Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán: a forint árfolyama és a magyar gazdaság elszakadtak egymástól

Ez a cikk több mint 1 éves.

Mandiner kérdésében arról faggatta Orbánt, hogy milyen akadálya van szerinte a Paks2 beruházás begyorsulásának. A miniszterelnök szerint az a veszély kezelve van, hogy az EU a nukleáris energia tekintetében is „leválasztja Oroszországot”. Erre voltak kíséretek, amiket sikerrel vert vissza Szijjártó Péter és Magyarország.

Arról, hogy korábban felajánlotta, Budapest is lehet helyszíne béketárgyalásnak, elmondta, nem a helyhiány miatt nem jött ez eddig létre, hanem a harcoló felek és a mögöttük álló nagyhatalmak nem szánták el magukat.

Orbán szerint alapvetően amerikai-orosz tárgyalásokra van szükség.

A forint árfolyamról elmondta, annak ingadozása arra mutat rá, hogy a forint értékének és az ország gazdaságának nincs már egymáshoz köze. Ez elszakadt az ország képességétől. Ez jó időpont lehet egy szélesebb gazdasági övezethez való csatlakozásra, de Orbán szerint az elmúlt húsz év tapasztalatai szerint az Eurózónához való csatlakozás lelassítja a gazdasági növekedést.

Magyarországnak ha fontosabb a stabilitás, mint a felzárkózás akkor csatlakozik. De Orbán azt javasolja Magyarországnak, hogy a felzárkózást részesítése előnyben.

Arról, hogy van-e szándék az Európai Néppártba való visszalépésre úgy fogalmazott, a kérdés szerinte az, hogy Európai Néppártnak van-e esélye elnyerni még egyszer a Fidesz kezét amire a válasz nem.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd