Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Minden eszközt megragadnak, hogy láthatatlanná tegyenek” – nyilatkozta a szakképzésben dolgozó pedagógus

Ez a cikk több mint 1 éves.

Budapest Első sztrájknap a szakképzésben. A budapesti Bolyai János Műszaki Technikum és Kollégium 14 pedagógusa állt ma sztrájkba a 40 fős tantestületből.

„Hallgatólagosan sokan támogatnak” – nyilatkozta Pámer Éva, a technikum pedagógusa és PDSZ csoportvezetője. Elmondása alapján nem feltétlenül azért nem áll sztrájkba a teljes tantestület, mert nem értenek egyet, hanem főleg a pályakezdő fiatal tanároknak komoly megélhetési a problémát jelenhet a fizetéslevonás.

A szakképzés kiemelt problémájaként a nyilvánosságtól való elzártságot említi, azt, hogy az ország nagy részéhez nem jut el, hogy mi történik ebben az ágazatban. Ezt megerősíti a Galambos András által felidézett miniszteri nyilatkozat is, miszerint a szakképzésben minden rendben van.

Különösen nagy finanszírozási nehézségekkel küszködnek a szakképzésben, ha anyaghiány van, nem tudnak a diákok rendesen tanulni és dolgozni.

Galambos elmondása alapján a  szakképzésre vonatkozó követelések is fontosak, de legégetőbb problémaként a bérrendezést említi, és a nemzeti alaptanterv radikális átalakítását, visszatérést a 12-13 évvel ezelőtti  modellekhez.

 

Címlapkép: Fotó: PDSZ/Facebook