Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ha a Fidesznek nem tetszenek a bírósági ítéletek, forduljanak Polt Péterhez

Ez a cikk több mint 8 éves.

Németh Szilárd szó szerint behisztizett, hogy nem tetszik neki a Hagyó-ügyben és a vörösiszap-katasztrófa kapcsán hozott bírósági ítélet. Nekem sem tetszenek, sőt az sem tetszik, hogy egyetlen fideszes ellen sem indult eljárás 2010 óta, és nem véletlenül hozom fel ezt, ugyanis mindkét helyzet okát az ügyészségen kell keresni.

polt_peter_orban_viktor.jpg

A vörösiszap-katasztrófa kapcsán első fokon lezárult pernél ugyanis egyértelműen a nyomozati tevékenységet végző, a vádiratot összeállító ügyészség a hibás az elmarasztó ítélet hiányáért. A bíróság ugyanis az indoklásban jelezte is, bár a zagytározót üzemeltető MAL Zrt.-t is terheli felelősség, de büntetőjogi felelősség nem állapítható meg, ugyanis a szabályok szerint minden rendben volt, az ellenőrzések során a hatóságok egyszer sem marasztalták el a céget. Viszont az ügyészség vádiratában csak és kizárólag a MAL Zrt.-t nevezte meg felelősnek. A hatóságokat, a mindenkori kormányszerveket nem. Hogyan lehetséges ez?

A vörösiszap-katasztrófa másnapján Orbán Viktor kimondta a verdiktet: a MAL Zrt. a hibás, nekik kell lakolniuk a katasztrófáért. Ennek a gyors és határozott véleménynek pedig volt oka is. Ugyanis 2001-ben, az első Orbán-kormány idején született egy kormányhatározat, amely lehetőséget adott a MAL Zrt.-nek, hogy önmaga minősítse, hogy veszélyes hulladék van-e a tározóiban. És láss csodát, 2003-ban, amikor felül kellett vizsgálni azt, van-e veszélyes hulladék a tározóban, a MAL Zrt. átminősítette olyan kategóriába a tározóban lévő hulladékot, amely ezután már nem számított veszélyes hulladéknak. Innentől kezdve pedig a MAL Zrt.-nek és a tározónak sokkal gyengébb ellenőrzéseken kellett átesnie.

Minden törvényes volt? Igen. Ezt a törvényes és egyben veszélyes mulasztást pedig az első Orbán-kormány tette lehetővé.

De az ügyészség vádirata nem foglalkozott ezzel a ténnyel.

Ahogy a Hagyó-perben sem a bíróságon múlt, hogy nem ítélték a két év felfüggesztettnél durvább ítéletre Hagyót. Ők abból az anyagból dolgoznak, amit Polt Péter bandája vádként lerak eléjük. Két eshetőség van: vagy búvárruhás kommunista kémek bírónak öltözve elszabotálták az ítéletet, úgy hogy 2-3 bírósági tisztogatást, amit a kormány végzett, már megúsztak. Vagy egyszerűen szar volt a vádirat, és egészen egyszerűen nem következett belőle ennél durvább ítélet.

Úgyhogy, amikor a vörösiszap-per vagy a Hagyó-ügy kapcsán a Fidesz az igazságszolgáltatáson kéri számon, hogy nem jó munkát végez, forduljon Polt Péterhez és vonja felelősségre, miért nem tudnak olyan vádiratokat összerakni, amelyek alapján el lehet ítélni Hagyó Miklóst vagy felelőst találni a vörösiszap-katasztrófára. Utóbbira tudjuk is az okot: mert nem érdeke a Fidesznek.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

A Kettős Mérce csak akkor tud működni, ha te is támogatod!
A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha legalább 600-an támogattok minket. Jelenleg 125 állandó támogatónk van. Ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra, mint a Mérce, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.