Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán szerint Magyarországot sohasem fogja Ukrajna megvédeni semmitől

Ez a cikk több mint 1 éves.

Financial Times Magyarország Ukrajnával és Oroszországgal kapcsolatos diplomáciai viszonyok és az EU-s viszonyrendszer jövő évi „víziójáról” kérdezte Orbán Viktort, illetve ezek olyan összekapcsolódásáról, amit a helyreállítási alap és az Ukrajnának folyósítandó segély quid-pro-quo ként való összekapcsolása jelentette.

A miniszterelnök elmondta ez egy dilemma, de az alapvetések megismételése segít a kérdésekben. Ukrán relációban egy független és szuverén Ukrajna léte magyar érdek, de az nem érdek, hogy az európai és orosz gazdasági kapcsolatokat végleg elvágják, ebből „amit lehet meg kell menteni”.

„Nem akarunk belesodródni az háborúba de meg kell adni Ukrajnának, amit emberileg lehetséges.”

A csomag alapú megközelítését elutasítja, így a különböző EU-s ügyek összekapcsolását. Szerinte ez sérti ez EU alapokmányát. Ráadásul ha ezt egyszer valaki megteszi, akkor hol lesz ennek a vége, kiszolgáltatottá tesszük magunkat, ha egy ilyen megközelítését támogatunk – jegyezte meg.

Arról, hogy miért fogadta el Magyarország, amit korábban ellenzett, vagyis az Ukrajnának adandó 18 milliárd eurós támogatást elmondta, alapvetően rossz megoldásnak tartja, hogy nem államközi alapon, hanem az EU intézményein keresztül történik a támogatás. A jó megoldás szerinte, hogy „mindenki tegye le a rá eső részt az asztalra és azt adjuk oda”.

„Mint a Covid pénzügyi alapnál, itt is az a megoldás, hogy vegyünk fel közösen hitelt és azt adjuk oda az ukránoknak. Ez nem jó megoldás, mert ha később valaki nem tudja fizetni  az adósságot, akkor a többieknek kell. Magyarország nem akar adósságközösségbe állni”

-mondta el, hozzátéve, köztes megoldást talált ki Brüsszel, az EU- közltségvetésbe beígért összegre vettek fel hitelt, ez sem tökéletes, mert elvezethet oda is, hogy a fel nem használt pénzeket nem visszaosztjuk, hanem elküldjük Ukrajnának. „Nem örülnénk annak, ha a Magyarországnak ígért pénzt elküldenénk Ukrajnának.”

„Tudjuk, hogy 18 milliárd euró nem lesz elég, és az ukránok nem fogják visszafizetni.”

A lengyel magyar viszonyról elmondta, a két nép között sorsközösség van, amit lehet abból is látni, hogy a 2. világháborúba ők a győztes oldalon a magyarok a vesztesen voltak, „de ők is azt kapták amit mi, odavetettek kommunistáknak”.

„Ez erős barátságot ad, ami a középkorig is visszanyúlik. A háború ügyében teljesen mást gondolunk, de a stratégiai célokban mert ott egyet is értünk, szerintük az oroszokat olyan állapotba kell hozni, hogy ne jelentsen veszélyt: bingó, kell egy szuverén Ukrajna: bingó.

-mondta el, szerinte a lengyelek azt gondolják, hogy az ukránok értük is harcolnak. Mi ezt nem gondoljuk így, Magyarországot sohasem fogja Ukrajna megvédeni semmitől.

„Magyarországot a NATO védi meg. Ilyen értelemben az ukrán háború semmilyen befolyással sincs Magyarország biztonságára. Ha ránézünk a térképre akkor érthetjük a lengyelek álláspontját.”

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán