Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Embertelen 22-es csapdáját játszik a kormány a menekültekkel

Ez a cikk több mint 8 éves.

Yossarian kijózanodva pillantott rá, és másfelől próbált közelíteni.
– Orr őrült?
– De még mennyire az – mondta Daneeka Doki.
– Leszerelheted?
– De még mennyire le. De neki először kérnie kell, hogy szereljem le. Ez is benne van a szabályban.
– Akkor miért nem kéri, hogy szereld le?
– Azért, mert őrült – mondta Daneeka Doki. – őrültnek kell lennie, ha még mindig felszáll bevetésre, amikor annyiszor csak egy hajszálon múlt, hogy ott nem maradt. De mennyire leszerelhetem Orrt. Csak neki először kérnie kell, hogy szereljem le.
– Csak ennyit kell tennie azért, hogy leszereljék?
– Csak ennyit. Kérje tőlem.
– És akkor leszereled? – kérdezte Yossarian.
– Dehogy. Akkor már nem szerelhetem le.
– Úgy érted, hogy valami csapda rejlik itt? – De még milyen csapda – felelte Daneeka Doki.
– A 22-es csapdája.
Bárki, aki ki akarja magát vonni a harcállományból, az valójában nem őrült.

(részlet Josep Heller A 22-es csapdája című regényéből)

kiutasitottak3.jpg

Amit az új törvények bevezetése után a magyar kormány csinál embertelen és jogilag is abszurd. Egy olyan helyzetet hozott létre, amelyben meggátolja, hogy a menekültek áthaladjanak az országon. A kormánynak hétfőn az EU-s belügyminiszterek tanácskozásán lényegében lehetősége lett volna elfogadnia azt az ajánlatot, amely 54 ezer menekültkérelmi eljárást átvesz Magyarországtól, és ezzel 0-ra söpri ki az országra háruló terhet. Orbánék máshogy döntöttek. Ők a menekültek ellen harcolnak.

Ahelyett, hogy az EU a tagállamok döntő többsége által szorgalmazott megoldásba állt volna bele, a kormány inkább magyar megoldást választ, vagyis inkább fideszest.

Aki Szerbiából jön és menekültkérelmet nyújtott, attól megkérdezik, Szerbiában nyújtott-e be kérelmet, ha igen, visszaküldik az eljárás lefolytatására, ha nem, elutasítják a kérelmet pár óra papírmunka után, arra hivatkozva, hogy Szerbia biztonságos ország. Szerbiát a magyar kormány egy törvénnyel nyilvánította biztonságos országnak. Persze lehet fellebbezni Szegeden. De a menekülteket nem engedik be Magyarországra, így nem juthatnak el Szegedre a tárgyalásra, bár fellebbezni tudnak. Ellenben a fellebezés idejére nem maradhatnak az országban. Pluszban pedig a magyar kormány él azzal a lehetőséggel, hogy az összes kérelmezőt egy évre kitiltja a schengeni övezetből. Pont mint az irodalomtanárunk, aki gyűlölte az osztályunkat, és levonta a maximum külalak és helyesírás pontot mindenkitől érettségin.

Tehát a menekültek jóhiszeműen és jogkövetően bejönnek a tranzithelyekre, és lényegében minden ocsmányságot elkövet velük szemben a kormány, amit csak elkövethet.

A menekültek állnak a magyar határnál, ahol véletlenül egy hónap alatt olyan rendszert tudtak előállítani, amely sajnos egyszerre csak pár embert tud kezelni. A két tranzitponton tíz darab, 3-4 fős konténer van, és csak akkor engednek be új embert, ha valaki már végzett. A menekültek százai pedig a mezőben várakozhatnak. (Percről percre tudósításunk a határról itt.)

A magyar kormány arról is elfeledkezett gondoskodni, hogy ellátás jusson azoknak, akik a kérelemre várnak. Minő véletlen. Ahogy az is, hogy a szerbekkel nem kommunikált a magyar kormány, sutba dobva az elmúlt tíz évben nagy nehezen felépített barátságot.

Persze lehet menni Horvátország felé, ahol a szerb-horvát határon még mindig sok helyen aknamezők vannak, és át lehet majd kelni a Dinári-hegységen vagy az Alpokon, hogy Ausztriába érjenek ezek az emberek. Pluszba kicsit még fokozhatunk egy kis szerb-horvát határvitát.

Lehet ezt máshogy hívni, mint kegyetlenség? Lehet utálni a menekülteket, lehet gyűlölni őket, de attól még emberek lesznek, és emberekkel nem bánunk így, nem szopatjuk őket halálra. Az egészben az elképesztő (persze amellett, hogy ezzel lényegében jogalap született arra, hogy bármilyen emberrel, magyarokkal is így szórakozzon a Fidesz), hogy simán csinálhatna mást is Magyarország, kérhetne még több segítséget, és a kvótarendszeren kívül is lenne lehetőség a ránk jutó terhek levételére, kb. 0 forintból emberségesen bánni ezekkel az emberekkel.

De Orbán Viktornak víziója van, és európai mértékű politikus akar lenni: ehhez pedig nem drága neki a konfliktus, az emberek szenvedése. Inkább választja a kegyetlenséget teljesen értelmetlenül, ha ez szolgálja politikai céljait. Mi pedig ülünk és szépen lassan elfogadjuk a 22-es csapdáját.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét nektek írjuk, és fenntartásához a ti támogatásotokra számítunk! Ha szeretnél még több cikket olvasni a kormány embertelen menekültpolitikájáról, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.