Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Nemzeti mozgalomra” van szükség a gyerekeink jövőjéért Keresztes László Lóránt szerint

Ez a cikk több mint 1 éves.

Keresztes László Lóránt, az LMP országgyűlési képviselője, a parlament Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke folytatta a felszólalók sorát, aki saját bevallása szerint nem gondolta, hogy ennyien – a színpadról bemondott szám szerint több mint ötezren – lesznek, és arra is felhívta a figyelmet, hogy online is rengetegen követik ezeket a felszólalásokat.

A kormány tagjai figyelik, mi hangzik el, ezért legyünk hangosak – kérte a tömeget Keresztes, mire hangos tapssal és füttyszóval reagált a tömeg.
Édesapaként azt üzente a miniszerelnöknek, hogy nem hagyjuk elvenni a gyermekeink jövőjét.

„Nemzetárulónak” nevezte a kormányt a tűzifarendelet miatt, majd egy 2013-as, a víz és az erdő szoros kapcsolatáról, valamint a természeti kincsek védelmének fontosságáról szóló idézetet olvasott fel Fazekas Sándor mostani agrárminiszter-helyettestől.

„Amikor a bőrünkön érezzük a klímaválságot és az energiaválságot, akkor azt gondolnánk, hogy a kormány valamilyen korrekciót végez a politikáján. Ezzel szemben természetpusztító rendeletet hozott”

– folytatta.

Köszönetet mondott a szakértői állásfoglalásokért, amelyek felhívták a figyelmet az elmúlt héten a döntés súlyosságára (például az MTA Ökológiai Intézetének értékeléséért).

Keresztes László Lóránt (LMP), az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke. Fotó: Dián Ákos

Keresztes rámutatott: még a jövő nemzedékek szószólója is írt egy levelet az illetékes minisztereknek, amiben azt írta, hosszabb távon pusztító következményei lehetnek a tűzifarendeletnek.

Az LMP-s politikus hangsúlyozta, egyre több kormánypárti polgármester él az emberek adta felhatalmazással, és megy szembe a rendelet szellemiségével, ami jelen közéleti viszonyok között nagy szó.

„Ez nem pártpolitikai kérdés, hanem az unokáink jövőjének a kulcsa”

– tette hozzá.

Keresztes szerint nem nemzeti és keresztény kormányzás az, ami lehetővé teszi a védett erdők elpusztítását, és tönkreteszi az ivóvízellátást. Elképesztőnek nevezte, hogy az a miniszter (Palkovics László technológiai és ipari miniszter) felel a természetvédelemért, amely az iparért is.

„Ebben a kritikus időszakban nem szabad cserben hagyni a gazdákat. Sokkal több segítséget, mint amire a kormány készül, és felelős válaszokat kell adni a vízválságra is”

– mondta az ellenzéki képviselő, majd úgy folytatta, ha ez a kormány nem látja a saját felelősségét, akkor nekünk kell „nemzeti mozgalmat” szerveznünk a „pártpolitikai nézetkülönbségek” félretételével.

Ebben szerinte volna felelőssége Novák Katalin köztársasági elnöknek is, aki elvileg megtestesíti a nemzet egységét.