Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán Viktor szerint a nagy vízigényű akkumulátorgyárakból lesz pénz arra, hogy legyen ivóvíz

Ez a cikk több mint 1 éves.

Keresztes László Lóránt az ívóvízhálózat tragikus állapotáról kérdezte Orbán Viktort. A képviselő elmondta, a megtermelt ivóvíz háromnegyede megy pocsékba egy tanulmány szerint, ezért megállapította a kormány, hogy felújításra van szükség.

Az ellenzék képviselő ezért azt kérdezte, miért nem tették meg a megfelelő lépéseket, hogy ezt a hibát orvosolják, miért nem építik ki az ivóvíz-infrastruktúrát, miért az akkumulátorgyáraknak biztosítanak vizet?

Az akkumulátorgyárakról Orbán Viktor azt mondta, valahol meg kell termelni azt a pénzt, amit ivóvízhálózatra költenek.

Ma már nem azonos díjat fizetnek azonos mennyiségű vízért. Minél kisebb a település, annál drágább az ivóvíz. A miniszterelnök szerint ez helytelen, indokolt lenne ezen változtatni. Ennek a rendszernek a bevezetésén dolgoznak. A vízmű hálózatának állapota évtizedes lemaradásban van, amihez további források kellenek.

Az LMP képviselője viszontválaszában azt mondta, hogy az akkumulátorgyárak elviszik azt a profitot, amit itt megtermelnek, hiába költ tehát a kormány milliárdokat az akkumulátorgyárakat kiszolgáló, vízellátást biztosító infrastruktúrákra.

Orbán Viktor szerint „a dolgoknak van egy sorrendje”. A gyárakban termelik meg azt a pénzt, amit ivóvízhálózatra kell költeni. A gyárak adót fizetnek, ezért nem ért egyet a gyárak elleni hangulatkeltéssel.