

A Greenpeace úgy látja, hogy elérkezett az idő arra, hogy mind az EU, mind az USA belássa, fel kell függeszteni a TTIP-tárgyalásokat és nyilvánosságra kell hozni a megállapodástervezetet.

Magyarország, amely a szabadságharcos retorikája ellenére eddig meghajolt a polgárok érdekeit nagyvállalatoknak kiszolgáló TTIP előtt, most, a kiszivárgások után sem reagált. Pedig ideje lenne neki is fellépnie az egyezmény ellen.

Köszönet a Greenpeace Magyarországnak a cikk összeállításához nyújtott segítségért!

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

A Kettős Mérce csak akkor tud működni, ha te is támogatod!
A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha legalább 600-an támogattok minket. Jelenleg 228 állandó támogatónk van. Ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra, mint a Mérce, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.