Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jogilag teljesen abszurd döntéssel kaszálta el a Kúria az Olimpiáról szóló népszavazást

Ez a cikk több mint 8 éves.

A Kúria ma döntött az Olimpiáról és a Városliget beépítéséről szóló népszavazási kérdésekről, és a Fővárosi Választási Bizottság döntését felülbírálva elkaszálta. A Városliget kapcsán egy olyan törvényre hivatkoznak, amely nem azt tartalmazza, amit a Kúria állít, míg az Olimpia kapcsán egy lehetséges jövőbeli eseményre hivatkozva utasította el a népszavazás lehetőségét a legfőbb bírói fórum.

dontmarabu.pngKép:Marabu

Egyetért-e azzal, hogy a városligeti építési szabályzat ne tegye lehetővé új múzeumi épületek építését a Városligetben?

Ezt a kérdést utasította el a Kúria azzal az indokkal, hogy mivel az Országgyűlés által hozott törvény rendelkezik a múzeumok építéséről, azt helyi népszavazás nem írhatja felül. Csakhogy a Kúria által hivatkozott városligeti törvény egyetlen ponton sem rendelkezik új múzeumok építéséről. Lehet, hogy ez volt a jogalkotók célja, de ez jogilag lényegtelen, a Kúria döntésében csak a leírt betűnek kéne számítania. Egyszerűen érthetetlen, hogy a legfelsőbb bírói fórum hogy tud egy olyan törvényi állításra hivatkozni, ami nincsen. Az új múzeumok építéséről a Fővárosi Közgyűlés rendeletében van szó, ez alapján pedig a Kúria kifogása nem lenne helytálló, hiszen fővárosi közgyűlési rendelet döntéséről a fennálló jogszabályok szerint lehetne fővárosi népszavazást kiírni.

Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata ne pályázzon a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére?

A budapesti Olimpia kapcsán még egyszerűbb a helyzet, itt a Kúria arra hivatkozott, hogy már beadásra került az olimpiai pályázat, ezért a népszavazás elkésett. Csakhogy az olimpiai pályázatot 3 részben kell beadni, és azok a városok számítanak pályázónak, akik az utolsó pályázatot is beadják 2017. február 3-án. Attól, hogy beadtuk az első pályázatot, még nem kerülünk be a kalapba a döntésnél. A Kúria mégis arra hivatkozott lényegében, hogy mivel az első pályázatot már leadtuk, így nem lehet népszavazni a kérdésben, csakhogy az utolsó pályázati rész leadásáig, 2017 februárjáig bőven lenne idő a népszavazásra, akár háromra is. A Kúria egy jövőbeli történésre hivatkozva tiltott meg most egy népszavazási kérdést, ami teljesen nonszensz, hiszen az utolsó pályázatot még nem adtuk be. A dolog fordítva van: ha a budapestiek a népszavazáson elutasítanák az olimpia ötletét, akkor egész egyszerűen nem kellene benyújtani a pályázat további részeit.

Ezek a döntések teljesen elképesztőek, a Kúria jogi abszurdokat hozott létre olyan ügyekben, ahol ezek az abszurdok a kormánypárt döntését erősítik meg, és a nép közvetlen beleszólását lehetetlenítik el. Hamburgban és Rómában volt, illetve lesz népszavazás az olimpiáról. Magyarországon az a Fidesz nem engedi ezt, aki hatalomra kerülését részben a 2008-as szociális népszavazásnak köszönheti. Emlékszünk még a kormány őszi plakátkampányára, miszerint az emberek döntöttek? Úgy tűnik, az emberek csak abban a kérdésben dönthetnek, amiben egyetértenek a kormánypárttal.

Karácsony Gergely a Városliget kérdésének gazdája, és Erdélyi Katalin az olimpiáról szóló kérdés benyújtója azt mondják, folytatják:

Folytatjuk a harcot! Új népszavazási kérdéseket adunk be!A mai napon a Kúria elkaszálta az olimpia megrendezésével és…

Közzétette: Hajrá Budapest – 2016. január 20.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

A Kettős Mérce csak akkor tud működni, ha te is támogatod!
A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha legalább 600-an támogattok minket. Jelenleg 125 állandó támogatónk van. Ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra, mint a Mérce, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.