Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hatszázezren nézték meg a videót a magyarokat fenyegető „bevándorlóról”, pedig kamu

Ez a cikk több mint 8 éves.

Pár nap alatt több százezren nézték meg azt a videót, amely címe szerint a „bevándorlók” üzenetét tartalmazza a magyaroknak. A videó a TV2 egy élő bejelentkezéséből van összevágva. A felvételen az látható, ahogy egy fiatal férfi a kamerába néz, a torkán végighúzza a kezét, és a videó címe szerint ezzel a gesztussal üzen a magyaroknak.

Csakhogy olvasónk elküldte nekünk az eredeti TV2-s adás felvételét, amin a megvágott videóval szemben (ahol el van torzítva a hangja a férfinak), hallatszik az is mit mond: Szíria, police. Tehát a manipulált, eltorzított hangú videóval szemben nem a magyaroknak üzen a videóban szereplő férfi, hanem maximum a saját történetét meséli el: Szíriában gyilkolnak a rendőrök.

Olvasónk pedig az elemzésben ennél is tovább megy:

Ez az EREDETI VIDEÓ, az utolsó fél percben látható az a részlet, amit ide feltöltöttek. Az eredeti videóban lehet hallani, hogy mit mond a fiatalember: „Szíííria, police, police”. A hang a Youtube-ra feltöltött videóban nem véletlenül van eltorzítva. Ha valaki kicsit utána néz a dolgoknak, egyértelműen rájön, hogy a videóban látható ember nem szíriai és nem is menekült. Hogy miből gondolom ezt? Onnan, hogy a szírek hazájuk nevét Szúrijának ejtik és nem „Szíííriának”. Továbbá ezek az emberek arabul, kurdul és arámiul beszélnek, illetve néhányuk angolul is tud, a felsorolt nyelvek közül viszont egyik sem ejti Szíriának hazájuk nevét, de semmiképpen sem mondja a rendőrt „policének”, márpedig a videóban a „police” szót halljuk helytelen kiejtéssel, egymás után többször is, azt megelőzően pedig a „Szíííria” szót abszolút magyar kiejtéssel. Következtetésképpen nem egy szír menekültet láthatunk a videóban, hanem egy csekély értelmű, magyar fiút, aki jó poénnak gondolta azt, hogy elbohóckodik egy kamera előtt.

Olvasónk még azt is hozzátette arabul a rendőrség szó shurta,  szírül pedig szúri.

De ha valaki nem is fogadja el olvasónk következtetését, az biztos, a manipulatív videó állításával ellentétben nem a magyaroknak üzent a menekült. Nem kívánta egy magyar halálát sem, mivel a szavak, amiket mondott egyértelműen nem erre utalnak.

A videó készítője pedig egyértelműen a közvéleményt akarta manipulálni. Direkt levette a hangot, hogy ne hallhassuk, teljesen másról van szó, mint aminek ő beállítja.

A magyar internet folyamatosan tele van hasonló videókkal, rémhírekkel, kamu információkkal. Nemrégiben 20 ezer ember osztotta tovább egy fiatalember bejegyzését, amely szerint a menekültek között már találtak AIDS-es esetet (nem igaz, hiszem maximum HIV-fertőzöttet találhattak volna, egy AIDS-beteg nem élne túl egy ilyen utat, de még erről sincs információ), vagy azt a hamis infót, miszerint az EU eddig egyetlen forintot sem adott Magyarországnak menekültügyben (miközben több milliárdnyi forintot kaptunk, több részletben eddig az EU-tól), vagy azt, hogy erőszakoskodnak a menekültek (nem igaz, július elsejéig az ORFK közlése szerint 0 testi sértést vagy személy elleni erőszakot követtek el menekültek), és az se igaz, hogy járványt okozhatnának a menekültek, ezt maga a tisztifőorvos cáfolta.

Mi arra kérjük olvasóinkat, mielőtt megosztanak egy ilyet, keressék meg az eredeti forrást, és nézzék meg igaz-e a hír, és csak utána osszák tovább ezeket az információkat.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét nektek írjuk, és fenntartásához a ti támogatásotokra számítunk! Ha szeretnél még több leleplezést olvasni a gyűlölet propagandáról, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.