Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Puerto Ricoban úgy döntöttek, az USA gyarmata helyett inkább tagállam lennének

Ez a cikk több mint 3 éves.

puerto rico A szigetország immár 122 éve az Amerikai Egyesült Államok gyarmata, és az elnökválasztás napján szavaztak lakosai arról, hogy szeretnének-e 51. államként csatlakozni az USA-hoz, a megjelentek 52,29 százaléka szavazott igennel – írja a VOX.

Noha az Egyesült Államok kongresszusára nézve nem kötelező érvényű az eredmény, a Puerto Ricoiak abban bíznak, hogy demokraták kongresszusi és Fehér Házi győzelme esetén jó esélyeik vannak a csatlakozásra.

2012-ben, valamint 2017-ben már volt szavazás a kérdésről, akkor azonban a szavazásra jogosultak kisebb számban nyilvánítottak véleményt, így legitimitási kérdések merültek fel, és az USA kongresszusa nem is tárgyalta a kérdést.

Amennyiben Puerto Ricot felvennék az Egyesült Államokba, lakosait megilletnék ugyanazok a jogok, amelyek az USA jelenlegi polgárait – ez azonban kétséges, hogy érdekében állna olyan gazdasági szektoroknak, mint például a vendéglátás vagy a szolgáltatóipar egyéb ágazatai, ahol a vendégmunkásként érkező Puerto Ricoiakat még az amerikai állampolgároknál is alacsonyabb béren, rosszabb munkakörülmények között tudják dolgoztatni.