Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Burány Sándor: most akkor védekezünk, vagy támadunk a vírus ellen?

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Párbeszéd képviselői, Burány Sándor és Szabó Tímea arra emlékeztették Orbánt, hogy szeptemberben még azt nyilatkozta: állig felfegyverkezve várják a kormányt, a sikerességet pedig emberéletekben mérik. Ezért mindenki megnyugodhat, mert ha elkapja a betegséget, meg fogják gyógyítani.

Februárban szerinte fordulóponthoz értünk: akkor jelentette be először, hogy a legrosszabb két hét áll előttünk, és azóta is önmagukak ellentmondó nyilatkozatokban kommunikál: most támadunk vagy védekezünk a vírus ellen?

Orbán belátja, hogy a helyzet bonyolultsága nehézségeket szül. Most úgy áll, hogy támadunk és védekezünk is a harmadik hullámban: ez az oltás. „Ha lesz újabb hullám, azt fogjuk tenni, amit kell!” A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy mindig az adott helyzethez alkalmazkodnak, amelyhez a keleti vakcinák nagyban hozzájárulnak. „Én csak egy dolgot kérek: ne beszéljék le az embereket az oltás felvételéről!”

Burány azt válaszolta, csak akkor ő két dolgot kér: ha már Orbán ennyire büszke az oltási tervre, akkor végre sikerüljön is egy adott hétvégén az ígért mennyiséget beoltani, illetve ha emberéletekben méri a védekezés sikerességét, számoljon el azzal is, hogy Magyarországon tapasztalható az egyik legmagasabb halálozási arány.

Orbán szerint a statisztikai nyilvántartások minden országban különböznek, nem is elégedett a jelenlegi helyzetben „egyetlen ember élete is veszteség”. Közölte: mindenkit el fognak látni a kórházakban és mindenkit be fognak oltani, aki kérte.

„Egyet kérek önöktől: hagyják abba az oltásellenes kampányt!” – zárta le a miniszterelnök.