Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A terrorizmus miatt leültetett hangosbeszélős menekült valójában nyugtatta a tömeget Röszkén

Ez a cikk több mint 8 éves.

„A megafonos srácot Jaszirnak hívják, egy helyre kerülök vele az őrizetbe vételek után. Hallottam, amint csillapítja a menekülteket, akik elvesztették az önkontrollt, és haragosan elkezdtek nyomulni a kerítés ellen. Azt kiabálta nekik, hogy álljatok le, a rendőröket pedig kérte. Emlékezniük kell erre, mindannyian látták. Mégis itt ül, terrorizmussal gyanúsítják” – írja a komáromi származású Tímea Beck a Dennik N szlovák oldalon a parameter.sk fordításában. Az újságírónőt a rendőrség Röszkén állította elő szeptember 17-én.

isis.jpg

„13 órával később az előttem lévő asztalon ott az ujjlenyomatom, amit szuvenírként kaptam a rendőrtől, aki forgatta a szemeit, amikor levette. Ez volt az utolsó momentuma a rendőrségi procedúrának, mely során több éves börtönbüntetéssel fenyegető bűncselekmények gyanújával vettek őrizetbe újságírókat” – folytatódik a parameter.sk cikke.

Az újságírónő elmondja, hogy 2 újságíró társával tartották bent, egyikük megsérült a rendőrségi intézkedésben. A leírtak szerint minden újságíró előre ment, hiszen a tömeggel együtt ők is azt hitték, tájékoztatás híján, hogy a kapu megnyílása azt jelenti, a menekülteket beengedik Magyarországra, és ezt le kell fotózni, illetve videózni.

Több más beszámoló szerint is a „Thank you, Hungary! Thank you, Hungary!”-t skandáló emberek előre engedték a nőket, a gyerekeket és a családokat, akik elöl leültek a földre, várva, hogy beengedik őket. Ezután jött a rendőrroham, amiből épp ezért jött ki sok gyerek, család és nő sérültként, hiszen a fentiek miatt őket engedték előre.

Az újságíró azt is leírja, hogy brutális volt a rendőrök támadása, ami teljesen felkészületlenül érte az embereket, hiszen azt hitték, megnyílik a határ.

„A speciális egységek, a nagyfiúk szervezetlenül rohantak a menekültek tömege ellen. A rendőrök azonban valószínűleg tévedtek. Nem terroristák ellen harcoltak. Gyerekek ellen mentek, családokat szakítottak szét, nőket ríkattak meg. Megsértették őket” – írja

Nyolc nőt, családokat csuktak be. Egy nő, Marua négyéves gyermekét karolja át. Sokkolták őt az események, azt mondja, van még két lánya, akik viszont a férjével Szerbiában ragadtak. Nem tudja, mi van velük, elválasztotta őket a határ…” – írja a szlovák újságírónő.

Az elmúlt napokban mi is több cikkben foglakoztunk azzal, hogy a rendőrség akciója több, mint problematikus volt a röszkei határnál. A rendőrség egyik saját videója bizonyítja, hogy egy viszonylag passzív tömeget rohamoztak meg a TEK egységei, egy adott ponton Röszkénél, és akkor szenvedtek sérüléseket családok, gyerekek és nők. Az átlátszónak nyilatkozó rendőrségi szakértő szerint pedig teljesen elkerülhető lett volna a konfliktus eszkalálódása, ha a rendőrség szakszerűen jár el, és a hatóság rendelkezik olyan eszközökkel, amik megakadályozhatták volna, hogy a rendőröknek testükkel kelljen védeniük a határt.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét nektek írjuk, és fenntartásához a ti támogatásotokra számítunk! Ha szeretnél még több cikket olvasni a Röszkén történtekről támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.