Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Taskovics István: „Mutassa meg a magyar állam az emberi arcát!”

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Társadalombiztosítási Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke ugyancsak a szakszervezeti akciócsoport tagszervezeti vezetőjeként állt ki a tanárok mellett. Felidézte, a garantált bérminimum nettó 260 000 forint, a legalacsonyabb tanár bér pedig nettó 120 ezer forint de a legmagasabb kezdőbér is csak nettó 203 ezer forint.

Hozzátette, az önkormányzati dolgozók illetményalapja még ma is csupán 35 ezer forint. Felidézte, a képviselők garantált fizetése ezzel szemben 2 millió forintnál kezdődik. Taskovics szerint lehetetlen hogy az állami pedagógusok illetményalapja nem a garantált bérminimumhoz igazodik.

Ráadásul Taskovics szerint az infláció miatti árstop nem segít semmit, tavaly októberben ugyanis már elszálltak az árak. Eközben számos alapvető élelmiszer árát nem rögzítették, így az folyamatosan emelkedik.

Mindezek miatt az állami szférának nincs igazi utánpótlása, olyannyira, hogy a szakszervezeti vezető szerint a kormány „az utcáról, képesítés nélkül” is próbál már felvenni dolgozókat.

Az anyagi megbecsülés hiánya mellett probléma a közszféra morális megbecsülésének hiánya is – emelte ki Taskovics, rendes ellenajánlatot a pedagógusok sem kaptak, „a gazdaság problémáira” hivatkozva. Mindez az ellenére történt, hogy a tanárok a teljesen kaotikus, járvány alatti oktatás ellenére is a szakmájuknál maradtak. Most pedig szerinte a háborúra hivatkozva próbálják a sztrájkról lebeszélni a pedagógusokat.

Ennek ellenére a magyarok helytállnak a menekültek fogadása terén, amiért Taskovics gratulált is nekik, és a tömegtől is tapsot kaptak. A segítségnyújtásnak része volt a pedagógusok és egészségügyi dolgozók is.

„Nem kérek többet, csak mutassa meg a magyar állam az emberi arcát!” – szólította fel Taskovics a kormányt, hozzátéve, biztosítani kell a jövő nemzedékeit nevelő pedagógusok anyagi biztonságát, nyugalmát,

„Kezdetben elég, ha annyi figyelmet fordítanak az anyagi helyzetükre, mint a sajátjukéra.” – tette hozzá.

Beszédét úgy zárta, „büszke vagyok rátok, büszke vagyok a bátorságotokra.”