Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ha Orbán találkozna a végrehajtós botrányban érintett Völnerrel, megkérdezné hogy van

Ez a cikk több mint 1 éves.

A Blikk tudósítójának kérdésére a miniszterelnök elmondta, kitartanak Trump volt amerikai elnök mellett.

Azt is elmondta, hogy ha találkozna Völner Pál volt államtitkárral, megkérdezné, hogy van és hogy áll az ügye

– hisz míg nem ítélik el, addig őt is megilleti az ártatlanság védelme.

Volner János és Bencsik János egykori ellenzéki – egyes gyanúk szerint a kormánypártokhoz közel álló – politikusok új, külügyminisztériumi munkájáról is nyilatkozott a miniszterelnök. Mint mondta, reméli hogy alkalmasak a munkára amire vállalkoznak, és örül annak, hogy a külügy nem pártpolitikai alapon szerveződik.

Véleménye szerint szakmai döntés történt, mások szerint viszont a háziellenzék levitézlett tagjait és megbízható bomlasztó elemeket jutalmazták a külügyi kinevezésekkel.

A kínai köztévé tudósítója pedig arra volt kíváncsi, aggódik-e a kormány Kína gazdasági helyzete miatt, és mit gondol az országközi kapcsolatokról.

Orbán kifejtette, komoly változás állt be az elmúlt években, mert az elmúlt négy évben a magyarországi befektetések vezetőjévé a nyugati országok után Kína és Dél-Korea vált. Ezért a keleti befejtetési politikát, melyet nagyon támogatnak, folytatják.

Ennek jegyében az elmúlt években számos, elsősorban az elektromos autóiparhoz kötődő távol-keleti termelő telepített üzemeket Magyarországon, hathatós kormányzati támogatással.

Véleménye szerint mindent meg kell tenni az Európa és Kína közötti legszorosabb kapcsolatokért.

Dicsérte a kínai technológiai haladást és tudást, valamint kiemelte, hogy ezekre a technológiákra Magyarországnak is szüksége van. Nemcsak munkahelyek létrehozását akarja, magyar tőkét is szeretnének Kínában befektetni.

A tudósító a Fudan egyetemmel kapcsolatban is tett fel kérdést, amire Orbán némi maszatolással válaszolt, miszerint a gazdaságról van keleti és nyugati koncepció, és az előbbit is ismerni kell a keleti gazdasággal való együttműködéshez. Ezért minden „keleti világból” érkező tudást fontosnak tart, így támogatja az ilyen jellegű programokat.

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán