Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mindkét jelölt támogatói tüntettek az éjszaka folyamán, Arizona fordulhat Trump javára

Ez a cikk több mint 3 éves.

A demokrata és a republikánus szavazók is többnyire ugyanazzal a követeléssel vonultak utcára több amerikai városban is: hogy számolják meg az összes szavazatot. Minneapolis-ban, Portlandben, Philadelphiában, Los Angeles-ben és Chicagóban Biden-támogatók tüntettek, míg Phoenixben és  Detroitban Trump-támogatók gyűltek össze a helyi választási bizottságok épületei előtt.

A minnesotai Minneapolisban (az államot Biden nyerte a szavazatok 52,5%-ával) a tüntetők elfoglaltak egy autópályát, ahonnan végül a rendőrség távolította el őket. Több résztvevőt le is tartóztattak. New York-ban szintén összetűzésbe került a Trump választási csalást emlegető kijelentésein felháborodott tömeg és a rendőrség, összesen 14 embert tartóztattak le.

Az oregoni Portlandben (az államot szintén Biden nyerte, ráadásul jelentős előnnyel) is több száz tüntető követelte, hogy számolják meg az összes szavazatot. A tüntetők közül egy kisebb csoport később átvonult a belvároson, ahol néhányan ablakokat törtek be, a rendőrség erre zavargásnak nevezte a felvonulást. Itt is voltak letartóztatások.

A demokrata tüntetőkkel ellentétben a michigani Detroitban a szavazatszámláló központ épülete előtt összegyűlt Trump-szavazók azt követelték, hogy hagyják abba a számlálást, miután az elnök kampánya az állam bíróságához fordult, hogy jogi úton gátolja meg a szavazatok további összeszámlálását. Ezt arra hivatkozva tették, hogy meglátásuk szerint nem volt megfelelően biztosítva a republikánus megfigyelők hozzáférése a szavazatszámlálási folyamathoz.

Phoenixben egy nagyobb csoport Trump-szavazó viszont azt követelte, hogy számolják meg az összes szavazatot. Arizonában a szerdai nap folyamán Biden előnye stabilan tartotta magát, bár nagyon kevéssel előzte a történelmileg inkább republikánus kötődésű államban Trumpot. A tüntetők szintén a helyi szavazatszámláló bizottság épülete előtt gyűltek össze, többen felfegyverkezve követelték, számlálják meg az összes szavazatot.

Az arizonai eredmény csütörtökön ismét kérdésessé vált, mivel az eddig összeszámolt levélszavazatok többnyire Trumpot támogatták, így Biden előnye egyre zsugorodik. Ha ez a trend folytatódik, úgy még előfordulhat, hogy mégis Trump viszi az  államot – ebben az esetben pedig ismét ott tarthatunk, hogy Pennsylvania levélszavazatain múlhat a végső eredmény, amennyiben Trump vinné Georgiát is.