Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

És lesz majd, aki felveti Orbán Viktor és a Fidesz felelősségét?

Ez a cikk több mint 8 éves.

Ma a szerb-magyar határon menekültek támadtak a rendőrökre, nem Orbán Viktor vágta fejbe a rendőröket. Szerintem is elfogadhatatlan a rendőrökre támadni, még akkor is, ha szerintem igazságtalan az, amit a kormány csinált a határ lezárásával. De mindannyian pontosan tudtuk előre, hogy ez fog történni.

Update: A 444 cikke szerint a rendőrök támadtak a menekültekre, ha ez igaz, akkor elnézést kérünk, és törölje mindenki a fejében azt a részt, hogy a menekültek támadtak:
http://444.hu/2015/09/16/felreertesbol-indult-a-roszkei-randalirozas/

kepinde.jpgFotó: index.hu

Tegye mindenki a szívére a kezét, és gondoljon bele. Nem volt teljesen egyértelmű, hogy ez lesz a helyzet vége? (Vagy akár egy még súlyosabb összecsapás… ebbe bele se merünk gondolni.) Valóban azt várjuk el a kormányunktól, hogy mindent megtegyen annak érdekében, hogy a magyar határnál összecsapások robbanjanak ki? Vagy azt várjuk el, hogy békét teremtsen az országban és annak határain?

Pontosan lehetett tudni, hogy ez lesz. A magyar kormány az intézkedéseivel tudatosan provokálta a menekülteket. Aki végigkövette ezeket a heteket a Keletinél vagy máshol testközelből, folyamatosan azt várta mikor fog kirobbanni egy ilyen balhé.

Benne volt a levegőben, és egyre inkább nőtt a feszültség.

A hírek terjednek, és a bicskei vonateltérítés, a nevetséges körülmények a táborokban, a magyar kormány hozzáállása és bánásmódja, illetve néhol már direkt gonoszsága, mindenki számára egyértelművé vált, aki a sajtót figyelte. Így azok számára is, akik tegnap a magyar-szerb határhoz érkeztek. Ahol pedig egy teljesen igazságtalan, a menekülthelyzetre semmilyen tekintetben nem figyelő, még a legrászorultabbakat sem figyelembe vevő, semmiféle lehetőséget sem adó rendszer várta őket. (Miközben a genfi egyezmény szerint ilyen rendszert nem is hozhatott volna a kormány.)

És igen, itt jön az a pont, ahol száz érvet lehetne felhozni, miért hibásak azok a menekültek is, akik harcba bocsátkoztak a magyar rendőrséggel. Némelyik jogos is. Csakhogy Magyarországot nem ezek a menekültek vezetik, hanem Orbán Viktor és a Fidesz.

Márpedig ez a kormány, vagy a politikai érdekei miatt – hogy bebizonyítsa, hogy ezek a menekültek agresszívak –, vagy „csupán” gondatlanságból, de előállította ezt a helyzetet. Az a kormány, amely képes a saját politikai érdekei vagy tehetetlensége miatt magyar rendőröket veszélybe sodorni, mire képes még? Merthogy a konfliktus kitörése egyértelmű volt, és az is egyértelmű volt, hogy ez a magyar rendőrökön fog csattanni.

Lehet a menekültek tekinteni egyedül hibásként a mai szituációért, és úgy is lehet tenni, mintha minden menekült ilyen lenne. Csakhogy a szerb-magyar határról sugárzott események közben más menekültek simán átgyalogoltak a horvát határon, alávetették magukat a regisztrációnak, és együttműködtek a hatósági kérésekkel. És együttműködtek azok a menekültek is, akik tegnap besétáltak a határ melletti tranzitzónába, hogy minden esetben elutasítsák a kérelmüket, és kitiltsák őket egy évre a schengeni zónából.

Amikor elcsendesülnek a mai események, elkerülhetetlen lesz, hogy felvessük a magyar kormány felelősségét. Talán lehet, hogy ez nem elsődleges felelősség, de mégis, valamifajta felelősség a határnál kialakultakban. És ha egy normális demokráciában élünk, akkor ezt kivizsgálja majd egy normális bizottság, megállapításokat tesz, közli azokat az ország népével… ha pedig elmarasztalják a kormánypártot, annak következménye lesz.

De ez nem egy normális ország. Nagy valószínűséggel nemhogy felelősséget nem állapítanak meg, de még vizsgálat sem lesz. Pedig a helyzet több, mint egyértelmű. Csak annyi marad, hogy minden magyar állampolgár vonja le maga a következtetéseket.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét nektek írjuk, és fenntartásához a ti támogatásotokra számítunk! Ha szeretnél még több cikket olvasni a politikusok fellelősségrevonásáról, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.