Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hét technikumban is sztrájkolnak Szegeden, a helyi PDSZ-es szerint még többen is lennének

Ez a cikk több mint 1 éves.

Szeged A szegedi Kőrösy József Közgazdasági Technikumban dolgozó pedagógus, a PDSZ tisztségviselője, a szakszervezeten belül a szakképzési területért felelős Mészáros Imre nyilatkozott a Mércének az ottani helyzetről.

„Nagyjából december közepén kijöttek ezzel a hírrel, hogy az oktatóknak megadják ezt a nagyjából 10 plusz 5 százalékos emelést, ennek persze zéró értelme volt, mert utána volt a bejelentés, hogy teljesítményhez kötik a bérezést.”

A PDSZ tisztségviselője szerint hét intézményben is sikerült megszervezni a sztrájkot: a Kőrösyben most tizenegyen vagyunk, a József Attilában tizennyolcan, a Gábor Dénes Technikumban huszonkét fő, a Vasvári Technikumban tizenöt fő, a Móravárosi Technikumban is tíz fölött, a Déryben is, a Krúdyban is tíz fő körül.

Mészáros, aki saját intézményében már legalább három sztrájkban vett részt, elmondta, hogy még így sincsenek teljesen megelégedve a létszámmal, de elsőre talán nem rossz.

A Mérce kérdésére, hogy a beígért béremeléseket szerinte a pedagógus-társadalom megosztására találták ki, Mészáros elmondta, szerinte igen. A negyvenegy hazai szakképzési centrum nagyjából felével tudták felvenni a kapcsolatot. Az látszik szerinte, hogy ahol szervezettebb a pedagógusi kar (így például Szegeden, ott százhúsz tag van), ott jobban is megy a szervezés.

„A minisztérium nálunk azt az összeget biztosította a béremelésekhez, ami a garantált minimumhoz elég, persze ez is sok dolgozót érint, nyilván első sorban azokat, akik takarítókként, portásokként, karbantartókként dolgoznak. De volt egy jó nagy hányad, mintegy százhatvanöt dolgozó, akiknek semmiféle béremelést nem adott vagy javasolt a fenntartó.”

Az jó hír, Mészáros elmondása szerint, hogy a nem pedagógus dolgozók legalább 10 százalékos emelést kaptak, mert ők eddig rendre kimaradtak a béremelésekből.

„Itt nyilvánvalóan tudja mindenki, hogy rendszerszintű problémákról van szó, ugyanakkor a szakszervezetek csak a dolgozók szociális érdekeivel és munkafeltételeivel kapcsolatban tudnak megfogalmazni követeléseket. De nyilvánvalóan tudjuk, hogy ennél mélyebbre ható problémák vannak”

– mondta el a Mércének a szakszervezeti vezető.

(Kiemelt képünk illusztráció)