Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Akik még 2016-ban is azt gondolják, hogy az „Orbán takarodj” elég, hogy rájuk szavazzunk

Ez a cikk több mint 8 éves.

„Azt kell megértenie minden ellenzéki politikusnak, hogy részint a választóinkat egyáltalán nem érdekli, hogy milyen formában, kivel összefogva győzzük le Orbánt, csak tegyük végre” – mondja Vadai Ágnes a 168 Órában, és végre egyetérthetek a DK politikusával. Tényleg ezt gondolják a DK és a többi, a 2014-es kormányváltó összefogásban résztvevő párt szavazóinak az elsöprő többsége. Csakhogy van egy kis probléma. Az országnak nemhogy a fele, de még csak a negyede se gondolja így. A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint ezek a pártokra nagyjából a szavazók 15 százaléka szavazna (míg a Fideszre 34, a Jobbikra 10-12, az LMP-re 4-5). Ez a 15 százalék nem kis szám egyébként, majd’ másfél millió ember, csak speciel kormányváltásra nem elég.

bokros_magocsi.jpg

(Fotó: Magócsi Márton / Abcúg)

Amit pedig Vadai állít, az fordítva is igaz. Akik ma azt gondolják, mindegy milyen formában, csak le kell győzni Orbánt, azok nagyjából mind ezeknek a pártoknak a szavazói. A többiek máshogy gondolják. És bármennyire is szörnyű dolog, bizony nem azokkal lehet leváltani Orbánt, akiknek csak az számít, hogy le kell váltani Orbánt, hanem bizony azokkal, akiknek vannak más igényeik is. Például szeretnének végre egy jól működő országban élni, és olyanokra szeretnének szavazni, akikről el tudják hinni, hogy ezt képesek megteremteni. Csakhogy speciel akikről legkevésbé tudják elképzelni a Fidesz után, hogy ezt megtudják teremteni, azok pontosan azok, akik a Fidesz előtt kormányoztak – a DK és az MSZP vezetői.

Kemény helyzet ez, de még ez is leküzdhető lenne, ha a Vadai-féle igazság nem pontosan visszafelé működne. Ugyanis én például választóként (és ezzel sokan vagyunk egyébként így), már borzasztóan unom a „csupán le kell váltani Orbánt, utána minden jó lesz” marhaságot. Egyszerűen azért unom, mert nem hiszem el, nem látok erre víziót vagy olyan vezetőt, aki még nem cseszte tönkre teljesen az országot, ellenben elhinném róla, hogy képes lenne vezetni. Viszont minden egyes pillanatban, amikor a Vadai-félék szövegét meghallom arról, hogy a fő cél Orbánt leváltani, egyszerűen nem csak attól megy el a kedvem, hogy bárkire is szavazzak, hanem a politikától és az élettől is.

Két évvel a kormányváltó összefogás katasztrofális veresége után még mindig vannak emberek, akik képesek azzal a hazugsággal etetni a választóikat, hogy csak össze kell fogni és akkor megbukik Orbán. A nevetségesnél egy fokkal riasztóbb, hogyha ebben ezek a politikusok hisznek is.

Mint például Bokros Lajos és köre. A szakértőség nagy politikusa alkotmányozó nemzetgyűlést jelentett be a Kossuth téri színpadról vasárnap, ahol kicsit Simicska Lajost is megvédték, és meghallgathattuk, hogy fasizmus, diktatúra, meg mocskos Orbán. Így lehet még egy olyan fontos vitát, mint a terrorkészültségről szóló alkotmánymódosítási tervezet ügye, unalmassá és érdektelenné tenni.

De még ennél is szebb, hogy már a színpadról Magyar György (Simicska védője és a Zsanett-ügy után az erőszak áldozatának kurvázásában aranyérmes magyar bajnok) azt is elmondta, hogy akik nem támogatják őket és nincsenek a téren, azok birkák. Plusz Bokros támogatói, vagyis valójában a kormányváltó összefogás utódszervezetének támogatói megírták cikkeiket arról, hogy a nép nem érti meg, hogy összefogás kell, meg lusták a demokráciáért harcolni. Teljes tévedés.

Valahogy olyan az egész kormányváltó összefogás politikusi siserehada, mintha elhinnék, hogy csak kívánni kell és összejön, ha sokszor elmondják, hogy „Orbán takarodj”, akkor egy idő után el is tűnik Orbán. Pedig ez nem így lesz, sőt minél több „Orbán takarodj” jön koncepció nélkül, annál tovább marad Orbán. Ha a politikai munka- és gondolattömeg, ami ahhoz kell, hogy egy jobb világ ígéretét ezek az emberek eljuttassák minden választóhoz, nem lesz elvégezve, akkor még 6-10 évig biztos Orbán lesz. Sőt jó eséllyel a miniszterelnöki székből vonul majd nyugdíjba vagy a koporsóba.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

A Kettős Mérce csak akkor tud működni, ha te is támogatod!
A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha legalább 600-an támogattok minket. Jelenleg 125 állandó támogatónk van. Ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra, mint a Mérce, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.