Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egyre szorosabb a verseny, Georgiában már kevesebb mint 1000 szavazatra van Biden Trumptól

Ez a cikk több mint 3 éves.

Georgiában, Nevadában, Arizonában és Pennsylvaniában tovább zajlott az éjjel a szavazatszámlálás, a verseny egyre szorosabb, győztest azonban továbbra sem hirdettek sehol.

Arizonában a Maricopa and Pima megyékből beérkező friss adatok alapján már csak 46 ezerrel vezet Biden, Georgiában viszont míg Trump a nap elején még 18 ezer szavazattal vezetett, az előnye nagyot esett vissza, Biden ugyanis már kevesebb mint 1000 szavazatra van tőle. Nevadában szintén Biden előnye növekedett, mintegy 8000 szavazatról több mint 11 000-re, és Pennsylvaniában is látványosan csökkent Trump előnye: míg a nap elején 160 ezerrel vezetett, ez mostanra kevesebb mint 37 ezerre csökkent. Észak-Karolinában nem változott az állás, Trump 50, Biden 48,6 százalékon áll (95%-os feldolgozottság mellett), a három elektort adó Alaszkában Trump vezet, a szavazatszámlálás pedig akár jövő hétig is eltarthat.

Ugyan Arizona 11 elektori szavazata igen jól jönne Bidennek, de enélkül is tudna győzni, például ha elvinné az egyre szorosabban álló Georgia 16 elektori szavazatát, már csak egyetlen hiányozna neki az elnökséget jelentő 270-hez, de Pennsylvania 20 elektori szavazata is őt juttatná az elnöki székbe.

Trump néhány órával ezelőtti sajtótájékoztatója után a Fox Newsban Lindsey Graham és Ted Cruz republikánus szenátorok ráerősítettek az elnök narratívájára, miszerint „ellopják tőle” a választást. Trump szövetségesei közül Chris Christie New Jersey volt kormányzója volt az egyetlen, aki (enyhén) megkérdőjelezte az elnököt a választásokkal kapcsolatos megjegyzéseit. „Mutassa meg nekünk a bizonyítékot. Ma semmit sem hallottunk a bizonyítékról” – mondta.

Mindeközben Biden nyugalomra int:

„Nincs kétségünk afelől, hogy a számlálás befejeztével Harris szenátort és engem nyilvánítanak győztesnek. Kérek mindenkit, hogy maradjon nyugodt”- mondta.

A nyugodtság azonban nem éppen jellemző ezekben a pillanatokban az Egyesült Államokban: Arizonában például Trump szavazók kezdtek tüntetni az egyik szavazókörnél (többek fegyverrel a kezükben), ezzel hátráltatva a munkát, Philadelphiában pedig őrizetbe vettek egy férfit, mert – többedmagával együtt – meg akart támadni egy levélszavazatokat  számláló központot. A michigani Detroitban csütörtök éjjel kb. 40 Trump szavazó és nagyjából ugyanennyi Black Lives Matter-tüntető szólalkozott össze: előbbiek a választási csalás ellen, utóbbiak Trump ellen skandáltak. Amikor a konfliktus kezdett tettlegessé válni, a rendőrség közbelépett.

(nytimes.com, theguradian.com)