Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A 24 ezres propagandával szemben a legszegényebb nyugdíjasoknak 350 forintot jelent a nyugdíjemelés

Ez a cikk több mint 8 éves.

Napok óta a csapból is az folyik, sőt még az atv.hu is úgy vette át az idei nyugdíjemelést, hogy az 24 ezer forintot jelent a nyugdíjasoknak. Csakhogy a 24 ezer forint nem havi, hanem éves emelés, havi szinten ez 2000 forint, és nem mindenkinek, hanem az átlagnyugdíjhoz viszonyítva. Sőt a kisnyugdíjasok még kevesebbet kapnak. Körülbelül 70 ezer ember él ma Magyarországon, akiknek a nyugdíja kevesebb mint 50 ezer forint, ennek a csoportnak a tetején lévők is csupán havi 800 forintos, évi 9600 forintos emelést kapnak, a minimál-nyugdíjon élők pedig a 22 800 forintjukhoz 365 forintot kapnak havonta, éves szinten kevesebb mint 4500 forintot.

A legfrissebb grafikon amit találtam a cikk elkészítéséhez 2015 márciusi, eszerint a nyugdíjasok majdnem fele kap 100 ezer forint alatti nyugdíjat, és ugye a 100 ezer forintnál a jelenlegi nyugdíjemelés havi 1600 forint, éves szinten pedig 19 200 forint, tehát ez is elmarad a kormánykommunikációtól, de nézzük is az ábra szerint, hogy oszlik meg a nyugdíjemelés összege.

havi-nyugdij-eloszlasa-diagramm.png

(Forrás: nyugdíjbiztosítás.com)

72 989 ember kap a kategória felső és alsó határának átlaga alapján 512 forintos havi, azaz 6 ezer forintos éves nyugdíjemelést. Ebben a kategóriában tehát legjobb esetben 800 forintos havi nyugdíjemeléssel, már 50 ezer 800 forintra nőt a havi megélhetéshez biztosított nyugdíjforrás.

1 052 127 ember kap, az előzőhöz hasonló számítás alapján, 1200 forintos havi, azaz éves 14400 forintos nyugdíjemelést, a kategória tetején ez azt jelenti, hogy 100 ezer forint helyett 101 600 forintból tudnak ezután költeni.

796 143 nyugdíjas kap átlagosan havi 2400 forintos emelést, ami éves szinten 28 800 forintos összeget jelent, itt a kategória teteje havi 200 ezer helyett havi 203 200 forintot vihet haza.

Illetve van még 110 ezer ember, akiknek nagyobb a nyugdíja 200 ezer forintnál, ők legkevesebb havi 3200, éves szinten 44 800 forinttal kapnak többet.

Sok mindent láthatunk ebben az adatsorban, csupán szolidaritást nem. A nyugdíj lényege az öregkori biztonság, a méltó megélhetés megteremtése azok számára, akik végigdolgozták az életüket. De ez hogyan lehetséges 30-40 ezer forintból, fizetve a számlákat, a gyógyszereket, az ételt, és akkor kultúráról már nem is beszéltünk? Mint a Fidesz megannyi intézkedésében, itt is a rászorultság elv teljes figyelmen kívül hagyásáról beszélhetünk.

Az így is dülöngélő nyugdíjrendszerben nem az általános emelésre van szükség, nem a 200 ezer forintos nyugdíjból élők megsegítésére, hanem a tízezrekből élők megsegítésére. Nyilván egy keményen végigdolgozott élet után bárki megérdemli a 200 ezer forint fölötti nyugdíjt, nem is ezt kéne elvenni, de lássuk be, ha az felülre jutó havi ezrek a kisnyugdíjasokhoz, a húsz- és harmincezrekből élőkhöz mennének, ott nem a plusz színházjegyet (ami egyébként igencsak fontos) jelentenék, hanem az élet vagy halál kérdésére adnának megoldást.

A legmagasabb nyugdíjjal rendelkező pár ezer állampolgár számára, akik 300 ezer forint felett keresnek valójában sokkal kevésbé van szükség 5-6 ezer forintos emelésre, mint akár egy 80 ezres nyugdíjból élő idősnél.

Ha a kormány nem csupán jól mutató intézkedéseket akarna hozni, és nem csak egy elképzelt, hozzá lojális felső-középosztály számára kívánna nyugdíjat emelni, a szavazatszerzés reményében, akkor figyelembe venné a rászorultság elvét, és nem általános 1,6 százalékos nyugdíjemelést hajtana végre, hanem ugyanebből a pénzből megemelné a nyugdíjminimumot 10 vagy 20 ezer forinttal, és az alacsony, 100 ezer alatti nyugdíjaknál hajtana végre emelést. És akkor talán több embernek jutna eszébe megvenni az olcsóbb sertéshúst, vagy megfagyás helyett jutna pénz befizetni a rezsicsökkentett számlát, sőt talán néha még a Magyar Időket is megvehetnének.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.