Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Azért fennakad az ember szeme, amikor Orbán szerint Petőfi is ellenség volt

Ez a cikk több mint 8 éves.

Orbán Viktor március 15-i beszédében hosszan beszélt a forradalmakról. Állítása szerint voltak a nemzeti forradalmak, mint a 48-as és 56-os, amelyek elvezettek „az alkotmányos rend helyreállításához” (tehát hozzá és az Alaptörvényhez), és voltak a jakobinus forradalmak, mint 1919 és a ‘45 utáni 50 év, amik a pusztulásba visznek. Csak hát van egy kis gond, a ‘48-as forradalmárok nagy része bizony rajongott a jakobinus forradalomért, Petőfi kifejezetten magyar jakobinus forradalmat vizionált.

marciusi_ifjak.jpg

„Felhívta a figyelmet arra, hogy a magyaroknak két forradalmi hagyománya van. Az egyik 1848-tól 56-on keresztül, a rendszerváltáson át az alaptörvényig és a mai alkotmányos rendig vezet. A másik hagyomány vérvonala a jakobinus európai elődöktől 1919-en át, a második világháború utáni kommunizmusba, a magyarországi szovjet világba fut – sorolta.” (Orbán Viktor beszéde fidesz.hu-n.)

Halomra lehetne idézni Petőfitől, az akasszátok fel a királyokat-típusú szövegeket, vagy a világszabadságról és az emberek és népek egyenlőségről szóló versrészleteket, de Petőfi írt rajongó verset az 1792-ben a forradalmi Franciaországban szolgáló parancsnokról, Beaurepaire-ről is. Itt pedig egy konkrét tanulmány olvasható Petőfi, a forradalom és a jakobinusok viszonyáról.

De Petőfi mellett ott van Táncsics is, aki még tőle is balrább volt. Táncsics szocialistaként a munkások önigazgatásáért, a magántulajdon és a tőke ellen szólalt fel Marxék kommunista kiáltványa előtt.

És akkor nem is beszéltünk a többi márciusi ifjúról, akik lényegében a francia, berlini, majd a bécsi forradalom hírére döntötek úgy, hogy lépnek, ezek a forradalmak pedig mind 1789 eszemeköréből indultak ki: a monarhista és a feudális elnyomás ellen, az egyenlőség, szabadság és testvériség jegyében. Persze elődeink hazaárulozásánál még nagyobb gond a kortársak hazaárulózása.

Orbán beszédét a menekültválság ihlette, de már nem a menekültek voltak megjelölve ellenségként. A mai beszédben nem csak Petőfi, Táncsics volt hazaáruló, hanem mindenki, aki nem Orbán Viktort követi. A mai beszéddel a legnagyobb probléma ugyanaz, ami Orbán egész szürreálisba fordult retorikájával. A menekültválság mára csupán eszköz lett annak a gondolatnak a megformálásában, hogy mindenki hazaáruló, aki nem őt követi. Lényegtelen, hogy a menekültek kapcsán akár még egyet is ért vele, ugyanis a retorika szerint ha más kérdésben mást gondol, mint Orbán, akkor azokat erősiti, akik menekülteket akarnak beköltöztetni Európába, hogy a magyarokra támadjanak. (Persze ilyen emberek nincsenek.)

Orbán a menekültválságot nem a nemzeti egység megteremtésére használja fel, hanem a gyűlöletkeltésre, a másként gondolkodók megbélyegzésére. Így lett hazaáruló Petőfi és Táncsics is: ők sem illeszkednek abba a világképbe amit Orbán szán az országnak.

 

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

A Kettős Mérce csak akkor tud működni, ha te is támogatod!
A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha legalább 600-an támogattok minket. Jelenleg 182 állandó támogatónk van. Ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra, mint a Mérce, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.