Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Na és most mi lesz Amerikában?

Ez a cikk több mint 3 éves.

Ezt ma még nehéz megmondani. A hónapok óta a választási csalás abszolút megalapozatlan meséjéval hergelt Trump-támogatók megmutatták, tényleg képesek elmenni a falig, sőt, ha a Capitolium faláról van tovább is, ha az elnök biztatja őket.

Január 6-ára például a távozni csak nehezen akaró elnök békés óriástüntetést hívott össze Washington DC-be, hogy szónokolhasson majd nekik. Amit most tudunk, az az, hogy egy pár száz fős, radikális jobboldali keménymag az eseményre napokkal előtte készült az áttörési provokációval, azt, Trump-párti tüntetések és antifákkal való harcok veteránjai részvételével, az interneten szervezték meg.

Elhatározták, hogy amennyiben a Kongresszus a mai elektori-szavazat érvényesítés során nem Trumpnak ad igazat, akkor betörnek, és erre kényszerítik majd őket. Ironikus módon ezt túl korán tették, hiszen a képviselők és szenátorok republikánus kisebbségi indítványra éppen az arizonai elnökválasztás eredményének megóvásáról tanácskoztak.

Arról, hogy mi lesz most, egyelőre csak találgatások léteznek. A CNN csatorna már felvetette, hogy mai zavart reakciói alapján Donald Trump elnök utolsó hivatali napjaira „beszámíthatatlanná vált”, így az alelnöknek, Mike Pence-nek, aki maga is az épületbe szorult, a 25. alkotmánykiegészítés miatt beszámíthatatlanság okán át kellene tőle vennie a hatalmat.

Azt nem tudni, erről szó esett-e már, annyi azonban kiszivárgott az ostromlott Capitoliumból, hogy az események hatására, a Trump választási csalás-meséjét nem támogató republikánusok győzködni kezdték azt támogató társaikat, végre hagyjanak fel ezzel az egésszel, hiszen látható, mekkora káoszt okozott, és még őket is életveszélybe sodorta.

Ilhan Omar demokrata baloldali képviselő eközben újfent alkotmányos vádeljárást kezdeményezett a történtek miatt Trump ellen, ez azonban, mivel hivatala csak január 20-ig tart, nem is futna már végig rendes úton a Kongresszuson, így csak szimbolikus lépés.

Egy biztos: a békés hatalomátadás immár végleg kétségessé vált az USA-ban, (miközben épp múlt héten írtuk: Nigerben pedig most történhet meg először), és ahogyan Van Jones baloldali kommentátor a CNN-en fogalmazott,

„nem sejthető, hogy a mai nap valaminek a kezdete, vagy valaminek a vége.”

Nancy Pelosi, a Képviselőház elnöke mindenesetre bejelentette, az ülést rövidesen folytatják, így demonstrálva, megfélemlítésük nem járt sikerrel.

Mi mindenestre mára köszönjük a mai figyelmet, holnap vesszük majd fel az események fonalát!