Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Miért nem mindegy, hogy Erdősi Lászlóné vagy Nyakó István kérdése alapján lenne népszavazás?

Ez a cikk több mint 8 éves.

Vannak, akik semmi kivetnivalót nem találtak abban, ahogy Erdősi néni beadta a népszavazási kezdeményezését a szimpatikus úriemberek gyűrűjében. Nekik nincs mit mondanom. Viszont vannak, akik nem értik, hogy miért nem mindegy, hogy kinek a kérdését hitelesíti a Nemzeti Választási Bizottság. Ők azzal érvelnek, hogy teljesen lényegtelen,  adott tárgyban kinek a kezdeményezése alapján szavazhat a nép. Pedig nem így van, röviden indoklom, miért.

erdosi_laszlone_mor.jpg

(Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság)

Vegyük először a vegytiszta példát: Erdősi Lászlóné és Nyakó István pont ugyanazt a kérdést nyújtja be hitelesítés céljából.  A törvény szerint a hitelesítésre van 30 napja a Nemzeti Választási Bizottságnak, amivel szemben 15 napon belül lehet felülvizsgálati kérelmet benyújtani. Azt a Kúria bírálja el 90 nap alatt. Vagyis egy hitelesítési eljárással elmegy közel öt hónap, és még a képbe jöhet alkotmánybírósági eljárás is. Ez idő alatt ugyanabban a tárgyban nem lehet benyújtani újabb kezdeményezést.

Mi történik, ha a kérdést hitelesítik?  Miután a döntés megjelent a Magyar Közlönyben, a Nemzeti Választási Iroda elnöke öt napon belül hitelesítési záradékkal látja el az aláírásgyűjtő ív mintapéldányát, és azt átadja a szervezőnek. És itt jön a lényeg. Országos népszavazás elrendelésére irányuló választópolgári kezdeményezést az aláírásgyűjtő ív hitelesítési záradékkal ellátott mintapéldányáról készített másolaton lehet támogatni.

És csak azon. Van százhúsz nap arra, hogy összegyűjtse a szervező a 200 ezer aláírást. De mi van, ha a szervező nem szeretné, hogy legyen a népszavazás a kérdéséről? Egyszerűen lehúzza a vécén az aláírásgyűjtő ívet. Ezzel sikerül megakadályozni további százhúsz napig a népszavazást, és természetesen a hercehurca kezdődhet előröl. Lehet összeszedni a kopaszokat megint.

Ebből már világos, hogy miért nem mindegy, ki nyújtja be ugyanazt a kérdést.

A nem vegytiszta eset természetesen az, ha a versengő kérdések megfogalmazása is eltérő. Nyilván nem véletlen, hogy a szövegezés döntő lehet az eredmény szempontjából, ezért agyalnak jó esetben sokat azon, hogy egyszerre legyen jogszerű egy kérdés és egyben politikai üzenete szempontjából a népszavazás kezdeményezőjének megfelelő. És annak is más a politikai értéke, ha valaki a saját kezdeményezése mellett kampányol, mint ha egy más által kezdeményezett népszavazásra próbál pro vagy kontra mozgósítani.

És hogy milyen politikai ereje van egy sikeres népszavazásnak? A Fidesz által kezdeményezett 2008-as szociális népszavazás után ezt sokat nem szükséges elemezni, egy hónappal az eredményt követően a kormánykoalíció felbomlott.

A Kettős Mérce csak akkor tud működni, ha te is támogatod!
A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha legalább 600-an támogattok minket. Jelenleg 176 állandó támogatónk van. Ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra, mint a Mérce, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.