Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mit is ünneplünk ma?

Ez a cikk több mint 1 éves.

1848. március 15-én tört ki Pesten a forradalom, ami a másfél éven keresztül tartó szabadságharchoz vezetett, és következményei meghatározták az Osztrák-Magyar Monarchia rákövetkezendő évtizedeit, de társadalmi, kulturális hatásait máig is érezzük.

Tóth Csaba Tibor kollégánk Kis magyar lázadástörténet című történelmi sorozatunk évfordulós, harmadik részében a ’48-49-es történelmi eseményeket és kontextusukat járja körül.

„1848-49-et a nemzeti egység mítosza lengi körül. Az éppen születő magyar nemzet – a forradalmi Európa csodálatára – valóban figyelemre méltó teljesítményre volt képes a konzervatív birodalmi központtal szemben. A magyar nép hazai uraival szemben rendezetlen ügyei ugyanakkor szerepet játszottak a forradalomban és szabadságharcban, akkor is, ha ezt a nacionalista történetírásra alapuló emlékezet rejtve hagyja”

– világít rá az évfordulóra ráépített nemzeti mítoszrendszer torzításaira, egyszersmind a forradalom és szabadságharc eseményeit is meghatározó osztálykonfliktusokra.

Sorozatunk előzményeket bemutató első és második részét is jó szívvel ajánljuk!

Címlapkép: Arcanum