Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szakács László: Békeidőben is komoly filozófiai vita lenne köztünk, de most nem békeidő van

Ez a cikk több mint 3 éves.

Szakács László, az MSZP képviselője volt az utolsó, aki még feltehetett egy kérdést a miniszterelnöknek. Szakács szerint jelenleg két válsággal nézünk szembe: az egyiknek nyilvánvaló megoldása az oltás, a gazdasági válság esetében viszont a vissza nem térítendő támogatásnak kellene hogy nagy szerep jusson. A polgári kormányzásnak az az egyik alapvetése, hogy munka nélkül nincs jövedelem, „ez békeidőben is adna egy komoly filozófiai vitát köztünk, de most nem békeidő van”, mondta a képviselő.

Szerinte akik most nem dolgoznak, azok nem azért teszik, mert lusták, vagy nincsen szükség a termékükre, hanem az egészségük védelmében járnak el így. Ehelyett a kormány számukra most hitelt kínál, legfeljebb tízmillió forintig. „Mikor jelentik be, hogy mit kaphatnak a kisvállalkozások hitel helyett?”, kérdezte a miniszterelnöktől.

Orbán megerősítette, hogy valóban úgy döntött a kormány, hogy tíz millió kamatmentes hitelt nyújtanak, bár a konstrukcióval még nem elégedett, de az intézkedések azt mutatják, hogy ez egy jó intézkedés. „Úgy érzem, hogy az a gazdaságvédelmi tinktúra, amellyel dolgozunk”, tehát a hitelek és a bértámogatás alkalmas arra, hogy segítséget nyújtson a kisvállalkozásoknak.

„10 millió forint hitel nyújtunk – ez már egy csúsztatás, mert 1 és 10 millió között”, válaszolta Szakács, hozzátéve, hogy ez a kommunikációban jól hangzik, de a november óta eltelt négy hónapban a vendéglátó- és szállodiparban egy „életre megtanulták, hogy milyen olyannak lenni, akiket önök megmentenek”. Hozzátette: a kormány most nem a vállalkozásokat fejleszti, hanem a felszámolószektort, hiszen ez a stratégiájuk.

Orbán azt válaszolta, hogy nem tartja igazságosnak és méltányosnak Szakács meglátásait, tekintve, hogy a Főváros már akkor elvette a bértámogatást, amikor az megérkezett. Arra is célzott, hogy eddig nem csak a Fidesz kezelt válságot, hanem az MSZP is, amikor többek közt maga Szakács is megszavazta például a 13. havi bér és nyugdíj elvételét. „Biztos, hogy engem kell faggatnia?”, zárta le a kérdést.