Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gulyás szerint jobb lenne az erősebb forint, de legalább nincsenek devizahitelesek

Ez a cikk több mint 1 éves.

Természetesen az erősebb forint jobb lenne, de az is igaz, hogy 2010-ben 1,1 millió családnak volt devizahitel tartozása, ami most társadalmi katasztrófát jelentene. Most az infláció jelent terhet a lakosságnak. A gyengülő forintról évtizedes viták folynak, a hektikus árfolyamváltozások sohasem jók – mondta el a miniszter.

A kormány a monetáris politikába nem szól bele, annak az eldöntése nem feladata – mondta arra a felvetésre Gulyás, hogy úgy tűnik, hogy már nem működik a Nemzeti Bank kamatemelése az infláció ellen. A magyar gazdaságnak a talapzata stabil – ismételte magát Gulyás, hozzátéve, a beszerzési láncok a Covid után még nem álltak helyre. A költségvetés hiányát csökkentik, a hiánycélt el fogják érni.

„Aki beruházott Magyarországon, termelőipart hozott ide, azokat még ilyen nehéz helyzetben is megóvja a kormány attól, hogy többlet terhet kelljen vállalniuk, amire a beruházásnál nem számítottak.”

A kormány Nagy Márton korábbi kijelentésével szemben úgy gondolja, hogy az inflációval egyenlő mértékben kell emelni a béreket, meg kell tartani az értéküket – mondta el Gulyás. A béremelkedések szerinte magasabbak lesznek, mint az infláció. Arról, hogy a gazdasági miniszter a kormány álláspontjával ellentétes kijelentéseket tesz, azt mondta, hogy ez nem így van, csak tart attól, hogy ár-bér spirál alakul ki.

A miniszterek fizetésével kapcsolatban elmondta, hogy ketten vannak, akik 5 millió forintot keresnek, a többiek mind a tavalyi átlagbér hatszorosát keresik.

Címlapkép: MTI/Kovács Attila